
O clădire istorică din Piața Amzei 13, ocupată de direcția taxe și impozite, redată comunității / Primăria Sectorului 1 lansează un apel de idei pentru un viitor hub al industriilor creative
Clădirea istorică din Piața Amzei nr. 13, construită în 1930, unde avea sediul „Primăria Galbenă” – conform vechii împărțiri administrative din perioada interbelică a Bucureștiului – va primi o nouă funcțiune: un centru de inovație urbană dedicat industriilor creative. Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România – Filiala București, a anunțat miercuri, 23 aprilie, un Apel de idei pentru reconversia clădirii emblematice pentru București într-un spațiu deschis comunității.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Clădirea, aflată în proprietatea Primăriei Sectorului 1, găzduiește în prezent Direcția de Taxe și Impozite Locale, însă, având în vedere că serviciile acesteia sunt în totalitate digitalizate, menținerea unui spațiu fizic dedicat exclusiv ghișeelor nu mai este justificată. În perioada interbelică, Piața Amzei și clădirea de la numărul 13, unde își avea sediul Primăria Galbenă, reprezenta a doua zonă din centrul Bucureștiului, după Piața Unirii, în care comunitatea se strângea, a menționat primarul Sectorului 1 George Tuță.
„Ne dorim să redăm comunității această clădire, așa cum era ea gândită în perioada interbelică – un spațiu cultural, deschis și viu. Vrem să o transformăm într-un hub inovativ care să stimuleze creativitatea și viața urbană. Este un proiect care îmbină tradiția cu nevoile comunității de azi”, a declarat primarul George Tuță.
Construită în anii ’30 de arhitectul Nicu Georgescu cu influențe Art Deco, fosta primărie a funcționat în trecut ca bibliotecă, teatru comunal, consiliu local și centru comunitar. Noul proiect propune o utilizare flexibilă a celor 600 mp disponibili, fără intervenții majore asupra structurii. Conform arhitectului Emil Ivănescu, președintele OAR București, se urmărește amenajarea a cinci spații pentru expoziții, evenimente culturale, întâlniri civice și oficieri de căsătorii – toate într-o viziune de „acupunctură arhitecturală”, adaptată contextului actual.
Președintele OAR București a menționat că este primul astfel de proiect de reconversie al unei clădiri administative a Bucureștiului, deși sunt multe alte clădiri emblematice care se pretează pentru deschiderea lor către public.
„Acest apel este făcut în spiritul acesta, dorința de a reveni la identitatea inițială. Această clădire era în avangarda clădirilor publice românești, construită de Nicu Georgescu, arhitect cunoscut pentru clădiri administrative, se întâmplau funcțiuni diverse care se numeau mixted-use building, practic era imaginea unei administrații incluzive care este atentă la toate detaliile și viața comunității, totul era cuprins într-un centru, aici, în anii 30 era o zonă animată. Vrem să readucem acest spirit”, a spus Ivănescu.
Concursul de idei, organizat în cadrul Anualei de Arhitectură București 2025, este deschis tuturor profesioniștilor din domeniul arhitecturii și designului. Proiectele pot fi trimise online până pe 20 mai, ora 24:00, iar câștigătorul va fi anunțat pe 27 mai, în urma unei jurizări realizate de experți în design interior și arhitectură. Proiectul beneficiază de un buget de 1 milion de lei, alocat pentru amenajarea celor cinci săli, iar lucrările ar putea fi demarate în această toamnă, după finalizarea procesului de selecție și achiziție publică, a precizat primarul Sectorului 1.
Detalii despre apel și regulamentul complet pot fi accesate pe site-ul oficial al Anualei: www.anuala.ro.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank