G4Media.ro

O baie otomană veche de 350 de ani, descoperită în nord-vestul Turciei…

Sursa Foto: hurryietdailynews

O baie otomană veche de 350 de ani, descoperită în nord-vestul Turciei / De ce era hamam-ul important în epoca Imperiului Otoman

Arheologii din Turcia au descoperit o baie otomană veche de 350 de ani în timpul unor săpături realizate în provincia Canakkale din nord-vestul ţării, a anunţat marţi presa locală turcă, citată de Xinhua.

Cotidianul Hurriyet Daily News a relatat pe site-ul său că baia otomană a fost găsită în perimetrul satului Kemer, unde a fost localizat oraşul antic Parion.

„Baia este singura structură arhitecturală conservată ce atestă prezenţa otomano-turcă în acest sat, datând din urmă cu 350 de ani, ascunsă printre structuri moderne”, a declarat Hasan Kasapoglu, un profesor universitar şi directorul adjunct al echipei de excavaţii.

După ce arheologii au descoperit două pietre funerare în timpul unor săpături precedente, ei au ajuns la concluzia că exista şi o baie în acel amplasament.

Inscripţiile de pe pietrele funerare precizau că mormintele aparţineau directorului băii şi asistentului său, iar aceste informaţii i-au ajutat pe cercetătorii turci să găsească rămăşiţele băii otomane.

În urma descoperirii, experţi în istoria artei şi în restaurare au securizat interiorul băii cu ajutorul unei structuri temporare din oţel, plănuind totodată să o restaureze şi să o deschidă pentru vizitatori, a precizat Hasan Kasapoglu.

Băile turceşti, cunoscute şi sub numele de „hamam”, erau importante în epoca Imperiului Otoman nu doar pentru menţinerea curăţeniei, ci şi pentru vindecare, întrucât se credea că umiditatea ridicată şi temperatura ambiantă puteau să vindece multe boli.

Cu o istorie de 2.700 de ani, oraşul antic Parion a fost un port important în perioada Imperiului Roman, a adăugat acelaşi arheolog turc, adăugând că săpăturile arheologice se desfăşoară în acea zonă din 2015 sub coordonarea unei echipe de cercetători de la Universitatea Ondukuz Mayis. AGERPRES/(AS – autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Anda Badea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...