G4Media.ro

Numărul pensionarilor speciali a crescut față de anul trecut, ajungând la 9.463…

Foto: Edupedu.ro

Numărul pensionarilor speciali a crescut față de anul trecut, ajungând la 9.463 de persoane / Aproape jumătate sunt magistrați, care primesc și cea mai mare pensie medie: 18.880 lei pe lună

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii martie 2020, de 9.463 de persoane, în creştere cu 175 de persoane faţă de perioada similară din 2019, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), transmite Agerpres.

Cei mai mulţi, respectiv 4.018, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie, respectiv 18.880 lei, din care 17.614 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.

De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României beneficiau 835 de persoane. Pensia medie era de 5.769 lei, din care 3.308 lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 791 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.760 de lei (2.760 lei de la bugetul de stat).

Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.426 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 11.349 lei, din care 7.763 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 604 persoane, media fiind de 8.124 lei, din care 4.170 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.789 pensionari, pensia medie fiind de 4.658 lei, din care 2.741 lei suportaţi din bugetul de stat.

În această statistică a Casei de Pensii nu sunt incluși foștii parlamentari care primesc pensie specială: 768 de foști senatori și deputați, cu ale căror ”indemnizații pentru limită de vârstă”, statul cheltuie anual peste 10 milioane de euro. Pensia medie a unui parlamentar este de 5.843 de lei pe lună. De asemenea, nici cei aproximativ 170.000 de beneficiari de pensii speciale din cadrul MApN și MAI nu sunt incluși în informarea transmisă de CNPP.

Citește integral: EXCLUSIV Sute de foști senatori și deputați primesc pensii speciale cuprinse între 2.000 și 12.000 de lei pe lună / După 35 de ani de muncă, un român ia jumătate din cât primește un fost parlamentar pentru 4 ani de mandat

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

43 comentarii

  1. Magistrații, prietenii și apărătorii infractorilor ar trebui să primească pensia minimă pe țară, nu de zece ori mai mult decât un om obișnuit care a muncit cinstit 40 de ani. Justiția română a ajuns o rușine pentru țară și nu dă semne că-și va face curățenie prea curând.

    • Perfect spus. Cu mici si nesemnificative exceptii, justitia din Romania ultimilor 30 ani s-a dovedit incapabila sa se desprinda de slugarnicia in favoarea clasei politice. Mai rau, au devenit si slugi credincioase ale mafiotilor si grupurilor de crima organizata. Datorita acestor dependente a fost distrusa structural economia si agricultura Romaniei, s-au vandut pe nimic resursele naturale (petrol, minereuri, paduri etc, etc), s-au distrus industriile metalurgiei, chimiei, constructiilor de masini, etc. Romanii au fost nevoiti sa plece in afara tarii pentru a castiga un ban, iar acum, in plina pandemie au tupeul sa-i certe ca fug din nou la munca in strainatate. Ce sa faca in Romania? Sa moara de foame?
      Iar „justitiarii din Romania (judecatori, procurori, SRI_sti, MAI_sti) stau cu ochii” pe o natie amarata, asteptand, ca si cei care s-au pensionat in ultimii 30 ani din aceste structuri, sa le vina pensiile speciale. Frumos, nu-i asa? Dupa ce nu ti-ai facut nici macar corect datoria fata de aceasta natiune, acum te indulcesti la PENSII SPECIALE!!!!!

    • Exista o solutie perfect legala.
      1. dimensionarea bugetului in functie de nivelul de dezvoltare bugetului pe justitie, numai pentru salarii.
      2. revizuirea normelor pentru sporuri,
      3. pensia speciala sa fie platita din contributia angajatilor.
      Solutie valabila pentru toti bugetarii, agentiile (AFS, ANRE, …)

    • Pe minciuna si hotie nu se poate cladi nimic de durata.
      De ex. consider aceste pensii o hotie/o mituire/o corupere iar minciuna o consider faptul ca nu ni se spune ce forte din afara Romaniei au impus aceste pensii, cu ce scop si de ce nu se poate atinge nimeni de ele.

    • Acest lucru nu este posibil in aceasta situatie in care avem un guvern minoritar . Abia dupa alegeri (daca stiti ce sa votati ) lucrurile se vor schimba in bine , cu ajutorul dat pentru sustinerea democratizarii tarii de catre presedinte .

    • @de la valeeeeu

    • Absolut, ca Președintele este miezul din…..

    • Marcel te-ai apucat de copt pine sau nu stii (uitat ) ce procent a obtinut presedintele in alegeri .

    • Petitie semnată FĂRĂ PENSII SPECIALE, si un REFERENDUM la urmatoarele alegeri locale.

  2. Unii merita, cei mai multi nu.
    Celor care nu, le dorim „pensie indelungata”, „sanata multa”, „sa se fereasca de covid” si alte lucruri „numai de bine”

  3. De ce nu 5e deci magistrat ? Stii cat invata un om pana sa ajunga magistrat? Ai habar de ce vb?La ce minte ai cred ca nici portar la Judecatoria Videle nu poti.

    • Bybby, dupa cum scrii, nu pot sa concluzionez decat ca nu esti bun nici de portar la Videle.

    • Bybby, pentru limba romana, apasa 1.

      Si inca ceva. M-ati capiat toti astia care va plangeti cat aveti voi de invatat, de muncit, de furat…
      Pilitienii se plang ca trebuie sa iasa mai devreme la pensie, pentru ca ei alearga toata noaptea dupa talhari. Perfect adevarat, dar hai sa ne uitam la pilitienii de azi. Aia care stau la baute cu infractorii pe care, chipurile, ar trebui sa-i alerge. Aia care dorm in masini si dau amenzi uriase la aia care nu par periculosi, ca, deh, tre’ sa-si umfle si ei muschii. Iar dupa aia, cand ies la pensie, se trag imediat in microtia locala, unde pot munci dine mersi, ca in pilitie tre’ sa mai dea cu subsemnatul pe la unii altii…
      Judecatorii. Muncesc oamenii astia de nu-si mai vad familiile cu secolele. Nici nu mai mananca pana nu dau solutii la dosarele pe care trebuie sa le judece. Iar termenele alea de prescriptie, nenorocitele, sunt prea mici si n-au timp oamenii astia sa judece ca intervine prescriptia si… ce naiba sa faca? Au salarii mari, dar le merita, ca ei lasa toti talharii liberi.
      Doctorii, si ei invata pe rupte toata viata. Restul nu invata, dupa ce-au termiant scoala si-au inchis creierul, s-au tampit pe loc si devin oi. Doftorii, in schimb, pe langa faptul ca invata tot timpul, mai cer si bani pentru treaba pe care ar trebui sa si-o faca pe salariul baban pe care-l primesc…
      Taximortistii. Bietii de ei muncesc de sarbatori, de revelion, de paste, noptile, cand noi, restul ne zbantuim, ei sunt la munca si ne fura cu transportul de 10 lei/km.

      Deci, despre ce p#la calului vorbim aici? Toti fraierii muncesc pe nasturi, in afara de smecherii care merita „pensii speciale” pentru ca… FURA!!!!

      Du-te in p#la calului cu judecatoria Videle a ta, Dancilule, ca nu toti om fi fraierii tai!
      Nici nu stii sa scrii, 5e-ule, si vii sa-mi lauzi mie toti smecherasii care plang dupa pensii nemeritate?
      Sa-mi plangi de mila magistratilor cand o sa inceapa aia sa-si faca datoria si sa judece, nu sa dea amanari pana la prescriptii, da? De amanat poate oricine, inclusiv tu, portarule la WC-ul din Videle. De judecat insa, vada ca nu se baga nimeni.

    • Hai serios, o fi ceva cercetător NASA un judecător, care nici nu judecă, ci partineste. Da ce eu nu am învățat? Dupa 5 ani de politehnica si 42 de ani de muncă voi ajunge sa iau pensie după cat am contribuit, nu specială. Iar un magistrat se pensionează la 47 de ani?! Cu pensie specială, plătită din împrumuturi externe. Sa va….de corecți ce sunteți voi

  4. Aceste pensii imense trebuie să fie recalculate pe contributivitate plus un spor de vechime de 5-10%.
    Si in funcție de munca prestata o indemnizație din partea statutului de1000- 5000 lei.
    Exista judecători cu contributivitate de 3800lei.
    Nu poti oferi doar atat pensie. Dar in loc de 18000.lei cat au acum,6000 -7000 lei sunt de ajuns.

    • Dar de ce domnule sa nu le fie de ajuns magistratilor 3800 lei ca pensionari, fara sa li se mai adauge nimic fiindca nu au contribuit pentru banii in plus?! Mananca cu 3 guri, au copii mici de crescut, n-au saracii de ei case si dorm in locuinte in chirie?! Pai stimabile, eu primesc acum salariu putin peste aceasta suma, dupa aproape 30 de ani de munca. Si te asigur ca nu sunt salahor sau femeie de serviciu. Si nu ma vaicaresc ca vai ce salariu mic am si ar face bine cineva sa-mi plateasca in plus la salariu, dar mai ales sa cer pensie speciala. Pai, nu le e rusine acestor lipitori de „speciali” dupa ce ca iau o caruta de bani ca salarii (multi depasesc 20.000 lei/luna), mai asteapta ca nesimtitii la pesnii bani munciti din greu de altii. Ai ca magistrat un salariu urias – este suficient. Pentru pensie iti platesti din acest salariu. Si basta!

  5. Nici o problema, aseara i-a asigurat Florin Catu ca Romania va imprumuta BANI si TOATE salariile umflate ale bugetarilor si Pensiile, inclusiv Pensiile Speciale vor fi platite, sa stea fara griji lafaindu-se in Milioanele lor!
    Romania va „dudui” la imprumuturi tot mai scumpe, dupa cum au avertizat toate cele 3 Agentii de rating, imprumuturi pentru pensii si Salarii, stimuland Consumul, asa a facut Grecia pana la Criza din 2008-2009 cand ajunsese la un Deficit bugetar urias.
    Initial Statele membre ale zonei Euro au refuzat s-o ajute, in 2009 au acceptat s-o ajute, iar Grecia a SCAZUT Salariile bugetarilor, Pensiile Publice si multe alta masuri dure de austeritate!
    Va trebui sa returneze Banii primiti pana in 2060, dupa ce in 2018 ajunsese la o Datorie publica de 180% din PIB si la un somaj de 20%!!
    Desi in 2013 Grecia a concediat 15 angajati din sectorul public!
    Asa vom ajunge, pe urma Greciei IMPRUMUTAND Luna de Luna BANI pentru Salarii umflate la biegtari si Pensii umflate SPECIALE!
    Pe 30 iunie 2015, Grecia a intrat oficial in incetare de plati, dupa ce a ratat scadenta catre FMI la transa de 1,6 miliarde de euro, devenind, astfel, prima economie dezvoltata care ajunge in aceasta situatie.
    S-a descoperit si ca Grecia MINTISE ani la anad, guvernele au ascuns adevărata valoare a Deficitului bugetar, falsificand Datele trimise la Brussels!
    Rezolva Florin Catu, stati linistiti!

    • Scuze: In 2013, Grecia a concediat 15.000 de angajati din sectorul public!!!

    • Acest lucru nu este posibil in aceasta situatie in care avem un guvern minoritar . Abia dupa alegeri (daca stiti ce sa votati ) lucrurile se vor schimba in bine , cu ajutorul dat pentru sustinerea democratizarii tarii de catre presedinte .

    • Tu n-ai fost înjurat pe ziua de azi și din acest motiv insiști?!

  6. ATENTIE!!!

    În această statistică a Casei de Pensii nu sunt incluși foștii parlamentari care primesc pensie specială: 768 de foști senatori și deputați, cu ale căror ”indemnizații pentru limită de vârstă”, statul cheltuie anual peste 10 milioane de euro. Pensia medie a unui parlamentar este de 5.843 de lei pe lună. De asemenea, nici cei aproximativ 170.000 de beneficiari de pensii speciale din cadrul MApN și MAI nu sunt incluși în informarea transmisă de CNPP.

    Grosul sumelor sunt la cei de mai sus.
    Ei sunt privilegiați României,scutiți de PSD si PNL si CCR.

  7. Pensii speciale la niste oameni inactivi care nu au contribuit la stat.
    Plus ca ies la pensie la 42-45 ani apoi s-au angajat la stat sau la privat .
    Plus ca unii au avut job de birou sau militarul care a frecat menta si iarba din curtea unității.
    Program de 8 ore unii ca boierii.Salarii mari.

  8. PNL+PSD ACEEASI MIZERIE

  9. Petitie semnată FĂRĂ PENSII SPECIALE, si un REFERENDUM la urmatoarele alegeri locale.

  10. Mariane, nota 10.

  11. Poate ne ajuta Covid19 si scapam de plata acestor pensii.

  12. :)))))))) Stiti care este partea simpatica ? Cei cu varste de peste 45-50 de ani,provin,de regula,din familii de romani simpli care s-au chinuit pe vremea lui ceasca si s-au straduit,cu mari sacrificii,sa-si propulseze urmasii.Acum, vine partea cea mai haioasa:)))))) ! Cei mai tineri si nemerituosi pe care ii urati,cu o manoritate covarsitoare,provin din familii din mediul privat,cel contribuabil si care ar trebui sa fie motorul acestei societati ( credem noi ) care,ghici ce au facut[?],au dat spagi si s-au folosit de influenta,pentru realizarea dezideratelor. Vorbim despre speciali,de parca sunt creati in vitro.:)))))))))))

  13. In mare parte,mai ales la magistrati,aceste pensi „grandioase”sant un fel de spaga legiferata si ca orice spaga produce mai multe efecte nocive: -inechitate profunda in societate ;desi se invoca statutul magistratilor,raportat la pensia medie ele sant categoric NESABUITE; -inoculeaza in mintea magistratului statutul de superprivilegiat nemeritat(orice om isi poate da seama de disproportia uriasa);pe acest fond beneficiarul intelege ca poate sa strambeze si el masura,ca de e si el factor de decizie si inca ce factor; -mesaj subteran de unitate intre cei care dau si cei care trebuie sa intelega ca trebuie sa fie macar indulgenti(nesabuinta aceasta afecteaza foarte mult INDEPENDENTA JUSTITIEI,ca orice lipsa de masura); -presiune pe bugetul de stat,care intodeauna a fost completat cu imprumuturi; -declansarea procedurii de infrijment; -tentatia multor importanti de a profita de aceasta situatie(se slabeste puterea statului si puterea de cumparare a populatiei,care pierde sansa de a mai redeveni un popor). Sant convins ca sunt multi magistrati care sant de acord cu aceasta opinie,mai ales cei care sant afectati de iesirile masive la pensie;creste numarul de dosare pe cap de magistrat de o sa se ia la tranta cu principiile de drept.

  14. Asa ceva este inacceptabil, pensii speciale atât de mari. Este o bătaie de joc a guvernului, parlamentului și a celor care agrează pensii asa mari.

  15. Toate pe pensiile care nu sunt plătite de casa națională de pensii sun pensii speciale! Polițiștii, jandarmii, militarii sunt beneficiari tot de pensii speciale numite „de serviciu”. Pe termen lung trebuie trecut la sistem de pensii unitar. Azi trebuie legiferat că să poți trece la sistem unitar peste 29-30 de ani. Ce se poate face deocamdată este impozitarea sumelor ce depășesc 1000 euro cu procente între 10 și 40%. Ar fi mai realist! Că unii ar vrea cu 90%… Adică la o pensie de 3000 pui 40% impozit pe 2000, suma ce depășește 1000 euro! Deasemenea trebuie devansată umpic creșterea vârstei de pensionare asta fiind o problemă mult mai mare decât cuantumul pensiilor! Eu nu vad nici un fel de meserie unde s-ar impune pensionarea înainte de 50! Cred că un pilot de vânătoare poate rămâne până la 50 activ! Un polițist fără probleme până la 60! Un jandarm și un militar până la 55. Toți cu opțiunea de a rămâne în continuare odată ce va fi corectată diferența mult prea mica între pensie și salariu. Diferența trebuie sa favorizeze rămânerea în activitate, salariul(venitul) trebuie sa fie mult mai mare decât pensia.

    • Just ce spui, dar eu nu mai pot lupta cu acest stat ticălos! Am epuizat toate metodele, mai puțin una care nu se poate aplica de unul singur…..

  16. Daca PNL si USR , nu vor rezolva criminalul sistem al pensiilor speciale ( sau nu vor face eforturi uriase si vizibile , in acest sens — PSD se va opune cu ghiarele si cu dintii , dar cetatenii trebuie sa vada asta ) , vor plati scump de tot la alegeri !

  17. Am dubii ca PNL va rezolva aceasta situatie, cum n-au rezolvat nici somajul tehnic la bugetari. Le e prea teama ca isi pierd alegetorii. Asta e miza, nu binele tuturor.

    • Eu cred ca PNL greșite la calcule! Prefera sa ia voturile de la bugetari și pensionari speciali și de serviciu dar sa le piardă pe cele ale pensionarilor publici?!
      Pai: 1.300.000 + 200.000 – 5.300.000 cum iese, pozitiv sau negativ?!
      E visul lor!

  18. Vine acum jegosul asta de Citu, de fapt jegosul asta de PNL, sa înceapă acțiunea de motivare a neaplicarii creșterii pensiilor publice din septembrie conform legii prin declarații de genul „legea a fost aprobata în Parlament fără precizarea sursei de finanțare”!
    Am mai întrebat lucrul acesta: unde au fost atunci „gardienii” acestui proiect de lege?! Sau, cum a promulgat Președintele o astfel de lege, ce au păzit consilierii lui și el?! Sau, unde au fost avertismentele clare și răspicate ale BNR?!
    Nimic n-a fost, toată lumea a mers pe burta iar acum toți scot capul și se dau decesul morții!
    Atâta demagogie, ipocrizie și minciuna nu e de mirare ca exista într-un stat dacă acel stat este mafiot.

  19. aceste pensii si salarii nu sunt nimic altceva decat mita, stiti cum este justitia in tara noastra, ca pescuitul sportiv il prinzi il pupi si ii dai drumul.Cand toti politicienii sau marea lor majoritate se stiu cu musca pe caciula,nimic nu se va schimba si deci nu vor o justitie adevarata.

  20. Pensiile speciale,astea de peste 200 miloane lei/luna nu au cum sa dispara,pentru ca asa a fost gandit SISTEMUL.
    In Romania lui basescu, procurorii din functionari publici, asa cum e in toata lumea,au fost facuti magistrati. In sala de judecata, procurorul ( reprezentantul statului) acuza, acuzatul se apara,si judecatorul judeca.
    La noi,procurorul fiind magistrat, e deasupra apararii (avocatului), chiar si la propriu, in sala de judecata sta pe ceva,mai sus.
    Si daca se supara il acuza si pe judecator,care acuzat fiind,trebuie sa stea fara salariu pana i se termina procesul. Daca zici ca a facut vreun abuz, inseamna ca ai atacat justitia, pentru ca nu mai e functionar public,ca oriunde in lumea asta, e magistrat,si o sa aiba si pensie speciala.
    E nevoie de un sistem de coercitie, ca altfel dai de vreun politician care”‘çrede el ca conduce ceva” si vrea sa schimbe destinatia cheltuielilor din buget ( sa creasca pensiile,de ex.), si trebuie sa fie adus pe calea cea dreapta, banii din buget sa fie cheltuiti pe ce au hotarat aia care conduc de-adevaratelea.
    De-aia ,zic,nu au cum sa dispara pensiile speciale,indiferent ce scrie unul si altu pe aici.

  21. Câinii latră, caravana trece.
    Ăsta-i principiul de bază in tara asta.
    Lumea comenteaza si ramane doar cu asta.
    Ei, in timpul asta, baga in buzunar 45.000 EURO pensie pe an. Daca apuca 20 de ani de pensie, hopa s-a facut si milionul de EURO.
    Dupa cum vedeti scoala nu se mai redeschide anul asta. Un invatator cu clasa I-a sta acasa 6 luni cu salarariul integral. Nu poate fi vorba de învățământ online la clasa I-a. Pentru celelalte 6 luni de scoala, pentru 4 ore, incaseaza tot salariul integral.
    Voi chiar mai aveti speranțe in țara asta?

    • Știi care-i culmea la pensionarii speciali și de serviciu?! Culmea e ca nu ajungea acea mărime a pensiei și le-au dat milogilor ăștia și medicamente compensate în procent de 100%!!!!
      Cu siguranta asa e în MAI și MAPN, nu știu exact la restul….

  22. BATAIE DE JOC FATA DE INTREAGA TARA!

    VOTATI PARTIDELE ISTORICE!

  23. @Radulescu Marcel
    Pensia speciala nu are nimic in comun cu meritele. Avand salariul mare oricum ar fi avut o pensie mai mare decat media.
    Aici este vorba de avantaje pe care le poti obtine doar pentru ca faci parte din aparayul de stat. Tipi tare, obtii ceva. Tipi mai tare, mai obtii ceva.
    Practic ei se considera nomenclaturisti, superiori peste prostime. De asta nu conteaza cat au pensia, mereu este ceva care vor sa aiba gratis, in fața altora. Ei sunt CINEVA, nu muritori de foame ca noi.
    Să-i vezi pe apv-isti cum zic la farmacie ca sunt alta „specie” si trebuie sa fie obtina totul gratis.
    Casa platita de stat, pensie platita de stat, spitalizare separata platita de stat, 30-40 de de pensie. Nici macar morti nu stau in acelasi loc cu fraierii. Au cimitire separate.
    Nu vor scapa niciodata de mana aceste avantaje.