G4Media.ro

Numărul imigranților ilegali din SUA este de 10.7 milioane – studiu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Numărul imigranților ilegali din SUA este de 10.7 milioane – studiu

Numărul imigranților care se află în mod ilegal în Statele Unite a fost de 10.7 milioane în 2016, potrivit unui studiu dat publicității de Pew Research Center, acesta fiind cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. În 2007, numărul imigranților ilegali a fost mai mare cu 1.5 milioane de persoane decât cel înregistrat în 2016. Studiul, care nu a luat în considerare cifrele din 2017, a venit în contextul în care câteva mii de cetățeni din țări din America Centrală se află în apropierea graniței cu Mexicul, așteptând să primească dreptul a a aplica pentru azil în Statele Unite. Administrația președintelui Donald Trump a afirmat că dorește ca solicitanții de azil să rămână în Mexic până la rezolvarea cererilor lor.

Raportul Pew Research Center a analizat date de recensământ și de imigrare pentru a estima că, în 2016, în Statele Unite se aflau ilegal 10.7 milioane de imigranți. Numărul este cu 1.5 milioane mai mic decât în 2007, când s-a înregistrat un număr record de persoane aflate ilegal pe teritoriul american, respectiv 12.2 milioane.

Declinul se datorează aproape în întregime unei scăderi accentuate a numărului de cetățeni mexicani care intră în Statele Unite fără autorizațiile necesare. „Mexicul este în continuare țara principală de proveniență” pentru imigranții ilegali, dar „explicația declinului are mult de-a face cu Mexicul,” a declarat D’Vera Cohn, care este unul dintre autorii raportului. „Considerăm că scăderea numărului de imigranți ilegali s-a datorat aproape în întregime unui număr mai mic de mexicani care intră în țară fără autorizație.”

Mexicul continuă însă să rămână țara de origine pentru 5.4 milioane de imigranți ilegali sau aproximativ jumătate din totalul celor aflați în SUA.

La rândul ei, frontiera mexicană rămâne principala poartă de intrare în America pentru un număr din ce în ce mai mare de imigranți ilegali proveniți din El Salvador, Guatemala și Honduras. America Centrală a fost de altfel singura regiune de unde au ajuns în SUA în 2016 mai mulți imigranți ilegali decât în 2007.

Reducerea numărului de imigranți ilegali proveniți din Mexic se datorează schimbării dramatice a condițiilor de viață din Mexic, comparativ cu vecinii săi din sud, adică țările Americii Centrale, a declarat Randy Capps, director de cercetare la Migration Policy Institute, un organism nonpartisan, care nu a fost implicat în studiu.

Într-o declarație pentru Los Angeles Times, Capps a spus că, pe termen lung, economia Mexicului s-a îmbunătățit, iar rata natalității a scăzut, ceea ce a făcut ca mai puțini mexicani să fie interesați de oportunități de angajare în Statele Unite, în special după recesiunea din urmă cu un deceniu. Capps a afirmat că migrația din Mexic a fost dominată istoric de bărbați tineri, care mergeau singuri în SUA, în timp ce imigranții din America Centrală tind să ajungă astăzi ca familii. El a adăugat că Honduras, Guatemala și El Salvador s-au confruntat în ultimii ani „cu rate mai mari de violență, mult mai mult sărăcie și venituri mult mai mici pe cap de locuitor” decât Mexicul, ceea ce a determinat oamenii să plece spre nord.

Iată câteva dintre cele mai interesante date din studiul Pew Research Center:

· Mexicul continuă să reprezinte țara din care provin cei mai mulți imigranți în Statele Unite, atât legali, cât mai ales ilegali.
· În ultimul deceniu, numărul combinat al imigranților ilegali din America de Sud, Canada și Europa a scăzut si el, deși într-o proporție mai mică decât al celor proveniți din Mexic.
· Numărul imigranților ilegali din America Centrală a crescut cu 375.000 în aceeași perioadă (2007-2016). Cei 1.85 milioane de imigranți ilegali ajunși în 2016 din America Centrală au provenit în principal din El Salvador, Guatemala și Honduras. Numărul imigranților ilegali proveniți din cele trei state a crescut constant începând din 2007.
· Printre cele mai mari 20 de țări de unde numărul de imigranți a crescut constant în perioada 2007-2016 se numără India și Venezuela.
· În aceeași perioadă, au existat scăderi semnificative ale numărului de imigranți ilegali proveniți din Brazilia, Columbia, Ecuador, Coreea de Sud și Peru.
· Dacă numărul imigranților ilegali s-a redus cu 13% din 2007 în 2016, numărul imigranților legali în SUA a crescut cu 22% în aceeași perioadă, adică peste 6 milioane de persoane. În 2016, în SUA se aflau 34.4 milioane de imigranți legali, atât cetățeni naturalizați, cât și non-cetățeni cu viză permanentă și temporară.
· Numărul persoanelor care au rămas în Statele Unite după expirarea vizelor legale de intrare reprezintă din ce în ce mai mult principala sursă a celor care se află ilegal în Statele Unite.
Los Angeles Times a precizat că studiul Pew nu a inclus datele din 2017, deoarece American Community Survey, estimarea curentă a populației realizată de U.S. Census Bureau (Biroul de recensământ), a apărut chiar în momentul în care raportul Pew era aproape de finalizare. Dar cercetătorii de la Pew au declarat că se așteaptă ca tendința de scădere a numărului de imigranți ilegali mexicani să continue, în timp ce numărul celor din America Centrală să crească.

Deoarece raportul nu se referă la anul 2017 sau anul acesta, cercetătorii Pew nu au putut spune ce efecte are politica administrației Trump legată de imigrația ilegală. În timpul campaniei electorale din 2016, candidatul republican a promis să deporteze toți imigranții care trăiesc în SUA în mod ilegal. Președintele Trump, care a fost criticat vehement pentru demonizarea constantă a imigranților ilegali din America în ultimii doi ani, continuă să solicite construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, care să împiedice imigranții ilegali să ajună în SUA (conform datelor US Customs and Border Protection, luna trecută, grănicerii americani de la granița cu Mexicul au arestat sau au refuzat intrarea în SUA în cazul a 60.745 de persoane. În ultimele 12 luni, acest număr a fost de 396.579 de persoane, adică mai mult de 1.000 pe zi). Situația a devenit cu atât mai delicată, cu cât, în ultimele zile, câteva mii de cetățeni din țări din America Centrală au ajuns în apropierea graniței cu Mexicul, așteptând să primească dreptul de a aplica pentru azil în Statele Unite. Administrația Trump a afirmat că dorește ca solicitanții de azil să rămână în Mexic până la rezolvarea cererilor lor și că trebuie să urmeze procedurile legale pentru a intra în SUA.

Surse: Pew Research Center, Los Angeles Times

Foto: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează