G4Media.ro

Numărul exemplarelor de râs iberic, specie ameninţată cu dispariţia, s-a dublat în…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Diego Delso

Numărul exemplarelor de râs iberic, specie ameninţată cu dispariţia, s-a dublat în trei ani

Populaţia de râs iberic, o specie pe cale de dispariţie, aproape s-a dublat în Spania şi Portugalia începând din 2020, numărând peste 2.000 de exemplare anul trecut în întreaga peninsulă, a anunţat vineri guvernul spaniol, transmite AFP, transmite Agerpres.

Un total de 722 de râşi s-au născut în 2023, aducând la 2.021 numărul de exemplare din Peninsula Iberică, un record de la debutul monitorizării acestei specii, în urmă cu trei ani, când existau doar 1.111 exemplare, a explicat ministerul spaniol al Mediului, într-un comunicat.

Această creştere „continuă din 2015 şi ne permite să fim optimişti în ceea ce priveşte reducerea riscului de dispariţie a râsului iberic”, a adăugat ministerul.

Cunoscut pentru urechile sale ascuţite, picioarele lungi şi blana pătată, asemănătoare cu cea a leopardului, râsul (linxul) iberic a fost pe cale de dispariţie în urmă cu doar 20 de ani, victimă a braconajului, a accidentelor rutiere şi a pătrunderii aşezărilor urbane în habitatul său natural, precum şi a scăderii numărului de iepuri sălbatici, principala pradă a acestui animal.

La lansarea primului recensământ al exemplarelor de râs, în 2002, existau mai puţin de 100 de exemplare în Peninsula Iberică.

Ministerul a atribuit creşterea populaţiei de râs succesului unui program de reproducere în captivitate şi reintroducere lansat în 2011, numindu-l „unul dintre cele mai bune exemple de acţiune de conservare a speciilor ameninţate din lume”.

De atunci, 372 de exemplare de râs născute în captivitate au fost eliberate în sălbăticie.

Populaţia de râs iberic a continuat să crească din 2015, când Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a redus statutul de specie „critic periclitată” – categoria cu cel mai mare risc înainte de extincţia în sălbăticie – la statutul de specie aflată „în pericol”.

Majoritatea exemplarelor de râs iberic trăiesc în Parcul Naţional Donana şi în Munţii Sierra Morena, în regiunea sud-vestică a Andaluziei, însă programul de conservare a reintrodus animale crescute în captivitate în regiunile spaniole Castilla-La Mancha, Extremadura şi Murcia, precum şi în Portugalia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Unii se umple de râși,noi cu Ciucă și Ciolacu ne umplem de râs,iar după alegeri o vom da în plâns.