G4Media.ro

Numărul demisiilor din Armată s-a dublat în acest an, față de 2021…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Numărul demisiilor din Armată s-a dublat în acest an, față de 2021 / Între 25% şi 35% dintre candidaţi nu îndeplinesc cerinţele minime ale mediului militar / Atractivitatea profesiei militare, scăzută în contextul războiului din Ucraina

Peste 2.000 de persoane şi-au dat demisia din Armata română în primele 9 luni ale anului, număr dublu faţă de cel consemnat în întreg anul 2021 (mai mult de 1.000) şi de 4 ori mai mare comparativ cu situaţia de pe parcursul anului 2020 (circa 500), relevă date analizate de Profit.ro, citate de News.ro.

Armata română înregistra la începutul anului 73.350 de militari activi şi 50.000 de rezervişti

″Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina. Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 faţă de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500 (de fapt la mai puţin de jumătate, la aceste cifre – n.r.), în condiţiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal″, se arată într-un document oficial, citat de Profit.ro.

În plus, conform sursei citate, între 25% şi 35% dintre candidaţi nu îndeplinesc cerinţele minime ale mediului militar.

În document, situaţia este explicată prin oferta pentru mult mai atractivă a mediului privat, care a determinat ca tinerii militari, mai ales ofiţerii ingineri şi soldaţii şi gradaţii profesionişti, să părăsească sistemul militar, ”în special din motive pecuniare”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

35 comentarii

 1. In primele două săptămâni ale războiului din Ucraina au fost cele mai multe demisii.Sper că nu îi acceptă înapoi pe cei care au ‘dezertat”.

  • Cel mai tare e sa faci armata pe timp de pace.

  • Vorbești prostii! Plecări le au început de anul trecut dar nenea mă-Ciuca a tinut-o sub preș. Vuia media atunci că vezi doamne se îngrămădea lumea la centrele de recrutare! Acum se vede cel mai bine ce „adevăruri” ne serveau. Soldat 1800lei net. De aia se pleacă!

 2. Cum asa , de 1 Decembrie la la Televiziunile de doi bani rrumane am vazut militari mandri ca sunt Rrumani si ca vor apara patria si pe interlopii politici cu sangele lor albastru , au prezentat cutii de conservie care fac minuni pe campul de lupta si voi afirmati ca Moldo-Vlahul nu vrea sa fie mandru ostas al patriei …

 3. Oricum am da-o se ajunge in acelasi loc: salariile si pensiile militzistilor si militarilor sunt prea mici.
  Eu zic sa nu mai frecati menta pe net si sa munciti pina la 80 de ani, ca sa le putem mari veniturile la astia.
  Nu de alta, dar ei nu-si apara patria decat contra cost 😎

  • Cred că ești primul care vei fugi din tara in caz de….
   Sa te vad eu pe tine la 80 de ani cum mai poți ține mâna pe ciocan😀😀😀

  • Bravo prostovane….bănuiesc că ți-a explodat neuronul de atâta gândire profundă !

  • Apără tu patria cu 1800lei net . Patriotismul pălește in fata grijei zilei de mâine!

 4. Toți mâzgălitorii acestei spelunci ar merita din plin să vină rusul pe la ei prin bătătură, să-i întrebe de sănătate. Poate atunci i-ar implora pe cei ce apără țara, contracost, să-i apere și pe ei (cu toată prostia lor aferentă). Și atunci să nu mai înșire baliverne de genul pensii nesimțite, speciale etc. De ce nu mergeți voi, măi guralivilor, să apărați țara asta? Gratis, din dragoste față de ea?

  • Dumneata te faci ca nu intelegi. Nu observi ca nici nu a inceput razboiul si bravii viitori speciali au dezertat deja. Vor reveni cu singuranta cand se vor linisti apele.

  • Ne apara ciuca bosule

  • Stai calm ca-ti creste tensiunea.Daca va fi nevoie,cu siguranta unii dintre guralivii astia de pe aici,vor merge sa-si apere tara.Gratis si din dragoste.Stii de ce?In primul rand pentru ca nu sunt mercenari.Nu in ultimul rand vor simti nevoia imperioasa de a va apara voua – esentialilor care sunteti – privilegiile si avantajele de casta,printre care se numara si pensiile.

  • 😅😅😅
   @ Ion
   Felicitări pentru metafora ” mâzgălitorii acestei spelunci „!
   Deși pe ei i-ar duce mintea la arta rupestră și au tendința de a se mândri, habar nu au că nici măcar la nivelul ăsta nu sunt.

  • ma, de ce nu maresc pur si simplu salariul / solda soldatilor astfel incat sa faca serviciul atractiv? atunci ar rezolva o parte din problema; de ce tot pompeaza bani in pensii speciale? iti zic eu de ce … pentru ca Ciuca, lua-la-i in buca!

  • apropos, pentru tara asta, asa cum e ea acum, nu merita sacrficiata nici macar o viata! din partea mea sa vina toti cracanatii sa ia tot ce vor din ea, pisa-m-as pe ea de tara! nu bogatiile (fie ele fizice / geografice, materiale, spirituale) fac o tara, ci oamenii din ea, iar la noi in tara oamenii sunt de rahat! de mai mult de 80 de ani se lucreaza la stricarea calitatii omului in tara asta si nici aia batrani, nici aia tineri nu vor sa vada!

  • apropos, pentru tara asta, asa cum e ea acum, nu merita sacrificata nici macar o viata! din partea mea sa vina toti cracanatii sa ia tot ce vor din ea, pisa-m-as pe ea de tara! nu bogatiile (fie ele fizice / geografice, materiale, spirituale) fac o tara, ci oamenii din ea, iar la noi in tara oamenii sunt de rahat! de mai mult de 80 de ani se lucreaza la stricarea calitatii omului in tara asta si nici aia batrani, nici aia tineri nu vor sa vada!

  • apropos, pentru tara asta, asa cum e ea acum, nu merita sacrificata nici macar o viata! din partea mea sa vina toti cra.can.atii sa ia tot ce vor din ea, pi.sa-m-as pe ea de tara! nu bogatiile (fie ele fizice / geografice, materiale, spirituale) fac o tara, ci oamenii din ea, iar la noi in tara oamenii sunt de ra.h.at! de mai mult de 80 de ani se lucreaza la stricarea calitatii omului in tara asta si nici aia batrani, nici aia tineri nu vor sa vada!

 5. Avem destui generali, Nastase, Ontanu, Oprea, nea Puiu… astia trebuie trimisi la razboi in prima linie!

  • Se mai întâmplă. Din păcate în tara asta nu este importanta resursa umana. Angajam străini marocani, indieni,etc. Asta este viitorul făcut de politicieni și susținut de popor. . Trăiască România fara Romani

 6. ” În plus, conform sursei citate, între 25% şi 35% dintre candidaţi nu îndeplinesc cerinţele minime ale mediului militar ”
  Asta-i oglinda voastră, mâzgălitorilor de speluncă !!!

 7. Pai cum?? Ca Măciucă zicea ca au aplicat 2 mii in primele zile de campanie anul asta

 8. Ce mai vor , pensii la 35 de ani ?!?!? Salariile sunt extrem de mari fata de mediul privat. Au tot felul de beneficii concedii salarii prime etc

  • ei vor doar rasplata, fara riscuri

  • Invidia naște monștrii, ție daca ți-a plăcut să stai la șaibă și nu să tragi cu pușca, acum îți rozi unghiile.
   Tocmai că dacă erau salariile bune erau mai mulți sa intre în domeniul militar, dar de la an la an numărul tinerilor care doresc o cariera militară este din ce in ce mai mic.

  • @Luis
   Ți-am citit niște păreri referitoare la agricultori și zootehniști. Erai foarte supărat pe aceste medii ” private ” , cum le spui tu.
   Susțineai, pe bună dreptate, că aceștia ar fi evazioniști, practică munca la negru ș.a.m.d.
   Fii explicit, omule, spune care mediu privat ar trebui frecventat de militarii pe care-i blamezi!

  • Referitor la agricultură statul acorda despăgubiri de secetă rambursări de tva subvenții la motorina la suprafață tot felul de facilități etc

  • @Luis
   OK.
   Și-atunci care ar fi mediile private în care veniturile ar fi extrem de mici față de salariile militarilor?
   Majoritatea activităților din privat se desfășoară similar cu cele din agricultură și zootehnie.
   A nu se confunda salariile cu veniturile.
   În mediul privat în care salariile sunt mici, veniturile totale sunt mult mai mari decât acestea.
   La negru, Luis, la negru, adică venituri nefiscalizate.
   Nu prea ai logică în afirmații!

  • Kojan, aka Nikos, acelasi text scris dupa dictare il pui peste tot?

 9. Informațiile nu au legătură cu realitatea, demisiile au fost din cauza zvonurilor presei legat de pensiile militarilor.Toti civilii și toată presa sunt de vina pentru dezinformarea privind pensiile militarilor,care sunt mult mai mici decât restul tarilor din UE și NATO.
  Doar la noi sa pus problema desființării (USR+PSD+PNL),asta mai rămăsese de distrus, economie și Industrie numai avem.
  Așa că mediul militar nu mai este atractiv și din cauza salariilor, una este să faci 4 ani academia si sa stai la ordin pe 800 euroi și alta să câștigi in UE 1500 euro sau chiar 2500 euro.
  Lipsa de interes a tinerilor noștrii se manifesta inca de când a început pandemia,nu are legătură cu razboiul.
  Cunosc un vecin care se ocupa cu recrutarea tinerilor și mi-a spus că sunt multe cauze printre care și câteva enumerate mai sus.
  Nu se pune problema că ar fi demisionat din cauza războiului, eu cred că este invers, civilii vor fi primii care vor fugi din țară în caz de….
  Așa ziceau și ucrainenii de armata lor, că au salarii mari că au pensii speciale,și când a venit rusnacul peste ei ,civilii Ucraineni au fost primii care au fugit, armata și poliția a rămas să lupte că au pensii speciale și salarii mari.
  Acum sunt cei mai iubiți oameni din Ucraina,armata și poliția.
  Ăștia suntem!!!

  • La găluște înainte, la război…
   Bine e sa fii militar, sa bagi la table toată ziua, eventual să te mai faci că faci o aplicație din cand in cad, aplicație care seamănă cu o tabără….acolo, tot așa, mai o tabla, mai o țuică…mai se fac că trag cu pușca, făcând din gura pac-pac, printre pini. Aer curat, elegant, frumos…că de cat… Cred că de mult era nevoie sa ne întoarcem la cele sfinte și să ne rugăm să ne apere Dumnezeu :-)(băgam la popa un acatist, ieșeam mai ieftinache)

 10. Cu atatia generali (1400) ,nu ne e frica nimic. 🤒

 11. La pensii speciale inainte, la razboi inapoi.

 12. Salarii de asistați sociali mai ales la SGP și bătaia de joc din sistemul corupt și infect unde dacă vrei să avansezi nu ai loc de nepoți pile și relații

 13. Au tot dreptul să demisioneze! Cu un comandant suprem ( președintele României) TRĂDĂTOR, cu un prim ministru ( general de mucava ) mincinos și un guvern și parlament care își bate joc de Armata României! Cei competenți și fără pile sunt recrutați și angajați pe salarii foarte bune de firme particulare!
  Știți de ce? Cam de 10-15 ani ( dar mai ales în ultimii 10 ani) și culminând cu perioada de „glorie” a lui Iohannis și Ciucă in fruntea Armatei Române, nepotismul, mita , promovările pe bază de pile și avansările înainte de termen la cei din ” familie” au devenit piatra de temelie! Și se miră proștii din fruntea Armatei de ce nu sunt respectați, adulați și prea-mariti! La fel că și tălâmbul de Iohannis!

 14. De ce nu spuneți adevărul? Soldații și gradații profesioniști sunt asistați social. Drepturile salariale sunt blocate la nivelul soldei din 2009 , adică undeva la 800-900lei! De aici se calculează tot, sporuri de vechime , grupa etc. Și așa se face că un soldat proaspăt angajat câștigă 1800lei net iar un caporal in pragul pensionării 2500-2600lei net! De asta se pleacă, valul de demisii a început dinaintea situației din Ucraina. A mai fost un astfel de val și în 2014-2015 când mi-am dat și eu demisia! Vi se par așa „speciale” salariile astea? Or cat ai fi de patriot , familia ta e pre primul loc! In armata , mai ales la baza ierarhiei grija zilei de mâine nu e ceva anormal din păcate!