G4Media.ro

Numărul de incendii din Grecia s-a dublat în iunie comparativ cu 2023

Foto: Captură video

Numărul de incendii din Grecia s-a dublat în iunie comparativ cu 2023

Grecia, care se teme de incendii devastatoare în aceasta vară, a suferit deja în iunie „de peste două ori mai multe” incendii decât în aceeaşi lună a anului 2023 din cauza temperaturilor deosebit de ridicate, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al guvernului, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

În iunie, au fost „1.281 de incendii, mai mult decât dublu decât în aceeaşi lună a anului trecut, când au fost 533”, a declarat Pavlos Marinakis în cadrul unei conferinţe de presă.

„Luna iunie este cea mai caldă înregistrată vreodată, iar previziunile ştiinţifice pentru iulie sunt similare la nivel global”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Suprafaţa arsă în iunie s-a ridicat la 9.800 de hectare, ceea ce este de cinci ori mai mare decât media constatată din 2010, potrivit unui centru specializat al Observatorului Naţional din Atena, citat de cotidianul Kathimerini.

La începutul acestei luni, premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat că ţara sa „a intrat în inima sezonului de incendii”.

Ţara, un punct important de atracţie turistică, este afectată în fiecare vară de temperaturi sufocante şi incendii devastatoare.

Dar situaţia ar putea fi şi mai gravă anul acesta. Iarna a fost cea mai blânda înregistrată şi canicula cea mai timpurie, cu temperaturi depăşind local 44°C în prima jumătate a lunii iunie.

Incendiile de pădure, alimentate de vânturi puternice şi de secetă, au făcut ravagii în ultimele săptămâni în regiunea Atena, în Peloponez (sud-vest) şi pe insula Chios, în nord-estul Mării Egee.

Un bărbat de 45 de ani a murit la sfârşitul lunii iunie în urma unui stop cardiac în timp ce încerca să fugă de flăcările din nordul capitalei elene.

Harta previziunilor publicată de Ministerul Protecţiei Civile pentru marţi avertizează asupra unui risc foarte mare de incendii, în special pentru regiunea din jurul capitalei, Attica, în timp ce temperatura va creşte la peste 40°C în următoarele zile în Grecia.

În 2023, această ţară mediteraneană, obişnuită cu caniculă, a suferit un val de căldură fără precedent de două săptămâni şi incendii de pădure soldate cu victime.

Schimbările climatice fac să fie mai probabile fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, potrivit cercetătorilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...