G4Media.ro

Nuclearelectrica va coopera cu compania de energie nucleară din Emiratele Arabe Unite

Sursa foto: nuclearelectrica.ro

Nuclearelectrica va coopera cu compania de energie nucleară din Emiratele Arabe Unite

Nuclearelectrica si Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC), compania care deține și dezvoltă centralele nucleare din Emiratele Arabe Unite, au semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru cooperarea bilaterală în sectorul energiei nucleare, pentru a sprijini dezvoltarea acestei surse de energie critice în abordarea provocărilor securității energetice și a schimbărilor climatice.

Obiectivul documentului este de a oferi ambelor părți un cadru propice pentru o potențială colaborare în ceea ce privește dezvoltarea și extinderea programelor de energie nucleară în EAU și România, precum și în Europa Centrală și de Est, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.

Energia nucleară este recunoscută atât de EAU, cât și de România ca fiind o resursă energetică curată esențială pentru accelerarea decarbonizării sectorului energetic și a altor industrii grele, precum și pentru aplicații mai largi, inclusiv pentru producția de hidrogen curat și alte molecule curate, precum și pentru desalinizarea apei.

ENEC și Nuclearelectrica vor lucra împreună pentru a evalua potențialele parteneriate în ceea ce privește suportul in operarea și mentenanta centralelor de energie nucleară, consolidarea capacităților și dezvoltarea capitalului uman, precum și sinergiile în domeniul cercetării și dezvoltării (R&D). Cele două părți vor face schimb de experiență în dezvoltarea cadrelor financiare și comerciale ale programelor nucleare si schimb de cunoștințe privind capacitățile de gestionare a proiectelor.

Excelența Sa Mohamed Ibrahim Al Hammadi, director general și director executiv al ENEC, a declarat „Parteneriatul nostru cu Nuclearelectrica reafirmă angajamentul nostru de a avansa atingerea tintelor Net Zero la nivel global prin energie nucleara. Cu trei reactoare operaționale din punct de vedere comercial la centrala nucleară Barakah, generăm energie electrică curată și abundentă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, alimentând EAU în mod durabil, inspirând în același timp o nouă generație de campioni ai schimbărilor climatice. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Nuclearelectrica pentru a explora oportunitățile de creștere a flotei nucleare globale și pentru a asigura operațiuni fiabile și durabile, pe lângă schimbul de cunoștințe privind tehnologiile avansate, cum ar fi reactoarele modulare mici (SMR) și alte tehnologii avansate.”

Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, a declarat: „Industria nucleară este o resursă strategică în țările cu tradiție și expertiză sau în țările care consideră dezvoltarea capacităților nucleare ca fiind o soluție la diverse provocări legate de mediu sau de sistemul energetic. Operatorii cu experiență se confruntă cu aceleași provocări și văd aceleași oportunități și salutăm acest Memorandum de Înțelegere cu ENEC, deoarece suntem siguri că schimbul de experiență în domenii cheie, împreună cu identificarea de măsuri și noi cadre de cooperare și dezvoltare vor avea un impact benefic direct asupra ambelor companii.”

SN Nuclearelectrica SA are în derulare proiecte de investiții strategice în valoare estimată de 12 miliarde de euro, inclusiv Retehnologizarea Unității 1 de la Cernavoda, Proiectul Unităților 3 și 4 și dezvoltarea de reactoare modulare mici în cooperare cu NuScale. Finalizarea proiectelor de investiții ale SN Nuclearelectrica SA va conduce, după anul 2031, la asigurarea a aproximativ 33% din necesarul de consum și a unui procent estimat de 66% din energia fără emisii de CO2 la nivel național, precum și la evitarea eliberării în atmosferă a aproximativ 24 de milioane de tone de CO2 anual.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează