Nuclearelectrica preia uzina de procesare a uraniului Feldioara, după ce statul a decis să lichideze Compania Națională a Uraniului

Foto: Centrala nucleară de la Cernavodă (sursa: site-ul oficial)

Nuclearelectrica (SNN) a anunțat pe bursă că va cumpăra mai multe active ale uzinei de procesare a concentratului de uraniu de la Feldioara, supranumită „perla Companiei Naționale de Uraniu”, după ce recent statul a decis să lichideze CNU, care nu are bani să ramburseze o serie de ajutoare de stat. După preluarea acestor active, Nuclearelectrica va avea un ciclu aproape complet de fabricație a combustibilului nuclear tip CANDU, cu excepția activității de minerit.

În urma derulării unei analize de tip due diligence, Nuclearelectrica a identificat activele necesare pentru acest ciclu de fabricație pe care urmează să le integreze strategic în structură, acestea fiind terenuri, clădiri, construcții speciale, instalații, utilaje și echipamente.

„Decizia strategică de a achiziționa o parte din activele Feldioara necesare procesării materiei prime a avut în vedere asigurarea integrată a capabilităților de producție la nivelul SNN și, în egală măsură, asigurarea producției de fascicule de combustibil și operarea în condiții optime a FCN Pitești și CNE Cernavodă, în contextul extinderii capacității centralei nucleare, și menținerea ciclului combustibilului nuclear la nivel național, la un cost avantajos al tranzacției”, arată un comunicat transmis de Nuclearelectrica la Bursa de Valori.

Reamintim că în martie 2020, acționarii Nuclearelectrica au decis și începerea demersurilor pentru transferul licenței de concesiune a activității de exploatare a uraniului la mina Tulgheș – Grințies de la Compania Națională a Uraniului.

Cum a ajuns CNU să fie lichidată

Din cauza unor pierderi uriașe acumulate de-a lungul timpului, Compania Națională a Uraniului a decis în 2015 să majoreze cu 75% prețul pulberii de uraniu pe care o livra către Nuclearelectrica, singurul său client.

Nuclearelectrica a refuzat o majorare atât de puternică de preț și a ales, în schimb, să cumpere materia primă de la canadienii de la Cameco.

CNU având interdicție la export, falimentul era iminent, așa că statul a decis în 2016 să îi acorde o serie de ajutoare de stat, transformate ulterior în ajutoare de restructurare.

Cu toate acestea, Compania Uraniului a eșuat să se restructureze, iar Comisia Europeană a decis că ajutoarele de stat au fost acordate ilegal, așa că CNU trebuia să le ramburseze.

Recent, statul a hotărât să lichideze Compania Națională a Uraniului, potrivit profit.ro, după ce aceasta nu a găsit bani să ramburseze ajutoarele.

Foto: Centrala nucleară de la Cernavodă (sursa: site-ul oficial)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *