G4Media.ro

Nu se mai acordă şomaj tehnic, după ridicarea stării de alertă, în…

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nu se mai acordă şomaj tehnic, după ridicarea stării de alertă, în schimb rămâne în vigoare timp de trei luni programul „kurzarbeit”

Ridicarea stării de alertă aduce schimbări şi în domeniul gestionat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, un exemplu fiind faptul că nu se va mai acorda şomaj tehnic, însă rămâne în vigoare modelul „kurzarbeit” (OUG 132/2020 care prevede un program flexibil de muncă). timp ce încă încă trei luni de la ridicarea stării de alertă, a notat marţi, pe pagina sa de Facebook, ministrul de resort, Marius Budăi.

„Şi valabilitatea contractelor colective de muncă (CCM) se prelungeşte automat tot cu 90 de zile, iar părinţii care au în îngrijire copii sau adulţi cu handicap înscrişi în sistemul de învăţământ (OUG 110/2021) pot primi zile libere până la finalul anului şcolar 2021-2022”, a scris Budăi, citat de Agerpres.

Totodată, şeful de la Muncă a precizat că nu mai sunt obligatorii decalarea programului de muncă şi telemunca, însă acesta pot fi stabilite, în continuare, cu acordul angajatorului.

„Nu în ultimul rând, nu se mai ocupă posturi fără concurs în instituţiile de stat”, a subliniat el.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că starea de alertă impusă de pandemia de coronavirus nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, având în vedere că „valul 5 este aproape a se încheia”. România s-a aflat în stare de alertă sanitară timp de aproape doi ani, din 15 mai 2020 şi până pe 8 martie 2022.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

 1. Toți ca unul !

 2. iar părinţii care au în îngrijire copii sau adulţi cu handicap înscrişi în sistemul de învăţământ (OUG 110/2021) pot primi zile libere până la finalul anului şcolar 2021-2022

  copii sau adultii cu handicap sau ale probleme de sanatate se vindeca dupa ridicarea starii de catre demnitari

 3. Pentru autorul articolului:

  ar trebuie sa stie cineva ce este acest cuvant „kurzarbeit” ( = munca cu timp scurt )?

  care nu este acelasi lucru cu „ program flexibil de muncă ” din OUG 132/2020

  Pentru Marius Budăi:
  rămâne în vigoare încă încă trei luni de la ridicarea stării de alertă – si dupa aceea o sa fie in stare gruventul sa reglementeze serios si clar tipul de munca hibrida ?