G4Media.ro

„Nu intraţi în panică!”: Ucraina îşi calmează cetăţenii în legătură cu riscurile…

Sursa foto: Ed JONES / AFP

„Nu intraţi în panică!”: Ucraina îşi calmează cetăţenii în legătură cu riscurile unui incident nuclear

Ministerul ucrainean al Sănătăţii i-a îndemnat vineri pe ucraineni să nu intre în panică, avertizând împotriva luării preventive a comprimatelor de iod după declaraţia preşedintelui Volodimir Zelenski care acuza Moscova de pregătirea unui „atentat” asupra centralei ocupate de trupele ruse, relatează AFP, citată de Agerpres.

Declaraţiile făcute joi de şeful statului despre riscul unui atentat asupra centralei nucleare din Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa, au suscitat un nou val de îngrijorare în ţara în care centrala de la Cernobîl (nord) fusese în 1986 scena celei grave catastrofe nucleare din istorie.

La puţin timp după declaraţia lui Zelenski, Ministerul Sănătăţii a publicat pe Telegram recomandări care să fie urmate în caz de incident nuclear, amintind totodată că pastilele de iod nu sunt necesare decât în caz de incident dovedit.

„Citiţi şi transmiteţi, dar nu vă panicaţi! Nu faceţi jocul inamicului!”, a cerut ministerul. „Preşedintele Zelenski nu a spus nimic nou. Rusia este o ţară teroristă de la care, la fel ca de la o maimuţă cu o grenadă, te poţi aştepta la orice”, conform comunicatului menţionat.

Într-un alt comunicat vineri, ministerul ucrainean a avertizat împotriva efectelor adverse ale comprimatelor de iod. „Luarea necontrolată a iodurii de potasiu este periculoasă!”, iar supradozarea riscă să antreneze „consecinţe grave”, „chiar moartea”, a insistat instituţia citată.

Pe fondul acestor temeri, o platformă ucraineană de vânzări de medicamente online a publicat pe site-ul său un articol explicând cum ajută iodul în mod concret la protejarea împotriva radiaţiilor.

Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia că ar pregăti un „atentat terorist” implicând o scurgere de „radiaţii” la centrala din Zaporojie, ocupată în sudul ţării de trupele ruse din martie 2022.

„Serviciul nostru de informaţi a obţinut date potrivit cărora Rusia are în vedere scenariul unui atentat terorist la centrala din Zaporojie, un atentat cu emisii de radiaţii. Ei au pregătit totul pentru aceasta”, a afirmat el.

Kremlinul a respins imediat această acuzaţie, calificând-o drept „minciună”, notează AFP.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a confirmat joi minarea bazinului de răcire de la uzina din Zaporojie, aşa cum afirmase anterior şeful serviciului de informaţii militare de la Kiev, dar a precizat că mine fuseseră amplasate totuşi anterior în jurul centralei şi în unele locuri din interiorul său, potrivit Ukrainska Pravda.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...