G4Media.ro

NSO Group, compania israeliană care a dezvoltat programul de spionaj Pegasus, a…

Sursa foto: Unsplash/ Mika Baumeister

NSO Group, compania israeliană care a dezvoltat programul de spionaj Pegasus, a fost plasată pe „lista neagră” a Statelor Unite, fiind considerată o amenințare la securitatea națională a SUA

Compania NSO Group a fost plasată pe o listă neagră a Statelor Unite de către administrația Biden, după ce a stabilit că producătorul israelian de spyware a acționat „contrar politicii externe și intereselor de securitate națională ale SUA”, relatează The Guardian.

Descoperirea departamentului de comerț reprezintă o lovitură pentru compania israeliană și dezvăluie un curent profund de îngrijorare a Statelor Unite cu privire la impactul programelor spion asupra intereselor securității naționale.

Decizia a fost luată la trei luni după ce un consorțiu de jurnalişti care lucrează cu grupul francez non-profit Forbidden Stories, inclusiv The Guardian, a dezvăluit mai multe cazuri de jurnalişti și activişti care au fost supraveghiați de guverne străine folosind programul spion Pegasus.

Consorțiul media a dezvăluit, de asemenea, că numerele de telefon mobil ale președintelui francez Emmanuel Macron și ale aproape întregului său cabinet au fost incluse pe o listă scursă de persoane care au fost selectate ca posibile ținte de supraveghere.

„Acțiunea de astăzi face parte din eforturile administrației Biden-Harris de a pune drepturile omului în centrul politicii externe a SUA, inclusiv prin eforturile pentru a stopa proliferarea instrumentelor digitale folosite pentru represiune”, a transmis departamentul de comerț într-un comunicat.

„Acest efort are ca scop îmbunătățirea securității digitale a cetățenilor, combaterea amenințărilor cibernetice și atenuarea supravegherii ilegale și urmează o normă finală interimară recentă, publicată de departamentul de comerț, care stabilește controale asupra exportului, reexportului sau transferului în țară a anumitor articole care pot fi folosite pentru activități cibernetice rău intenționate”, se mai arată în comunicatul sursei citate.

Departamentul de comerț a precizat că a inclus NSO Group – precum și alte trei companii – pe așa-numita „listă de entități”, deoarece are „motive rezonabile să creadă, pe baza unor fapte specifice și articulate, că entitatea a fost implicată sau este implicată ori prezintă un risc semnificativ de a fi sau de a deveni implicată în activități care sunt contrare securității naționale sau intereselor politicii externe ale Statelor Unite”.

Plasarea pe lista neagră înseamnă că producătorului israelian NSO Group îi va fi interzis să cumpere piese și componente de la companiile americane fără o licență specială. De asemenea, decizia Statelor Unite generează incertitudine asupra vânzărilor software-ului companiei la nivel global, inclusiv în SUA.

Departamentul de comerț a spus că „informațiile din investigație” au arătat că NSO și o altă companie israeliană de supraveghere numită Candiru au dezvoltat și furnizat programe spion guvernelor străine care au folosit acest instrument pentru a „ținti cu răutate oficiali guvernamentali, jurnaliști, oameni de afaceri, activiști, academicieni și lucrători ai ambasadelor”.

NSO Group a spus că programul său spion este folosit de clienții guvernamentali străini pentru a viza criminali periculoși și a negat că vreunul dintre clienții săi l-a vizat vreodată pe Macron sau pe orice oficial al guvernului francez.

Însă, în săptămânile care au urmat publicării investigației jurnalistice despre proiectul Pegasus, oficialii israelieni s-au întâlnit cu omologii din SUA și Franța pentru a discuta acuzațiile de abuz tehnologic.

Atunci când Pegasus este implementat într-un dispozitiv, poate intercepta conversațiile telefonice și mesajele text, precum și fotografiile și orice alt material de pe un telefon. De asemenea, poate transforma un telefon într-un dispozitiv de ascultare și poate urmări locația deținătorului.

Sursa foto: Unsplash/ Mika Baumeister

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. asta e ultimul ghiseft evreesc Au mirosit ca se fac bani din asta si s-au pus pe treaba Am patit-o si noi cu,, cube ,,

  2. Asha se intimpla cind ai partid ETNIC -rus ,care e (bineinteles ) pro-rus …

  3. Cine detine informatia, detine universul.

  4. Intelepciunea contra inteligentei.Pftiu!Cand esti inzestrat…fiecare cu Darul Sau.!Dar cand nu ai nimic, nici si nici?