G4Media.ro

Noul ministru de Externe de la Chișinău: Planurile de federalizare ale Republicii…

Noul ministru de Externe de la Chișinău: Planurile de federalizare ale Republicii Moldova nu vor fi realizate. Le mulțumesc fraților noștri din România pentru mesajul extraordinar de pozitiv

Ministrul afacerilor externe și integrării europene din Guvernul condus de Maia Sandu, Nicu Popescu, a dat asigurări marți că nu există niciun plan pentru federalizarea Republicii Moldova, potrivit Radio Chișinău. Nicu Popescu a făcut declarațiile în contextul apariției unor înregistrări în care președintele pro-rus Igor Dodon propunea un acord secret cu Vlad Plahotniuc pentru federalizarea Republicii Moldova.

„Planurile de federalizare nu vor fi realizate. Aveți promisiunea mea. Majoritatea cetățenilor sunt împotriva federalizării. Și eu sunt ferm împotriva federalizării. Federalizarea nu poate fi impusă decât printr-o majoritate constituțională. Ori, niciodată nu a existat o majoritate în parlament care să vrea federalizarea. Subiectul federalizării nu este pe agenda politică a noului Guvern”, a declarat Nicu Popescu, la câteva ore după ce a depus jurământul pentru funcția de ministru, potrivit Radio Chișinău.

Nicu Popescu a mai precizat că autoritățile de la Chișinău vor solicita în continuare retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Noul ministru de Externe a mai spus în conferința de presă că guvernul condus de Maia Sandu este recunoscut de marile puteri – UE, SUA, Rusia, dar cel mai mult l-a impresionat fermitatea declarației de sprijin venită din partea României.

„În special ultimele fraze din această declarație (comunicatul oficial al Ministerului român de Externe – n.red.) vorbesc despre faptul că România își dorește o tranziție pașnică și calmă de la o guvernare care nu se mai bucură de un sprijin parlamentar spre noua guvernare care este sprijinită de o majoritate parlamentară. Le mulțumesc fraților noștri din România pentru acest mesaj extraordinar de pozitiv”, a declarat Nicu Popescu, potrivit Radio Chișinău.

Reamintim că un punct important al comunicatului oficial al Ministerului de Externe este referirea la integritatea teritorială a Republicii Moldova: ”Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european”. Este cel mai probabil expresia diplomatică a îngrijorării că PSRM, partidul președintelui pro-rus Igor Dodon, ar putea prelua agenda Moscovei, care urmărește federalizarea Republicii Moldova. O eventuală federalizare a țării ar face imposibilă orice apropiere a Moldovei de UE sau NATO, dat fiind că orice decizie în acest sens se va împiedica de un probabil veto din partea uneia dintre republicile din componența viitoarei federații.

Foto: Nicu Popescu (Pagina personală de Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Macar moldovenii sa mai scape cate-o lauda la adresa Romaniei.
    Ca in rest….

  2. Prea puţini români din dreapta Prutului îşi dau seama de dimensiunea schimbării de la Chişinău.
    Pe Facebook, dl Teodor Baconschi: „Pe scurt, dezastrul de până mai ieri lasă loc unei veritabile ore astrale.”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.