G4Media.ro

Noul guvern promite adoptarea rapidă a Legii vaccinării, interzicerea oricărui tip de…

Noul guvern promite adoptarea rapidă a Legii vaccinării, interzicerea oricărui tip de fumat în toate spațiile publice închise, introducerea orelor de educație sanitară în școli, vouchere și gratuitate pe transportul public pentru femeile însărcinate

Noul guvern promite, la capitolul sănătate din programul de guvernare depus la Parlament, adoptarea rapidă a Legii vaccinării, interzicerea oricărui tip de fumat în toate spațiile publice închise, introducerea orelor de educație sanitară în școli, acordarea de vouchere pentru femeile însărcinate, care să le asigure accesul la vitamine, hrana necesară fătului, precum și gratuitate la transport în comun pe durata sarcinii.

„Se va susţine adoptarea cât mai rapidă în Parlament a legii vaccinării. În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii va susţine desfăşurarea de campanii de informare cu privire la vaccinare, aprovizionarea cu vaccinuri, precum şi asigurarea din fonduri europene şi bugetul naţional a dotărilor la nivelul autorităţilor locale şi a medicilor de familie pentru integralitatea lanțului de frig”, se arată în programul de guvernare.

Noul Cabinet mai promite că va urgenta începerea derulării programelor naţionale de screening și extinderea acestora cu finanţare de la UE în domeniul bolilor cronice cu cea mai mare incidenţă în populaţia României: boli cardio-vasculare, diabet zaharat, cancer pulmonar, colo-rectal, cancer de sân, de col uterin, de prostată.

În document se menționează totodată crearea și promovarea unei culturi a prevenției în rândul populației încă de la nivelul școlii: „introducerea educației sanitare în școli/ ore de educaţie sanitară cu privire la însuşirea măsurilor de prim ajutor, precum şi atragerea copiilor în activităţi de voluntariat în domeniul sănătății, prin activităţi de promovare a unui comportament şi de stil de viaţă sănătos, sprijinite prin politici şi măsuri legislative adecvate”.

Un alt proiect promis de noul Cabinet este „semaforizarea alimentară: implementarea sistemului de etichetare cromatică Nutri-Score (de la roșu la verde în funcție de conținutul de grăsimi saturate, sare, zaharuri libere, proteine și fibre alimentare)”. „Astfel românii se vor putea informa facil despre impactul asupra sănătății al produselor pe care le cumpără”, se arată în document.

Noul Guvern anunță că va lua „măsuri fundamentale pentru reducerea consumului de tutun”, între care: „reducerea expunerii la orice mesaj direct sau indirect legat de tutun în rândul tinerilor în vederea reducerii comportamentului de consum; interzicerea fumatului de orice fel în locurile publice închise și astfel scăderea validării sociale a fumatului; folosirea taxelor aplicate tutunului pentru programele de sănătate și pentru campanii educaționale extensive pentru prevenirea adicției la nicotină în rândul copiilor”.

Între obiectivele în domeniul sănătății se află și:

 • cooperarea cu ONG-urile, organizațiile pacienților și bisericile pentru crearea unor rețele sociale, care să poată răspunde rapid și eficient nevoilor de sănătate și sociale și de protecție a copilului, bolnavilor cronici;
 • aplicarea drepturilor de folosire a limbii materne în domeniul serviciilor medicale, în spiritul legilor adoptate de Parlamentul României și a Cartei Europene pentru limbile regionale sau minoritare, ratificată de România;
 • extinderea rețelei de cabinete medicale școlare;
 • extinderea pachetului minimal de servicii medicale în medicina primară pentru pacienții neasigurați;
 • dezvoltarea cadrului legislativ actual prin care serviciile în regim de caravană prestate de medicii specialiști și rezidenți să poată fi remunerate (decontate) de CNAS;
 • extinderea Programului Național de Îngrijiri Paliative;
 • resuscitarea sistemului transfuzional;
 • asigurarea accesului pacienților la medicamente.

Sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. In aceste vremuri odioase, in care perceptia noastra a fost atat de puternic distorsionată, incat, uitandu-ma la filme, ma gandesc „dar unde-i masca?”, numai de plimbat cu transportul in comun nu-mi arde.
  Si, pentru ca sunt regulile clare si risc amenda daca îndrăznesc să nu port masca chiar si atunci cand nu e nimeni in apropiere, am tot stat in picioare in metrou, echilibrandu-mi pozitia cu burta, in timp ce lumea sta claie peste gramada, ca sardinele, pe scaune și se uita gales la mine (oricum, insemnele pentru femei gravide, persoane cu probleme de locomotie și bătrâni au fost ignorate chiar de autorități).

  Mai bine sa deconteze morfologiile fetale, bi- si triplutestul si analizele recomandate ca TORCHul samd, ca duc la 2000 lei pe nesimtite si suma e de-abia pentru începutul sarcinii.

 2. Este buna educatia sanitara sin scoli ca uite asa iohanis a aflat ca nu este bine sa se inmulteasca ca face rau tari

  • Haoleu, manca-ți-aș! Hadica heu ditamai doctoru trebe sa învăț romales? Și beletu de externare tot în romales?
   Legea vaccinării pe repede înainte? Pica la Curtea constituțională. Orice impunere arbitrara a unui act medical fără consimțământul persoanei vizate sau restrângerea unor drepturi în caz de refuz de a se supune unui act medical ar trebui sa pice la ccr fără prea multe comentarii.
   Semaforizare alimentara? Pierdere de vreme.

 3. „Se va susţine adoptarea cât mai rapidă în Parlament a legii vaccinării.”
  „cat mai rapida”, CUM vei MONITORIZA, Cîțule?!
  Cam pe cand e „cat mai rapid”?!
  De exemplu, intr-o Joi, pe 2, e OK???!!!
  Cam asa arata intreg Programul de guvernare, practic IMPOSIBIL de monitorizat, de masurat Gradul de Indeplinire intermediara sau finala a Obiectivelor!