G4Media.ro

Noul comandant suprem al lui Zelenski are reputația de „măcelar”/ Prin înlocuirea…

Sursa foto: Captura YouTube

Noul comandant suprem al lui Zelenski are reputația de „măcelar”/ Prin înlocuirea generalului său de top, președintele Ucrainei va trebui să își asume întreaga responsabilitate în cazul în care războiul va merge prost

Cel mai bine păzit secret de la Kiev a fost în sfârșit confirmat: omul care a condus forțele armate ucrainene timp de doi ani a rămas fără slujbă, scrie CNN.

Președintele Zelenski l-a înlocuit joi pe generalul Valerii Zaluzhnyi, după 10 zile de zvonuri și speculații – și luni de relații tensionate.

Anunțul vine într-un moment critic în războiul cu Rusia și este posibil să anunțe o schimbare în strategia ucraineană. Dar este, de asemenea, periculos.

Îndepărtarea lui Zaluzhnyi din funcția de comandant-șef vine în condițiile în care unitățile ucrainene sunt în urmă în mai multe părți ale lungii linii de front, în special în regiunile estice Donețk și Harkov. Acestea duc o lipsă disperată de obuze și alte muniții și duc lipsă de soldați experimentați.

Mașinăria de război rusă funcționează la turație maximă și are la dispoziție o rezervă de oameni mult mai mare decât Ucraina pentru a-și reface rândurile. Rusia se sustrage sancțiunilor internaționale, iar veniturile sale din petrol ajută la finanțarea abundentă a cheltuielilor de război.

Zelenski a declarat că el și Zaluzhnyi au avut o „discuție sinceră despre ceea ce trebuie schimbat în armată. Schimbări urgente”. El a adăugat că „sentimentul de stagnare în zonele sudice și dificultățile în luptele din regiunea Donețk au afectat starea de spirit a publicului”.

Starea de spirit a publicului este într-adevăr mai sumbră. Potrivit unui sondaj recent realizat în Ucraina, cei care cred că evenimentele merg în direcția greșită au crescut de la 16% în mai 2022 la 33% în decembrie 2023.

Este puțin probabil ca înlocuitorul lui Zaluzhnyi, generalul Oleksandr Syrskyi, să ofere o schimbare radicală de stil, dar se crede că este mai apropiat de Zelensky.

Syrskyi a fost la comanda forțelor terestre de la invazia rusă, dar a fost criticat pentru că a prelungit apărarea Bakhmut cu costuri umane mari. Subordonații l-au descris ca fiind lipsit de empatie, iar unii soldați au început să-l numească „generalul 200” (200 este codul militar pentru cei uciși în acțiune).

„Syrskyi este văzut ca o alegere de consens”, spune Matthew Schmidt, director al programului de afaceri internaționale de la Universitatea New Haven din Connecticut.

„Unii spun că este prea sovietic, adică lipsit de imaginație, dar capabil, unii spun că nu acceptă bine adevărurile incomode – lucru pe care Zaluzhnyi l-a făcut – și unii spun că este cel mai bun dintre cele mai rele tipuri de generali.”

Schmidt spune că există puține opțiuni în acest moment. „Poate că este o fază a războiului în care o alegere sigură este cea mai bună mișcare.”

Sarcina cea mai urgentă a lui Syrskyi va fi să stabilizeze liniile de front. De asemenea, printre lucrurile pe care le are de făcut: cum să refacă rândurile epuizate ale unora dintre cele mai bune brigăzi ucrainene și cum să grăbească sosirea munițiilor occidentale la liniile de front – și cum să se descurce până când acest lucru se va întâmpla.

Alte priorități includ: ce accent trebuie pus pe loviturile cu rază de acțiune mai lungă împotriva infrastructurii rusești, cum ar fi depozitele de combustibil și bazele militare, integrarea avioanelor de luptă F-16 în planurile de luptă și dezvoltarea rapidă a următoarei generații de sisteme fără pilot.

Pe fondul atacurilor rusești persistente în jurul Avdiivka și Kupyansk, „prima prioritate este să vă asigurați că puteți menține linia de contact actuală”, spune Schmidt.

„Slăbiciunea tactică a lui Putin nu înseamnă că nu poate ucide mii de soldați ai săi în încercarea de a cuceri bucăți semnificative de teritoriu. Orice nou șef de stat major trebuie să respecte acest risc”, adaugă el.

Unitățile de pe linia întâi din mai multe zone vulnerabile au declarat pentru CNN în ultimele săptămâni că sunt adesea în lipsă cronică de muniție, în special de proiectile de artilerie occidentale de 155 mm. La o poziție de tun, trupele au fost realimentate cu obuze fumigene după ce și-au epuizat muniția cu explozibil puternic, au spus acestea.

„Este mai bine decât să nu existe obuze”, a spus un soldat.

Șeful Serviciului de informații militare ucrainean, generalul-locotenent Kyrylo Budanov, a declarat pentru CNN la sfârșitul lunii ianuarie că muniția este „unul dintre cei mai decisivi factori” în război.

În condițiile în care pachetul de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari al administrației Biden a fost blocat în Congres, SUA trimit pachete mai mici de câteva luni, iar încetinirea a început deja să afecteze planificarea și operațiunile armatei ucrainene, potrivit oficialilor americani.

Schmidt spune că „prioritatea imediată este de a trimite suficiente obuze de artilerie pe front pentru a-i împiedica pe ruși să exploateze pauza în ajutorul american”. Fiecare obuz de artilerie disponibil pentru a trage echivalează cu nevoia de mai puțină infanterie pentru a menține linia”.

În viitorul imediat, liderii ucraineni trebuie să dea dovadă de unitate după o schimbare dezordonată. Myhailo Podolyak, un consilier al biroului președintelui, a declarat că „în timpul unui război, competiția politică, în special la nivelul armatei, al generalilor și al politicienilor, nu arată prea bine”.

Insuflarea unui nou simț al scopului este cu atât mai importantă cu cât Ucraina se confruntă cu o fereastră de vulnerabilitate.

După cum spune Matthew Schmidt, Putin „poate arunca corpuri asupra inamicului, folosind cantitatea rusească pentru a depăși calitatea ucraineană. Este o abordare foarte stalinistă a câmpului de luptă și este încorporată în cultura strategică rusă”.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...