G4Media.ro

Noua Caledonie: Opt persoane au fost arestate, printre care liderul mişcării aflate…

sursa foto: Captură video

Noua Caledonie: Opt persoane au fost arestate, printre care liderul mişcării aflate la originea revoltelor

Opt persoane au fost arestate miercuri dimineaţa în Noua Caledonie, printre care Christian Tein, liderul mişcării aflate la originea revoltei împotriva reformei electorale, a confirmat Parchetul pentru AFP, transmite Agerpres.

Tein este considerat liderul Celulei de coordonare a acţiunilor de teren (CCAT), organizaţie înfiinţată în noiembrie 2023 şi ai cărei responsabili sunt acuzaţi de autorităţi că au orchestrat violenţele ce au zguduit acest arhipelag francez din Pacificul de Sud.

Alte şapte persoane au fost de asemenea arestate în acelaşi moment, însă identitatea lor nu a fost deocamdată precizată.

Cei opt suspecţi au fost plasaţi în arest, care ar putea dura până la 96 de ore, „date fiind fapte ce ţin de criminalitatea organizată”, a precizat procurorul Republicii Noumea, Yves Dupas, într-un comunicat.

Parchetul din Noumea a declanşat pe 17 mai o anchetă pentru asociere în scop infracţional care îi vizează pe presupuşii comanditari ai revoltelor, dintre care „unii membri ai CCAT”.

Din 13 mai, Noua Caledonie este pradă unor revolte violente provocate de adoptarea de către Adunarea Naţională a Franţei a unui proiect de reformă constituţională ce ar permite un dezgheţ al corpului electoral şi care, potrivit detractorilor săi, ar marginaliza şi mai mult poporul autohton kanak.

Revoltele, fără precedent din anii 1980 încoace în Noua Caledonie, s-au soldat cu nouă morţi, printre care doi jandarmi, sute de răniţi şi distrugeri materiale care se cifrează la 1,5 miliarde de euro. Peste 3.000 de militari, jandarmi şi poliţişti au fost desfăşuraţi la faţa locului.

CCAT, care se opune ferm reformei electorale, este în colimatorul guvernului de la începutul revoltelor, autorităţile acuzându-i pe responsabilii săi că au orchestrat violenţele.

Acest colectiv care pledează pentru independenţa Noii Caledonii a fost calificat drept „organizaţie mafiotă” de ministrul francez de interne Gerald Darmanin.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...