G4Media.ro

Nou motiv de tensiuni între români și maghiari. Primarul Târgu Mureşului anunță…

Nou motiv de tensiuni între români și maghiari. Primarul Târgu Mureşului anunță că va începe demersurile pentru renaţionalizare clădirii liceului catolic

Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea a anunţat joi că va demara procedurile pentru renaţionalizarea clădirii liceului romano-catolic din localitate, care se află acum în proprietatea Bisericii, transmite MTI.

Informaţia a fost publicată joi de către Agerpres, potrivit căreia edilul-şef a declarat: va întreprinde toate demersurile
legale, pentru ca imobilul să revină în proprietatea municipalităţii.

Episcopia Romano-Catolică de Alba Iulia a redobândit, prin Fundaţia Statusul Romano-Catolic din Transilvania, în 2004 clădirea naţionalizată în timpul comunismului, imobil în care momentan îşi desfăşoară activitatea două instituţii de învăţământ: Liceul Unirea şi Liceului Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”.

Primarul acuză Biserica de încălcarea contractului de închiriere şi de faptul că, la începutul fiecărui an şcolar,
şantajează administraţia locală. Florea nu a dat detalii concrete nici despre cu ce îl şantajează biserica, nici despre modul în care ar fi fost încălcat contractul de închiriere.

László Holló, preşedintele curatoriului Fundaţiei Statusul Romano-Catolic din Transilvania a explicat pentru agenţia ungară de presă MTI: Biserica a denunţat, încă din 2017, în mod unilateral contractul de închiriere, având în vedere că primăria a încălcat trei articole, care atrag după sine încetarea contractului. Acesta a amintit că primarul nu a acceptat decizia, astfel că discuţiile au continuat şi anul trecut, însă s-au încheiat fără succes.

Holló a mai precizat că anul trecut Inspectoratul de Stat în Construcţii a făcut verificări în clădirea principală, în care
funcţionează unitatea de învăţământ românească, şi a stabilit că imobilul nu este sigur, motiv pentru care fundaţia a comunicat: nu îşi asumă răspunderea pentru integritatea fizică a elevilor şi cadrelor didactice şi a solicitat primăriei asigurarea unui spaţiu corespunzător.

După acestea, primăria a demarat în luna iulie lucrări de reparaţii în clădire, pentru care nu a cerut, în calitate de
chiriaş, acordul Bisericii, motiv pentru catolicii au depus o plângere penală împotriva primăriei şi au cerut şi în instanţă desfacerea contractului de închiriere.

László Holló a spus: în mod normal primăria nu ar putea cere în instanţă redobândirea clădirii, dar sunt pregătiţi pentru orice, amintind de cazul Liceului Teoretic “Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, a cărui clădire a revenit în proprietatea municipalităţii, după o sentinţă judecătorească, deşi fusese retrocedată Bisericii Reformate după Revoluţie.

Oficialul catolic a spus că Biserica a solicitat, în total, şapte clădiri de liceu în Transilvania, dintre care i-au fost
retrocedate patru, aici fiind inclusă şi cea din Târgu Mureş, în celelalte trei cazuri cererile de retrocedare au fost respinse, însă catolicii continuă lupta juridică.

Primarul Dorin Florea a făcut declaraţiile referitoare la clădirea liceului catolic după o dezbatere aprinsă în Consiliu
Local despre rectificarea bugetară, pe care majoritatea maghiară a votat-o după ce, susţine edilul-şef, a tăiat o serie de cheltuieli de la capitolul reparaţii la clădirile şcolilor, colectarea gunoiului urban şi alte servicii importante.

În schimb UDMR susţine că este vorba de reducerea bugetului de protocol şi alte cheltuieli, care nu sunt vitale oraşului, iar votul a fost dat pentru a preveni creşterea datoriilor urbei.

Sursa: MTI

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Biserica refuza sa faca lucrările necesare cu toate ca este proprietarul cladirii si invita primaria sa mute Liceul Unirea in alta locație, scopul final fiind dedicarea completă a cladirii unor activitati de enclavizare. Tipic pt unguri.
  Primarul se umfla ca prostul, in loc sa puna o firmă de avocatură serioasă sa rezolve problema contractului si sa oblige proprietarul sa repare clădirea pentru a garanta condițiile necesare pentru desfășurarea contractului.

 2. Dacă Biserica a fost proprietara clădirii atunci să-i fie retrocedată în totalitate și definitiv, așa cum au procedat cu BOR, căreia i-au dat și ce n-a avut niciodată. Legea trebuie să fie egală pentru toți.

  • Dar cladirea i-a fost retrocedata complet Bisericii insa acestia desi sunt proprietari nu vor sa faca lucrari, pentru de facto vor ca liceul cu predare in limba romana sa se mute de acolo, insa nu pot rupe contractul de inchiriere. Cand primaria a facut lucrari de intretinere, desi nu era proprietar, ca liceul cu predare in limba romana sa nu trebuiasca sa fie mutat, atunci Biserica s-a ofuscat, pentru ca asta insemna ca nu mai puteau sa-i dea afara pe romani. Aceste lupte etnice de la Targu Mures nu sunt demne de secolul XXI, si este rusinos ceea ce fac si maghiarii si romanii.

  • Se pare că retrocedarea clădirii către catolici e ilegală, iar acesta ar putea fi un bun punct de pornire juridic…

 3. Ati uitat cateva detalii. Din banii cheltuiti de catre primaria TgMures pe concerte gratuite si sport profesionist puteau construi din 2004 cel putin zece licee noi. Rectificarea bugetara POZITIVA a fost votata de PSD, PNL si UDMR. POL a boicotat acest buget al UDMRPSDPNL care e focalizat pe risipa si nu pe dezvoltare. Bugetul dupa rectificarea pozitiva e de 375mil lei, cheltuielile in 2018 au fost 292milioane. UDMR, cu tot teatrul lui Florea e compler controlat de catre Florea votandu-i multe aberatii in CL. Nu va fi nici un conflict cu maghiarii din oras,oamenii nu mai musca manipulari ieftine.

  • Aceeasi vrajeala de 3-4 ani. In fiecare toamna inainte de inceperea scolii incepe scandalul, cu privire la cladirea liceului Unirea. Florea&Co, aka Maior si gasca incep sa planga ca proprietarul nu mai vrea sa-i primeasca pe elevii romani sa invete in acea cladire. Dar Florea, care este un traseist si acum este la ALDE-4%, nu a facut absolut nimic sa evite aceasta situatie. Solutii sunt. Din chiria platita s-ar fi putut construi un liceu nou, modern, cu toate facilitatile pe care trebuie sa le aiba o unitate de invatamant in secolul 21. Sau sa se preia o alta cladire, a unui alt liceu, unde rata de promovabilitate a bacalaureatului este 0.
   Dar ca si la liceu, Tg. Mures este un oras uitat de vreme, cu un transport local de anii ’80, fara investitii majore in industrie, fara atragerea fondurllor europene, dar cu multe zile de sarbatorit, cu multe concerte pe bani publici, samd. Multumim din suflet domnului doctor Dorin Florea, ca a tinut acest oras frumos in loc 20 de ani. Banuiesc ca este foarte mandru de ce a facut pentru Mures…

  • De acord. Oamenii „de rand” se inteleg in general bine, lucreaza impreuna, convietuiesc fara probleme deosebite etc.
   Acestea sunt manipulari ieftine marca Florea & Co. Din moment ce prezentarea realizarilor neexistenete nu mai ademeneste publicul, se trece la eternul „conflict” interetnic. Mediatizarea unor asemenea chestii sunt menite doar sa intoarca atentia publicului intr-o anume directie ingusta (de importanta augmentata artificial), ca sa uite de alte probleme, mult mai arzatoare pentru oras si ambele comunitati. Oare cand scapam de acest Funar al Muresului?

 4. La anul sunt alegeri locale, iar Targu Muresul este un oras imbatrinit. Tinerii buni pleaca multi la scoli la Cluj, Bucuresti, occident, iar putin revin.
  Asta inseamna ca ramine acasa o populatie mai imbatrinita, care este adepta votului etnic, un vot care a distrus Targu Muresul in comparatie cu alte comunitatu, care nu aveau procente apropiate de maghiari sau germani.
  Florea si ceilalti din UDMR profita la maxim, deoarece Florea, la al 5 lea mandat de primar este alesul asa zisilor români, care cred ca merita votat orice corupt, prostC hot doar ca este român.
  Pe de alta parte UDMR ul a sustinut de 19 ani actuala politica a lui Florea. Fara voturile udmr nu treceau multe prostii votate pentru Florea si ai lui slugi.
  Actiunea lui este una strict electorala si nu este decit una din miile de minciuni spuse in cei 19 ani de mandat.
  Sansa tirgumuresenilor sunt noile miscari politice, care in 2020, pentru prima data concureaza si pot sa aiba in CL si CJ procente importante.
  Florea ar fi bine sa ajunga sa isi vada de averea lui imensa, doar la cita spaga a colectat are destula, daca tot nu a fost prins de DNA si alte institutii ale statului, deoarece serviciile trebuiau sa aiba un primar “mare” român spăgar.

 5. John Doe: de acord inca o data.

 6. E un conflict umflat pur simbolic si cu accente interetnice. Nu e normal intre adulti, oricata valoarea simbolica o fi avand cladirea aia si pentru o comunitate si pentru alta. Se putea merge pe varianta unui liceu mixt cu sau fara retrocedare pentru episcopia catolica. Treaba locala.