G4Media.ro

Noile restricții au intrat în vigoare începând de luni: Masca obligatorie, fără…

Sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

Noile restricții au intrat în vigoare începând de luni: Masca obligatorie, fără nunți și botezuri, certificatul verde necesar pentru mai multe activități/ Lista completă de măsuri

Guvernul a aprobat modificarea hotărârii privind prelungirea stării de alertă, stabilind măsuri suplimentare de control al pandemiei de COVID-19, prin care se interzice, începând de luni, pentru o perioadă de 30 de zile, organizarea de evenimente private, devine obligatorie masca de protecţie, iar pentru multe activităţi va fi necesar certificatul de vaccinare sau de trecere prin boală.

Toate măsurile se aplică indiferent de rata de incidenţă cumulată la 14 zile.

Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, de la ora 22,00 şi până la 5,00, pe întreg teritoriul ţării, va fi interzisă circulaţia, excepţie făcând persoanele vaccinate sau trecute prin boală, care trebuie să prezinte organelor de control certificatul verde.

Excepţii de la prevederea referitoare la circulaţie: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Astfel, sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferinţe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive şi altele asemenea), precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii deschise sau închise.

Accesul în toate zonele care nu sunt esenţiale se face folosind certificatul verde pentru persoanele vaccinate anti-COVID sau trecute prin boală.

„În magazinele esenţiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat verde. În rest, se intră cu certificat verde, pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală. Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spaţiile respective decât dacă sunt însoţiţi de un adult care este cu certificat valabil de vaccinare sau trecut prin boală”, a explicat Arafat într-o conferinţă de presă.

Însă, în magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale de tip mall se va putea intra doar cu certificatul verde.

„Tot ce este în mall, numai cu certificat verde. Dacă n-ai certificat verde, te duci la o farmacie care nu este în mall. Dacă nu ai certificat verde, te duci la magazine care nu sunt în mall, adică la magazine alimentare”, a arătat Arafat, menţionând că există şi varianta comenzilor la domiciliu.

Totodată, conform hotărârii adoptate de Guvern, „accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 este permis în lăcaşurile de cult, unde se desfăşoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective, şi în unităţile de alimentaţie publică în care se comercializează produse alimentare şi băuturi alcoolice sau nealcoolice aflate în afara centrelor comerciale, târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor, cu purtarea măştii de protecţie şi respectarea normelor de protecţie sanitară”.

Masca devine obligatorie „peste tot”, fiind anulate toate excepţiile.

Competiţiile sportive se vor desfăşura fără public, concertele şi spectacolele în aer liber vor fi interzise, iar cinematografele şi teatrele vor funcţiona la capacitate de 30%, însă cu certificat verde sau dovada trecerii prin boală.

Programul restaurantelor va fi limitat la ora 21,00 şi vor putea intra doar persoanele cu certificat verde COVID sau care au fost infectate cu SARS-CoV-2 şi s-au vindecat.

„Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-21,00; activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-21,00”, mai prevede hotărârea.

Barurile, cluburile şi discotecile vor fi închise. La piscine şi săli de jocuri de noroc este permis accesul în limita a 30% din spaţiu pentru cei vaccinaţi cu schemă completă şi trecuţi prin boală, în intervalul orar 5,00-21,00. Aceleaşi condiţii sunt şi la locurile de joacă pentru copii.

Cultele religioase pot organiza slujbele şi rugăciuni colective în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, precum şi procesiuni.

Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă, pentru cel puţin 50% din angajaţi, acolo unde specificul activităţii permite. Există şi varianta organizării programului de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe/schimburi/ture care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră, cu respectarea strictă a măsurilor de protecţie sanitară.

Accesul persoanelor, cu excepţia angajaţilor, în incintele instituţiilor publice centrale şi locale, regiilor autonome şi operatoriilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

Elevii din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal vor intra în vacanţă în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie. Activităţile de tip after-school se suspendă pe o perioadă de 14 zile.

Sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Polițiștii si Jandarmii au certificat verde? In baza a ce circula si isi desfășoară activitatea? Din cate stiu doar 20% din cei din aceste instituții au vaccin facut! Nu cumva trebuie să stea si ei in carantina?

  • o sa lucreze remote si caralii si jindarii!!!! :=)

  • iote cum stie el ..
   ne bazam *revolutia* pe procentul aruncat de tine ? tu stii 10 persoane, 2 vaccinate si ai facut media pe tara ?

  • Chiar m-am uitat cu atenție în ultimele săptămâni: in fața școlilor stau postați cate unul sau doi polițiști, mai mereu cu masca sub bărbie și că să justifice pozitia măștii cu țigară in gură.

 2. Și sunt legale sau e doar teorie pură?!

 3. „Masca devine obligatorie „peste tot”, fiind anulate toate excepţiile.” – repetati ca papagalii ce spun conducatorii statului
  Hotararea de Guvern nu prevede nicio modificare referitoare la mascasi nici ordinil ms/mai nu a fost modificat!

  • Corect.

   E o operatiune de dezinformare sincronizata in toata presa.

   O alta chestie repetata peste tot este ca nu ai voie in magazine „neesentiale” decat cu certificat. Inclusiv in mall ar trebui sa fie OK conform hotararii publicate atata timp cat nu intri unde se serveste mancare.

  • Iata aici o sinteza corecta a masurilor dispuse:

   vedemjust.ro/reguli-25-oct-2021/

  • EXACT asta am remarcat si eu!

 4. Ca’n reclama : ce vaca esti ..

 5. Sa vedem cat o sa mai suporte romanii aceasta pandemie infinita. Poate cand nu vor mai avea cu ce sa isi cumpere mancare…

 6. Du-te la putin si lasa-ne. Poti sa iesi din ue si azi. Singur.

 7. Hai ca m-am trezit! Tot sanatos sunt de la inceputul pandemiei si tot acasa :)) azi trebuia sa virez taxele la firma dar 30 de zile am suspendat plata tva si a impozitului pe venit, sa le vireze arafat in locul meu. De mall-uri, centre comerciale si horeca nu ma intereseaza, pot sa dea faliment. Isi merita soarta, la fel si sclavii de romani! In Carrefour se dau de ceasul mortii ca n-a intrat nimeni de la 8, angajatii se uita unii la altii, bravo! Ce imprumuturi au mai programat Citu si Vilceanu?

 8. N-ai citit? E interzis și să protestezi.

 9. Miroase a comunism:).
  Chestii negandite aruncate de dragul disperarii.

  la dsp nici macar nu se face un studiu de statistica pentru sursele de infectare. Nu te intreaba nimeni de unde crezi ca ai luat boala – sau daca poti identifica sursa.

  Parca vad ca transportul in comun e cauza principala…:))

 10. Pana nu se aproba comentariul ala mare anunt guvernul ca astazi e 25 si 30 de zile am suspendat plata TVA si a impozitului pe venit. Si mai aveam si o esalonare de la inchisul de anul trecut, 2 rate mai aveam, rata din noiembrie o suspend si pe aia ca pe aia din octombrie am platit-o deja.

 11. Ce incompetenți! Vor vaccinare masivă însă le spun celor „trecuți prin boală” că fac excepție de la restricții.
  Am convingerea că sunt foarte multe persoane „trecute prin boală” care nu dețin certificat.
  Şi se mai întreabă de nu se vaccinează lumea.
  Tocmai le-ați confirmat multor persoane că sunt imunizate.
  Vă freacă grija doar pentru statistici oficiale, atât.
  Mai şi aruncați, ca tâmpiții, mărul discordiei între vaccinați şi nevaccinați.

  • Persoanele trecute prin boala își pot lua certificat. De ce nu o fac? Ca e greu, le e lene? Sau nu știe statul ca ei au avut boala? Întotdeauna altcineva e vinovat, altcineva nu ne lasă, etc.

  • Eu şi soția mea am „trecut prin boală” neoficial ( fără să ştie marea DSP) şi cunosc o sumedenie de cazuri similare.
   Mă doare-n cot de libertăţile conferite de acel certificat. Cum mă mai conving autoritățile că este imperios necesară vaccinarea mea dacă eu am trecut prin boală?
   Cu sau fără certificat, se prezumă că nu reprezint vreun pericol pentru ceilalți şi nici riscurile mele de a mă îmbonăvi grav din cauza covid 19 nu ar fi majore. Cel puțin aşa reiese din mărețele lor norme juridice.
   Asta-mi transmit competenții tăi.
   Dintre mine şi tine, presupunând că tu eşti doar vaccinat fără să fi trecut şi prin boală, în procent de 100% tu eşti mai predispus la a transmite virusul.
   Dar dai bine în statistică, pentru că mă îndoiesc de faptul că te-ai vaccinat din altruism.

  • Pai se prezuma ca… Poți sa spui ce vrei, sa juri pe rosu ca și trecut prin boala, dacă nu ai contactat DSP-ul pentru anchete epidemiologice, etc. ai făcut totul cum ai vrut tu, fără sa îți pese de ceilalți. Acum trăiești fără certificat. Nici nu înțeleg de ce te plângi dacă tot nu ai nevoie de certificat. Vrei sa te credem pe cuvânt ca ai trecut tu prin boala, nu? Și da, și mie și ție ni se vor duce anticorpii. Dar pana una alta, eu am făcut totul legal.

 12. Nu aveam nici homlesi, nici imn cu memorabilele versuri „preoti cu crucea-n frunte, caci oastea e crestina”. Asta e, duceti labutele la piept.

 13. vladimire, ne scrii cumva din strada? esti singur la protest cumva, militand vocal pentru cele ce le-ai scris mai sus? sau esti un razboinic al tastaturii la fel ca cei pe care ii injuri?

 14. Masca peste tot !
  Asta înseamnă că și în mașina personală, dacă mă plimb de nebun singur și nevaccinat, să port masca ?!..
  Bă ! Ăștia sunt chiar nebuni ?!!

 15. Mda ,adevarat un POPOR DE TRADATORI de TARA SI NEAM ,istoria se tot repeta…… Arahat si multulica isi bat joc de vietile oamenilor…