G4Media.ro

Noi tensiuni între Moscova și Sofia. Doi diplomați ruși acuzați de spionaj,…

Noi tensiuni între Moscova și Sofia. Doi diplomați ruși acuzați de spionaj, pe punctul să fie expulzați din Bulgaria.

Bulgaria este foarte aproape să expulzeze doi diplomați ruși pentru acuzații de spionaj, a anunțat Ekaterina Zaharieva, șefa diplomației bulgare, vineri, potrivit Reuters.

„Am primit notificări de la procurori, cu acuzațiile. Vom lua acțiunile ce se impun și, cel mai probabil, le vom declara «persona non grata»”, a spus Zaharieva, care a precizat că îl va convoca pe ambasadorul Rusiei în Bulgaria pentru discuții.

Procurorii au anunțat, vineri, că rușii erau implicați în operațiuni de spionaj, dar ar putea să nu fie inculpați pentru că au imunitate diplomatică.

Context

Bulgaria a expluzat în ultima perioadă mai multi ruși acuzați de spionaj. La sfârșitul lunii octombrie 2018, un alt diplomat rus a fost expulzat sub acuzația de spionaj.

Procuratura din Bulgaria l-a acuzat că a desfăşurat acţiuni de spionaj, a avut periodic întâlniri conspirative cu cetăţeni bulgari, inclusiv cu un cadrul de conducere cu acces la informaţii clasificate ale Republicii Bulgaria, UE şi NATO.

Anchetarea diplomatului rus vine după ce, în vară, s-a anunţat că Asociaţia Rusofilii a lui Nikolai Malinov este implicată într-un scandal de spionaj.

Din cauza descoperirilor anchetatorilor, fostul general al GRU, Leonid Reshitnicov, precum şi omul de afaceri Constantin Malofeev, au primit o interdicţie de zece ani de intrare în Bulgaria, din cauza unui plan al cărui obiectiv final a fost schimbarea orientării geopolitice a Bulgariei, din pro-occidentală în satelit al Rusiei.

Şi fostul deputat socialist şi preşedinte al Mişcării Rusofilii, Nikolai Malinov, a fost acuzat de spionaj, pentru că a ajutat la realizarea acelui plan.

De asemenea, s-a anunţat că pentru ducerea la îndeplinire a acelui plan au fost transferate şi active de peste 500 de milioane de euro, finanţate de la Banca Comercială Corporativă a bancherului fugar Ţvetan Vasilev.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Plevusca. Marii rechini Rusi ai orientarii Bulgariei spre Rusia inoata relaxati pe spate in societatea Bulgara. Ca sa scurtez vorba, problema Bulgariei este una culturala – legaturile cu Rusia pe care nu sunt capabili (inca?) mental sa le rupa.