Noi proteste în Serbia împotriva unui controversat proiect de exploatare a unei mine de litiu / Mai mulți protestatari au fost arestați
UPDATE: Mai mulţi protestatari au fost arestaţi după ce zeci de mii de oameni au demonstrat la Belgrad împotriva unei planificate extracţii de litiu în Serbia, relatează DPA, preluată de Agerpres.
În urma unui apel din partea mai multor asociaţii de protecţie a mediului, oamenii s-au adunat într-o piaţă centrală a capitalei sârbe sâmbătă seara sub sloganul „Nu vor exista mine”.
Între 24.000 şi 27.000 de persoane au luat parte la protest, conform estimărilor poliţiei, în timp ce observatorii non-guvernamentali au estimat numărul demonstranţilor la aproximativ 40.000.
Unii dintre protestatari au ocupat şinele de cale ferată în două gări din capitala sârbă, blocând astfel traficul feroviar acolo. Poliţia a eliberat abia duminică dimineaţă cele două staţii, unde au rămas grupuri mai mici de manifestanţi.
Un total de 19 protestatari au fost arestaţi.
Preşedintele Aleksandar Vucic a condamnat blocadele, dar a semnalat deschiderea la dialog, precum şi un posibil referendum în legătură cu proiectul de extragere de litiu din Valea Jadar, în vestul Serbiei, unde se află cel mai mare astfel de zăcământ din Europa.
Știrea inițială: Mii de persoane au manifestat sâmbătă la Belgrad împotriva relansării în Serbia a unui proiect controversat de exploatare a unei mine de litiu, care ar trebui să joace un rol crucial în tranziţia energetică în Europa, informează AFP, citată de Agerpres.
Înaintea manifestaţiei din centrul capitalei sârbe, două personalităţi importante ale mişcării de contestare au declarat că au fost reţinute pentru scurt timp de responsabili din serviciile de securitate care i-au avertizat că orice acţiune care vizează blocarea drumurilor va fi considerată „ilegală”.
„Sunt la Belgrad pentru că apărăm aici (azi) prezervarea vieţii în Serbia”, explică Slobodan Stanimirovic, un locuitor de 58 de ani din Radjevina, o localitate din apropierea minei de litiu.
Serbia dispune de vaste zăcăminte de litiu în apropiere de oraşul Loznica, în vestul teritoriului său, dar proiectul minier contestat, dezvoltat de gigantul anglo-australian Rio Tinto, provoacă o fractură politică de mai mulţi ani.
Pe 19 iulie, la o săptămână după ce guvernul a dat undă verde activităţilor de extracţie din această mină, Belgradul şi Uniunea Europeană au semnat un parteneriat pentru asigurarea aprovizionării cu litiu.
Zăcămintele au fost descoperite în 2004, dar săptămâni de proteste masive au forţat autorităţile să întrerupă proiectul în 2022.
Recent, guvernul a revenit asupra acestei probleme în urma unei hotărâri judecătoreşti pronunţate luna trecută, potrivit căreia revocarea licenţei Rio Tinto „nu a fost în conformitate cu Constituţia şi cu legislaţia”.
Litiul este un metal necesar pentru fabricarea bateriilor pentru vehiculele electrice, ceea ce îl face un element cheie în sprijinirea industriei auto în tranziţia către o producţie mai ecologică.
Proiectul continuă totuşi să fie nepopular în rândul populaţiei sârbe de teama că exploatarea minei va polua resursele de apă şi va pune în pericol sănătatea publică.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a promis în repetate rânduri că nicio operaţiune de exploatare minieră nu va începe până când nu vor fi oferite garanţii asupra protocoalele de siguranţă a mediului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
5 comentarii