G4Media.ro

Noi dovezi că arheologul Haward Carter ar fi furat comori din mormântul…

Sursa foto: Pixabay / Alexandra Koch

Noi dovezi că arheologul Haward Carter ar fi furat comori din mormântul lui Tutankhamon

Howard Carter, arheologul care a descoperit mormântul lui Tutankhamon în 1922, a fost mult timp suspectat de egipteni că a furat obiecte preţioase din sarcofag înainte ca acesta să fie deschis oficial. Acum, acuzaţia că Howard Carter s-a folosit de bunuri „furate fără îndoială din mormânt” a apărut într-o scrisoare nepublicată care i-a fost trimisă în 1934 de un savant britanic eminent din propria echipă de cercetare, transmite News.ro.

A fost scrisă de Sir Alan Gardiner, un filolog de frunte. Carter îl desemnase pe Gardiner să traducă hieroglifele găsite în mormântul vechi de 3.300 de ani, iar mai târziu i-a dat o „amuletă whm”, folosită pentru ofrande aduse celor morţi, asigurându-l că nu a provenit din mormânt.

Gardiner i-a arătat amuleta lui Rex Engelbach, directorul britanic de atunci al Muzeului Egiptean din Cairo, şi a fost consternat să afle că într-adevăr provenea din mormânt, deoarece se potrivea cu alte artefacte – toate făcute după aceeaşi matriţă.

Trimiţând o scrisoare către Carter, el a precizat: „Amuleta pe care mi-ai arătat-o ​​a fost, fără îndoială, furată din mormântul lui Tutankhamon”.

Scrisorile, aflate acum într-o colecţie privată, vor fi publicate într-o carte viitoare de la Oxford University Press, „Tutankhamon and the Tomb that Changed the World”.

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la descoperirea de către Carter şi susţinătorul său financiar, Lord Carnarvon, a mormântului. În următorul deceniu, Carter a supravegheat îndeaproape mutarea şi transportarea obiectelor pe Nil până la Cairo pentru a fi expuse în Muzeul Egiptean.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Eu zic, in semn de protest, egiptenii sa stinga toate luminile si nici sa nu mai foloseasca vreodata electricitatea, din cauza lui Faraday si Maxwell…
  Fiecare tara sa traiasca cu ce a produs ea!
  Noi romanii sa traim in bordeie si sa mancam radacini (mamaliga nu avem voie: porumbul a fost furat de spanioli din America Centrala)

 2. No lăsa că mai bine decât rușii. Cineva trebuie sa fure că așa funcționează totul pe pământul ăsta.

 3. @Monica.Ai dreptate! Deasemenea e foarte bine că au vândut 150 de ani opium in China in schimbul ceaiului, foarte bine că au măcelărit milioane de indieni in schimbul piperului, scorțișoarei,etc, foarte bine că au ras 90% din amerindieni pentru pământ, foarte bine că au cărat sclavi din Africa in America. E bine, in general e bine. Mai trebuia să te care pe tine in Uganda și să te dea la schimb pentru un kil de banane, ca să fii nevasta tuturor.

 4. A furat, dar a și făcut 😀

 5. Daca o „amuletă whm” (e cat un medalion de pus la gat) e ceea ce „a furat” Carter, mai rentabil era sa nu descopere nimic…
  Astazi in Romania (si in majoritatea statelor lumii) cel care gaseste o comoara primeste intre 30 si 50% din valoarea ei de piata…