G4Media.ro

Niveluri record de turiști români, polonezi și cehi în Grecia/ Românii au…

Niveluri record de turiști români, polonezi și cehi în Grecia/ Românii au preferat Halkidiki, Thassos, Pieria și Zakynthos

Polonezii, cehii și românii „votează” cu turismul grecesc în această vară, făcându-și simțită prezența în destinațiile populare din țară, scrie Euro2day, citată de Rador.

Chiar dacă primul loc la numărul de sosiri este deţinut şi anul acesta de Germania, rămânând fidelă verilor grecești, urmată de Franţa, estimările celor ce activează în domeniul turismului arată că numărul turiștilor din Polonia, Cehia și România ar putea atinge nivelurile record din 2019, ceea ce ar consolida semnificativ încasările Greciei într-un sezon deosebit de critic.

Anul acesta, turiştii din România prezintă o dinamică deosebită, venind în Grecia fie pe cale rutieră, fie pe calea aerului și ocupând în principal unităţile de cazare situate în nordul Greciei și Insulele Ionice.

Halkidiki, Thassos, Pieria și Zakynthos sunt în acest an în topul destinațiilor preferate de români, care pun în valoare importanța turismului rutier pentru Grecia.

În 2019, numărul turiștilor sosiţi în Grecia din această țară balcanică a ajuns la 1,4 milioane, piața românească înregistrând o creștere semnificativă în perioada de patru ani 2016-2019.

Este semnificativ faptul că în 2016 numărul românilor s-a dublat față de 2015, depășind pentru prima dată 1 milion, conform datelor de la frontieră colectate de Banca Centrală a Greciei şi prelucrate de Institutul Asociației Companiilor Turistice din Grecia (INSETE). În 2019, turiștii români au cheltuit 483 de milioane de euro pe vacanțele din Grecia.

O forţă în ascensiune

Titlul de forță în ascensiune pentru turismul grecesc este confirmat şi de Polonia, care se află printre piețele de top pentru sezonul estival grecesc de anul acesta și are toate şansele de a reveni la nivelurile din 2019. Anul acesta, polonezii sunt prezenţi în Halkidiki, Creta, Rodos, Zakynthos, Kefalonia și Pieria.

Relevant pentru importanța pe care această piață o dobândește pentru turismul grecesc este faptul că în ultimii ani numărul călătorilor polonezi a crescut în progresie geometrică, depășind 1 milion în 2018.

În 2019, au fost 852.000 de turişti polonezi, iar încasările de pe urma lor s-au situat la 416 milioane de euro, cu o cotă de piață de 2,4%. În perioada 2017-2019, sumele cheltuite în medie de un turist polonez au înregistrat o creștere de 49,4%, crescând de la 327,1 euro în 2017 la 488,8 euro în 2019, pe baza datelor INSETE.

Chiar dacă nu este una din sursele principale de turişti pentru Grecia, anul acesta Cehia este una dintre piețele „puternice” care susțin turismul grecesc. Creta și Insulele Ionice atrag majoritatea cehilor care aleg să călătorească în Grecia anul acesta.

Numărul de turişti din Republica Cehă a înregistrat o creștere în perioada 2017-2019 cu 18,5% (de la 339.000 în 2017 la 402.000 în 2019). Sumele medii cheltuite de un turist ceh în 2019 s-au ridicat la 463,7 euro, în timp ce în perioada 2017-2019 au crescut cu 19% de la 389,5 euro în 2017 la 463,7 euro per turist în 2019, pe baza datelor INSETE.

Dinamica acestor piețe se reflectă şi în datele publicate de Fraport Grecia pentru cele 14 aeroporturi regionale din țară. Pe baza acestor date, Polonia se situează – după Germania – pe locul doi în lista țărilor care au furnizat turiști către Grecia în iunie. Cehia a ocupat locul șapte, iar România locul al zecelea.

Conform datelor colectate din Formularul de localizare a pasagerilor (PLF), miercurea trecută, când s-a înregistrat o creștere cu 12% a numărului de turiști, Polonia s-a situat în primele țări (pe locul trei), iar România (pe locul opt).

Primul loc a fost ocupat de Germania, al doilea de Franța, în timp ce printre primele zece ţări s-au mai numărat Italia, Olanda, Marea Britanie, Serbia, SUA și Belgia.

Sursa: Larissnet.gr/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Articol propagandistic. In realitate, se si spune, romanii sunt pe locul 8.
    Romanii se duc la bulgari unde nu trebuie sa prezinte niciun act Covid si unde sansele sa se infecteze sunt mult mai mici. Grecia are peste 4000 de cazuripe zi, va fi pe lista rosie.
    Nu mergeti in Grecia ci in Bulgaria, la munte sau la mare.

  2. In Grecia este mult mai frumos. O vacanta de vis nu poate fi ratata pentru Bulgaria. Ce-i aia Bulgaria?

    • Mai cauta. Intre sudul Bulgariei si nordul Greciei nu este o mare diferenta. Exista locuri pe litoralul sudic unde apa marii are calitatea din Grecia.

  3. Romanii, de o mentalitate nomada, mananca banii pe vacante, nu se gandesc ca vine valul 4 si criza economica.