G4Media.ro

Nivelul apei din lacul de acumulare de la Roşia Montană, scăzut cu…

sursa foto: ISU Alba

Nivelul apei din lacul de acumulare de la Roşia Montană, scăzut cu aproape doi metri

Autorităţile au reuşit, cu ajutorul motopompelor, să scadă cu aproape doi metri nivelul lacului Tăul Mare de la Roşia Montană, intervenţia pompierilor continuând, miercuri, pentru a patra zi consecutiv. În zonă a plouat cu debit de 10 litri pe metru pătrat, relatează News.ro.

„Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 196 cm (faţă de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe) conform măsurătorilor efectuate la ora 07:00 de reprezentanţii SGA”, au transmis, miercuri, oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

Pompierii continuă refularea apei din lacul de acumulare piscicolă cu trei motopompe de mare capacitate, o motopompă fiind pregătită să intervină în rezerva operativă, iar alte două motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localităţii Roşia Montană.

În cursul zilei de marţi, pompierii au lucrat pentru amenajarea unei rampe de acces care să permită repoziţionarea motopompelor spre interiorul lacului, acestea fiind funcţionale în zona mai adâncă a barajului.

În continuare, aproximativ o sută de localnici se află în casele din zona supusă riscului de inundaţii.

În ultimele 24 de ore la staţia meteorologică Roşia Montană s-au înregistrat precipitaţii în valoare de 10 l/mp.

Autorităţile au constatat, sâmbătă după amiază, apariţia unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 de centimetri şi adâncime de 1,5 – 2 metri, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, baraj care datează din anul 1908 şi este deţinut de Primăria comunei Roşia Montană. Autorizaţia de funcţionare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârşitul anului 2024, a transmis Ministerul Mediului, duminică.

La recomandarea experţilor, după constatarea avariei a început evacuarea parţială a apei din lac, pentru a preveni ruperea barajului.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Cinste lor, cinste pompierilor!

  2. Acum nu mai salveaza nimeni Rosia Montana? Unde sunt „salvatorii” de acum cativa ani/
    Hai, fiecare cu galeata in mana la scos apa din tau.