G4Media.ro

Nissan își concediază președintele legendar după o arestare șoc

Nissan își concediază președintele legendar după o arestare șoc

Nissan Motor Co. Îl va schimba din funcție pe Carlos Ghosn din funcția de președinte după ce a fost arestat la Tokyo sub acuzația de fraudă fiscală, aruncând astfel în criză cea mai mare alianță din industria auto, transmite Bloomberg. Ghosn, a figură centrală a companiei care a salva Nissan de la faliment și l-a fuzionat cu Renault SA și Mitsubishi Motors Corp a fost reținut luni la Tokyo, fiind suspectat că a încălcat legislația Japoniei, a declarat luni CEO-ul companiei Nissan, Hiroto Saikawa.

Ghosn și directorul Greg Kell sunt investigați de câteva luni, iar board-ul companiei Nissan ar urma să se reunească marți pentru a-i schimba din funcție pe cei doi. În ce-l privește pe Ghosn, ”au fost raportate numeroase acte de purtare abuzivă – ca de exemplu utilizarea fondurilor companiei în scop personal – iar implicarea lui Kelly a fost de asemenea confirmată”, a arătat constructorul de mașini într-o declarație. Compania a evitat să ofere alte detalii.

Acuzațiile riscă să-l distrugă pe unul dintre cei mai puternici directori din industria auto, care au transformat Nissan și Renault într-un competitor global pentru Volkswagen AG și Toyota Motor Corp. Aceste acuzații pun la îndoială inclusiv viitorul alianței, un pact tripartit care a căutat să se întărească sub conducerea sigură a lui Ghosn, în vârstă de 64 de ani.

Informația a bulversat bursele europene, unde acțiunile Renault au scăzut la un moment dat cu 15% la bursa din Paris, în timp ce Nissan a pierdut peste 11% din cota de piață.

Nissan a comunicat că a furnizat informații procurorilor japonezi și că în prezent cooperează total cu investigatorii. Ghosn s-a prezentat voluntar la Parchet, conform unei publicații japoneze (Asahi). Un reprezentant al procurorilor a declarat că nu vor comenta cazuri particulare iar un purtător de cuvânt de la Renault a refuzat de asemenea să comenteze.

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile cu 10,6 milioane unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota.

Sub conducerea lui Carlos Ghosn, alianţa Renault-Nissan s-a consolidat financiar şi a fost primul grup care a investit sume consistente în automobilele electrice, astfel că în prezent este lider mondial pe acest segment. După ce iniţial alianţa Renault-Nissan a fost ridiculizată pentru investiţiile în automobilele electrice, recent concurenţa a început să urmeze acest exemplu astfel că piaţa a luat avânt.

În calitate de preşedinte director general al alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi Motors precum şi de preşedinte director general la Renault şi de preşedinte al consiliilor de administraţie de la Nissan şi Mitsubishi, Carlos Ghosn este votul cheie care asigură echilibrul într-un grup extins. Ghosn a reuşit să combine stiluri de guvernanţă distincte, care respectă diferenţe culturale, astfel încât alianţa să poată să realizeze economii de scară comparabile cu cele ale unei societăţi integrate.

În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun, etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele. (Surse: Bloomberg, News. Agerpres)

(Sursa: Japan-Forward.com)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. je m’en fiche. E autorizat de RAR, e perfect!

 2. Ce boi japonezii. .. baiatul ăla, giosan – ar trebuie să aibă statuie de aur pentru salvarea Nissan. Pe de altă parte a fraudat fiscul cu citeva milioane bune, la un salariu de 13M USD pe an… Mureau dacă-i dădeau aia bani mai multi? Scandenberg are venituri de la FACE de circa 150M USD/an…

 3. Ce tara ciudata Japonia asta! Auzi tu, sa-i aresteze pe corupti!

  • Japonia n-a arestat niciun corupt, înceracă să influențeze și să-și bage oamenii în companie.

   Xenofilii să tacă.

  • Cred ca ai dreptate Rilache, tata! Cred ca avem aici imixiunea statului paralel japonez impreuna cu, fireste, Soros!

 4. Taica Lazar strikes again!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.