G4Media.ro

Nicuşor Dan: Ne-am propus ca toată reţeaua de tramvai să fie modernizată…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Nicuşor Dan: Ne-am propus ca toată reţeaua de tramvai să fie modernizată / Mai puțin de 100 de km au fost făcuți în anul 2000, printr-o finanțare BEI reabilităm restul de 50 de km

Actuala administraţie şi-a propus reabilitarea a 50 de kilometri de linie de tramvai, astfel încât toată reţeaua din Bucureşti să fie modernizată, a declarat, joi, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

„Bucureştiul are o reţea de tramvai de aproximativ 150 de kilometri, mai puţin de 100 au fost făcuţi în anul 2000, printr-o finanţare de la BEI, şi noi ne-am propus să reabilităm restul de 50 de kilometri, astfel încât toată reţeaua de tramvai din Bucureşti să fie reabilitată. STB-ul a făcut documentaţia şi în baza acesteia am făcut o procedură de achiziţie pentru proiectare şi execuţie pentru 16 loturi.

Din aceste 16 loturi, au fost atribuite şi semnate contracte pentru 11. A mai fost un lot special, pentru care era făcută şi proiectarea, lotul de la linia 5, pentru care, de asemenea, a fost atribuit şi semnat contractul. Deci avem 12 loturi, iar cele patru care nu s-au atribuit au fost comasate şi vor ieşi în achiziţie săptămâna viitoare. De asemenea, lucrarea din Prelungirea Ghencea, pentru care vom ieşi în achiziţie săptămâna viitoare, presupune un tronson nou de tramvai de 5 kilometri”, a precizat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă.

Conform Primăriei Capitalei, până acum s-au semnat contractele pentru modernizarea a 11 linii cu o lungime de 22 de kilometri, urmând să se lanseze licitaţie, pentru a doua oară, pentru alţi 20.

Potrivit primarului general, o parte din finanţarea pentru aceste lucrări se face prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027, urmând ca PMB să aplice pentru suma de 300 de milioane de euro.

„În ceea ce priveşte finanţarea pentru aceste lucrări, pe Programul Operaţional Regional 2021 – 2027 avem o sumă de 300 de milioane de euro pentru Bucureşti – Ilfov şi, imediat ce ghidul va fi publicat, vom aplica pentru finanţare pentru aceşti bani, restul de bani vor fi obţinuţi din împrumuturi care sunt scutite de la plafon şi pentru asta am avut deja discuţie preliminară cu Banca Europeană de Investiţii şi cu Banca Mondială”, a explicat el.

Nicuşor Dan a precizat că se aşteaptă şi lansarea ghidului pentru completarea parcului de tramvaie.

„Pentru tramvaie noi, pentru cele cu care suntem în contract, în momentul de faţă suntem la 62 şi până la sfârşitul anului vom fi la 70, livrate de ASTRA Arad în baza contractului (…), până când o să ajungem la 100 de tramvaie. Bucureştiul mai are nevoie de 250, s-a făcut studiu de oportunitate. Aşteptăm, de asemenea, lansarea ghidului pentru a accesa bani”, a transmis primarul general.

Publicitate electorală

El a completat că sunt în elaborare şi patru studii de fezabilitate pentru realizarea de noi linii de tramvai.

„În ceea ce priveşte ambiţia noastră pentru linii noi, avem în curs de desfăşurare elaborarea a patru studii de fezabilitate. Unul pentru Piaţa Unirii, astfel încât să facem nişte diagonale care să străbată centrul oraşului, (…) unul pentru partea de sud-est a inelului median, unul pentru prelungirea tramvaiului de la Aeroportul Băneasa până la Centrul Comercial de pe Bucureşti – Ploieşti şi unul pentru prelungirea tramvaiului pe Bucureşti – Târgovişte până la centrele comerciale”, a menţionat Nicuşor Dan.

Şeful Direcţiei de Infrastructură din Primăria Capitalei, Cătălin Aflat, a menţionat că finanţarea pentru cei 50 de kilometri de linie de tramvai se ridică la aproape 475 de milioane de euro plus TVA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Mai sunt si altii mai capabili decat catastrofele Firea și Dan.

 2. Vivian, ai scris un comentariu penibil
  Poate ne dai un exemplu, din 1990 si pana astazi, de primar al Bucurestiului pe care tu il consideri ca a fost mai competent si mai bine intentionat decat actualul primar. Un nume. Asteptam cu interes

 3. Vai de steaua noastra daca Nicusor e cel mai „competent” primar pe care l-a avut vreodata Bucurestiul. :)))) Despre „bune intentii”, ele fara nicio viziune si intelegere sunt fix zero. De fapt asta descrie foarte bine mandatul (sa speram ca va fi singurul) lui Nicusor.
  Iar despre ”altii mai capabili” ma refeream la alti candidati, nu la alti fosti primari. Seară frumoasă!

 4. @Vivian. Pai, daca nu era vorba de fosti primari, ci de alti candidati mai capabili, dati vreo doua exemple dintre acestia. Sau macar unul.
  Si eu sunt nemultumit de prestatia lui Nicusor Dan, desi ma asteptam la ea… dar nu chiar atat de nemultumit incat s-o iau in calcul pe Firea… asa ca sunt foarte interesat de-acei alti candidati mai capabili. Multumesc.

 5. Vivian, oare esti capabila sa intelegi ca, in doar doua paragrafe, te CONTRAZICI singura?
  „Vai de steaua noastra daca Nicusor e cel mai „competent” primar pe care l-a avut vreodata Bucurestiul. :))))” Adica ne spui ca in niciun caz nu e Nicusor cel mai competent primar de pana acum, ti se pare amuzanta ideea si razi…
  Dar in al doilea paragraf ne spui ca te refereai „la alti candidati, nu la alti fosti primari”… Adica ne zici ca tu nu vorbesti de alti primari, desi in paragraful anterior tocmai il luasesi in deradere pe Nicusor in comparatie cu alti primari…
  Poate ne impartasesti din intelepciunea ta superioara, ne oferi un criteriu de „viziune si intelegere” si un nume al candidatului – sau candidatilor, fiindca folosesti pluralul – pe care tu ii visezi