G4Media.ro

Nicu Popescu, despre aderarea Moldovei la UE: Mergem înainte cu viteză maximă,…

Foto: InquamPhotos / George Calin

Nicu Popescu, despre aderarea Moldovei la UE: Mergem înainte cu viteză maximă, la Transnistria nu se renunță

Republica Moldova va avansa pe calea integrării europene cu „viteză maximă” și nu va renunța la regiunea transnistreană, declară ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, vicepremierul Nicu Popescu. În același timp, Popescu a ținut să precizeze că parcursul european nu se află într-o relație dependentă de reglementarea transnistreană, menționând că subscrie la opinia făcută publică de către Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, care a declarat că Moldova ar putea urma exemplul Ciprului, care astăzi este stat membru al UE având un conflict teritorial, scrie deschide.md.

„Subscriu celor spuse de Borrell. Pentru mine nu a fost o surpriză pentru că anterior în privat această opinie a fost comunicată de către partenerii noștri europeni. Acum această opinie a UE a fost făcută publică. Este o poziție care avantajează și favorizează parcursul nostru european”, a declarat Popescu pentru PRO TV Chișinău.

Vicepremierul a specificat că integrarea europeană este un proces care avansează rapid și acesta nu poate fi trenat de reglementarea transnistreană.

„Dacă cetățenii noștri din Transnistria sunt gata să adere cu noi la UE în același timp e foarte bine. Dacă ei nu sunt gata deocamdată, ei vor fi totdeauna bineveniți în reintegrarea țării noastre și integrarea în UE”, a precizat Popescu, subliniind că autoritățile de la Chișinău nu renunță la regiunea transnistreană.

„Nu se renunță (la Transnistria, n.a.), dar calendarul aderării nu este pus la cheremul calendarului reintegrării. Noi mergem înainte cu viteză maximă spre UE. La Transnistria nu se renunță și treptat cu cât mai prosperi, puternici devenim, sperăm să reintegrăm țara noastră prin metode pașnice”, a explicat Popescu.

În data de 1 iunie, în deschiderea Summitului Comunității Politice Europene, Josep Borrell a declarat că Republica Moldova decide în mod independent în privința regiunii transnistrene, aducând drept exemplu aderarea Ciprului la UE.

„Transnistria nu e o problemă pentru procesul de integrare a Republica Moldova în Uniunea Europeană”, a declarat înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Vecinătate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...