OFICIAL Nicoleta Cîrciumaru, vicepreşedinte ANAF, a fost propusă la șefia Fiscului, după demisia lui Lucian Heiuș

Nicoleta Cîrciumaru ANAF

Nicoleta Cîrciumaru, numită recent vicepreşedinte ANAF, este propusă la șefia Fiscului după demisia lui Lucian Heiuș, conform surselor Economedia. UPDATE Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a confirmat oficial, marți, informația.

„Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus Prim-ministrului numirea în funcția de președinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru și încetarea mandatului președintelui ANV, alături de numirea unui nou președinte”, a transmis ministrul Adrian Câciu, în contextul demisiei președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală și a demiterii președintelui Autorității Naționale a Vămilor.

Conform ministrului, pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite și taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Așadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât Ministerul Finanțelor a estimat în programare.

Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat, mai arată Finanțele.

„Acești bani erau și sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investițiilor și acordării stimulentelor economice și sociale angajate prin buget și, în egală măsură, pentru a găsi soluții suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetățenii și companiile românești”, afirmă ministrul Câciu.

Ministrul mai afirmă că „eficiența sistemului de colectare trebuie să crească. „Oamenii așteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creșterea calității vieții lor. În acest context, îi urez succes noului președinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile și de a asigura o colectare eficientă, însoțită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale și a fraudei”, spune el.

Știrea inițială

Nicoleta-Mioara Cîrciumaru, până recent șefa regionalei București a Fiscului, a fost numită la începutul acestei luni vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Cîrciumaru a fost anterior Director general la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, cea mai importantă direcție regională a instituției.

„Cu o experiență de peste 20 de ani în Administrația Fiscală, ultimii chiar la conducerea Administrației Sector 6 a Finanțelor Publice și apoi a Direcției Generale Regionale a Finațelor Publice a municipiului București, doamna Cîrciumaru preia, odată cu funcția de vicepreședinte ANAF, și coordonarea activității de colectare a veniturilor bugetare”, arăta un comunicat al ANAF.

Și soțul Nicoletei Cîrciumaru, Mihai Cîrciumaru, lucrează la ANAF, ultima declarație de avere arătând că acesta este referent la Administrația Sector 6 a Finanțelor Publice.

Amintim că Lucian Heiuș, șeful ANAF, și-a anunțat, luni, demisia din funcție. Acesta nu a prezentat motivele demisiei.

Surse politice din coaliție au declarat pentru G4Media.ro că premierul Ciucă i-a cerut demisia șefului Fiscului, Lucian Heiuș, și șefilor de la Vamă, Bogdan Lari Mihei, și Mari Contribuabili, Ionuț Mișa, „din cauza găurii de la buget”, deși Heiuș se laudă că a colectat cu câteva miliarde în plus față de anul trecut. Între timp, premierul Nicolae Ciucă l-a demis și pe șeful Vămii, Bogdan Lari Mihei.

Surse din coaliție au declarat pentru G4Media.ro că liderii PNL și PSD au convenit ca viitorul șef al fiscului să fie propus tot de liberali, chiar dacă după rotativă această poziție ar urma să treacă la PSD.

Lucian Heiuș a fost numit președinte al ANAF în luna mai anul trecut, după cum a scris Economedia aici. El i-a luat atunci locul Mirelei Călugăreanu, care a fost numită în conducerea Curții de Conturi.

ANAF a estimat că va încasa 156,9 miliarde lei în primele 5 luni, dar a încasat doar circa 148 miliarde lei. Așadar, încasările efective sunt cu circa 9 miliarde lei față de program.

Comentarii

  1. Si-o sa faca rahatul praf, cat timp CAUZA reala a neincasarilor programate e Bugetul umflat cu pompa la Venituri, ca sa acopere Cheltuielile desantate ale guvernantilor?!
    Cucoana, o sa aduci bani de-acasa?!
    Cum sa realizezi Veniturile programate cand sunt NEREALISTE, sunt mincinoase, asa cum sunt in fiecare An!
    Le umfla ca sa arate Deficit mic, care sa le permita insa CHELTUIELILE uriase cu clientela lor!
    Si-apoi, marea nerealizare e la Directia Mari Contribuabili, unde mare sef e analfabetul Ionut Misa!
    De Misa asta nu se-atinge nimeni de 20 de ani, desi el amaratul si-a atins limita incompetentei demult!!!
    Falimentul ne-asteapta cu acetsi incompetenti!!
    Cupletul Ciu-Cio se prabuseste si ne trage si pe noi dupa ei!!!
    Prezidentul Iohannis priveste incantat mareata lui “opera”: coalitia stabila PNL-PSD-UDMR, care a adus Romania aproape de greva generala!!!!!

  2. Timpul trece ei tot fura, la fel si pentru noi timpul trece dar la noi se acumuleaza Datoria, pe care noi o vom plati.Asta e filozofia , pentru care trag sa se puna arendasi peste popor.Noua ne maresc varsta de pensionare si scad pensia, lor isi dau o pensie in plus.Uitativa cum scapa de dosare .

  3. Politizarea tuturor instituțiilor și populare acestora doar cu incompetenți de partid, ori cu slugarnici cu cheiță sunt și opera celebrului conducător de stat eșuat. Nesimțirea clanurilor politice a atins culmi nesperate chiar de ceașcă și securiștii acelor vremuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *