G4Media.ro

Nicolae Ciucă vorbește despre comasarea unora dintre alegerile din 2024: „Este şi…

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Nicolae Ciucă vorbește despre comasarea unora dintre alegerile din 2024: „Este şi legal, şi benefic, şi economic. Care dintre ele, când?… Nu am discutat”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că sunt „cât se poate de obositoare” cinci rânduri de alegeri într-un singur an şi că e bine să fie luată o decizie politică în acest sens, transmite Agerpres.

Întrebat dacă alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc după turul al doilea al prezidenţialelor sau între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, Ciucă a răspuns că există riscul ca, la finalul a cinci rânduri de alegeri, oamenii să se simtă „sătui” şi „uzaţi” de campania electorală şi să nu se mai prezinte la urne.

„Desfăşurarea alegerilor are la bază un suport legislativ. Decizia calendarului electoral se stabileşte prin hotărâre de guvern. Ca atare, în acest moment, ştiu că au fost discutate mai multe elemente de calendar electoral pentru anul viitor, existând mai multe opţiuni. Ceea ce vă pot spune este următorul aspect: analiza noastră absolut generală, fără să ne ducem pe date, pe termene şi aşa mai departe, ne-a relevat faptul că pentru orice om aproape cinci rânduri de alegeri sunt cât se poate de obositoare şi apare această problemă ca la final oamenii să fie atât de uzaţi, ca să folosesc acest termen, şi de sătui de ceea ce poate să însemne campania electorală, ca partea finală a alegerilor să ne găsească fără prea mulţi votanţi. Motiv pentru care este bine să gândim, să analizăm, să luăm o decizie politică faţă de numărul rândurilor de alegeri la care vom solicita populaţia să vină să îşi exercite dreptul”, a afirmat el.

În ce priveşte comasarea unora dintre alegeri, Nicolae Ciucă a replicat că acest lucru „este şi legal, şi benefic, şi economic”, în acelaşi timp, deoarece ar permite scurtarea perioadei destinate alegerilor şi s-ar cheltui mai puţini bani.

Ciucă a mai precizat că a discutat cu PSD „de principiu, ideea, necesitatea unei comasări”, dar că nu s-a vorbit şi în detaliu despre această problemă.

„Am discutat, de principiu, ideea, necesitatea unei comasări. Care dintre ele, când?… Nu am discutat”, a spus el.

Context

România are în 2024 toate alegerile posibile: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Cu excepția alegerilor pentru Parlamentul European, care vor avea loc sigur în 9 iunie din cauza calendarului european, restul datelor nu au fost încă stabilite. Pe această temă încep să apară fricțiuni între PSD și PNL.

PSD și-ar dori, potrivit informațiilor G4Media, ca alegerile parlamentare să aibă loc după cele prezidențiale. Un calendar posibil ar fi acesta:

– 9 iunie: Alegeri europarlamentare
– 29 septembrie: Alegeri locale, un singur tur
– 10-24 noiembrie: Alegeri Prezidentiale, două tururi
– 8 decembrie: Alegeri parlamentare

Unii lideri PNL contestă însă calendarul pe care și l-ar dori PSD, pe motiv că el avantajează net partidele care își vor trimite candidații în turul doi al prezidențialelor.

  • Mai multe detalii, aici

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. cel mai economic ar fi sa nu se mai faca alegeri deloc si sa fie direct instalat p8rc# ala de maciuca.

  2. Penele poate sa se dizolve de pe acum, Ciuca e remorca tarabagiului de Buzau. Pacst, nu mai vedeti votul vreodata Iudelor.

  3. Asta e român adevărat, dac din Caracal! Nu a discutat care alegeri sa le comaseze, dar el știe din 1999 ca e economic, legal, benefic si face bine si la stomac. Ptiu, general de cârpe.

  4. Este nedemocratic și sper ca domnul acesta, despre al cărui plagiat văd nu mai vorbește nimeni, să renunțe la idee.

  5. Stire falsa intrucat dl maCiuca NU STIE sa vorbeasca. Scoate niste onomatopee, intr adevar, si gesticuleaza tinand capul intr o parte sau in jos, dar el e doctor

  6. ”Auzi cine vorbeste !” Si mai economic, deloc nelegal (alegeti voi pentru noi) si total benefic ar fi sa le zicem alegeri si sa ramaneti tot voi …. Ar fi si mai multa stabilitate ! A coruptiei ……….

  7. Una dintre ciomagitii, gazatii din 2018 spera ca Colacu sa alunge cu un bobarnac , scama asta din peisaj ! Nu o sa o faca ca-i aduce doar beneficii (lui si auristului) dar macar ragaiala asta sa o inlature rapid asa cum a facut-o si la convulsiile anterioare…….

  8. „dnul doctor” are dreptate. este obositor. prea mult de citit.