G4Media.ro

Premieră: NATO cere Rusiei să-și retragă trupele din Republica Moldova

Premieră: NATO cere Rusiei să-și retragă trupele din Republica Moldova

Liderii statelor membre NATO îi cer Rusiei să-și retragă trupele din Republica Moldova și ”să se angajeze în mod constructiv în procesul de soluționare privind Transnistria”. Poziționarea extrem de dură la adresa Moscovei apare în declarația finală a Summit-ului NATO de la Bruxelles.

Este de altfel pentru prima oară în istoria NATO când aliații recurg la o asemenea formulă la adresa Rusiei.

În același document oficial, liderii aliați își afirmă ”sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și a Republicii Moldova în cadrul granițelor acestora recunoscute pe plan internațional. În conformitate cu angajamentele sale internaționale, facem apel la Rusia să își retragă forțele staționate în cele trei țări fără consimțământul acestora”.

Reamintim că Rusia a amplasat în Republica Moldova, pe teritoriul nerecunoscutei regiuni separatiste Transnistria, trupe și armamente de peste 25 de ani. În Transnistria staționează Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) – creat la 1 iulie 1995 în baza fostei Armate a 14-a a URSS.

În urmă cu trei săptămâni și ONU a adoptat o poziție similară, adoptând o rezoluție în care cere Rusiei retragerea trupelor din Moldova.

Citește aici declarația integrală a Summitului NATO

Foto: Trupe ruse de ocupație în Transnistria (Sursa: Europa Liberă)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Stirea trebuia sa sune asa:

  24. Am stabilit o prezență avansată în partea estică a Alianței, care este acum operațională și a cărei implementare deplină va continua.

  26. Am dezvoltat, de asemenea, prezența avansată adaptată în regiunea Mării Negre. În România, o brigadă multinațională-cadru pentru instruirea trupelor terestre ale aliaților esteconstituită, și în prezent se lucrează în continuare la dezvoltarea capacității brigăzii de a contribui la întărirea posturii de apărare și descurajare a Alianței. O serie de măsuri aeriene și maritime pentru regiunea Mării Negre au condus la o creștere substanțială a prezenței și activității maritime a NATO în Marea Neagră. Salutăm progresul înregistrat în direcția implementării depline a măsurilor agreate, și în special în domeniul maritim, constatând că sunt necesare în continuare eforturi suplimentare.

  30. Contribuțiile aliate la comandă și control prin Structura de forțe NATO rămân esențiale. Luăm notă de oferta României de a dezvolta o capacitate terestră de comandă și control la nivel corp de armată pe teritoriul său pentru a contribui la planificarea procesului de reîntărire în regiune, precum și de oferta Danemarcei, Estoniei și Letoniei de a consolida în continuare comanda și controlul în regiunea Baltică prin stabilirea unui Comandament multinațional de divizie complementar. Luăm notă de oferta italiană, pe baze rotaționale, privind un Comandament de divizie pentru susținerea activităților vizate de Cadrul consolidat pentru sud.

  38. NATO BMD se bazează pe contribuții naționale voluntare, îndeosebi mijloacele Abordării Adaptive în Etape a Sistemului SUA de Apărare Antirachetă din România, Turcia, Spania și Polonia. Contribuții naționale voluntare suplimentare vor aduce robustețe capacității.
  Pentru cine are rabdare sa vada cateva minute !

  De la 23.28 – 24.00

  https://youtu.be/Ii3e3HY_Wfw?t=23m28s

  De la 22.00 – 23.28

  https://youtu.be/Ii3e3HY_Wfw?t=22m

 2. Sunt curios ce parere au trolii…

  • De parca n-am sti…

  • Trolii ”bazaie” in jurul vostru precum mustele in jurul rahatului si voi va intrebati ”oare ce parere au ?” …!
   Ridicati-va privire in …sus si apoi…coborati-o…!

 3. Niciodata! Niciodata nu ne vom retrage!

 4. In timp ce pe noi ne freaca grija sa nu ajunga 70 de politicieni la inchisoare, aliatii nostri se ocupa de problemele reale din regiune si noi nu avem un cuvant de spus pe aceasta tema. Trist. Penibil.

  • asta pentru ca suntem: slabi, slabi, slabi. Si nu ma refere corporal…
   Ma refer institutional, moral, ca determinare, ca energie etc.
   Cred ca nenorocita aia de umbra a armatei 14, ne-ar pune serioase probleme existentiale intr-o confruntare deschisa. Noi nu suntem in stare sa expulzam 2 tradatori nenorociti ajunsi in fruntea parlamentului dar semnam declaratii catre Rusia.

 5. Apropo de ce ziceam intr-o alta postare cum ca NATO isi muta (treptat) trupele la granita cu rusia. Pragul de 2 % sau de 4% nu va fi atins pt ca Germania et Co (intentionat nu scriu UE – pt ca UE e moarta de mult) vrea sa scape de SUA. SUA abia asteapta sa iasa din NATO. SUA vrea doar sa separe teritorial rusia de germania prin cordonul sanitar polonia – tarile baltice – romania.

  Daca rusia nu-si retrage trupele din MOLDOVA (AKA TRANSNISTRIA – teritoriu creat artificial), NATO o sa foloseasca motivul sa aduca trupe in ROMANIA.

  Asa ca „dragi” rusofoni, carora le este dedicat acest articol din g4media ca sa se pregateasca si in care nu s-au mentionat punctele esentiale pentru ROMANIA, „uniti-va-ti” (eroare special lasata de mine)

  25. Ca parte a acesteia, în conformitate cu decizia noastră de la Varșovia, prezența avansată consolidată a patru grupări multinaționale, de nivel batalion, pregătite de luptă în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia include în total peste 4.500 de trupe din întreaga Alianță, capabile să opereze alături de forțele naționale de apărare. Comandamentul multinațional de divizie nord-est a fost creat și va atinge capacitatea deplină până în decembrie 2018.

  http://www.mae.ro/node/46405

  Seldom keen on such detailed discussions, the US president turned up late and came with a different agenda.

  Ignoring the discussion about Georgia and Afghanistan, Trump charged forward, saying his predecessors in the White House had pushed for an increase by Europeans on defence spending and he was not going to put up with it. Dispensing with the usual diplomatic niceties, he pointed at Merkel, whom he dislikes on a personal level as well as over their policy differences, and said: “You, Angela.”

  The most stunning comment came from a source reported by Reuters: “He said they must or the United States would go it alone.”

  This was greeted with shocked silence. It had seemed unthinkable: a US president threatening to that the US has regarded as a cornerstone of its military strategy for 69 years.

  Could Trump pull US out of Nato and what would happen if he did?
  Read more
  No one appears to be disputing the words. What is being disputed is the interpretation. Reuters reported Trump as having threatened to quit Nato but then rescinded this. Macron insisted this had not been Trump’s meaning.

  But just as alarming was the apparent ultimatum. European leaders who have so far failed to reach Nato’s 2% are talking about achieving this years from now, not by January.

  https://www.theguardian.com/us-news/2018/jul/12/how-trumps-nato-summit-meltdown-unfolded

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.