G4Media.ro

NASA va trimite o misiune pe Titan, o lună a lui Saturn,…

NASA va trimite o misiune pe Titan, o lună a lui Saturn, în căutarea originii vieţii / Corpul ceresc este similar planetei Pământ în faza sa „primitivă”

Agenţia spaţială americană (NASA) a anunţat joi că va trimite un robot spaţial pe cea mai mare lună a lui Saturn, Titan, care împărtăşeşte câteva caracteristici cu Terra şi care ar putea ascunde secretele originile vieţii pe planeta noastră, relatează EFE.

NASA va trimite robotul spaţial numit ‘Dragonfly’, în 2026, iar câţiva ani mai târziu, în 2034, nava va ateriza pe suprafaţa îngheţată a lui Titan. Este pentru prima dată când NASA trimite un vehicul multirotor (cu mai multe elice) pe altă planetă într-o misiune ştiinţifică, se arată într-un comunicat al agenţiei spaţiale americane.

‘Dragonfly’, care are opt elice şi este similară unei drone, va examina timp de aproape trei ani suprafaţa lui Titan în căutarea unor procese chimice similare Terrei.

Robotul va explora diferite unghere ale lui Titan: de la dunele de nisip şi până la solul unui crater unde cercetătorii speră să găsească apă lichidă şi alte materii organice, ce ar putea oferi o pistă privind originea vieţii care ar fi putut să existe pe acest corp ceresc în urmă cu zeci de mii de ani.

De asemenea, potrivit NASA, ‘Dragonfly’ va investiga proprietăţile atmosferice ale lui Titan şi va încerca să găsească orice dovadă chimică privind existenţa de organisme vii.

Satelitul Titan, care este la fel de mare ca Mercur, reuneşte o serie de compuşi care îl fac similar planetei Pământ în faza sa „primitivă”, altfel spus în primele sale faze de existenţă.

Însă NASA speră să găsească printre dunele şi lacurile sale secretele privind originea vieţii terestre.

Asemeni planetei Pământ, Titan are o atmosferă densă de nitrogen; dar spre deosebire de planeta noastră, satelitul este înconjurat de nori şi ploaie de metan, a precizat NASA.

Misiunea spre satelitul lui Saturn face parte din programul NASA ‘New Frontiers’, ce sprijină misiunile ştiinţifice care au fost identificate ca prioritate în sistemul nostru solar.

Foto: Ilustrație NASA cu robotul spațial Dragonfly explorând suprafața de pe Titan, unul dintre sateliții planetei Saturn / Sursa: NASA

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Din 2026 si pana in 2034 pentru voi inseamna ”cativa ani mai tarziu”?Voi cititi ce scrieti? :))

  2. Praz, o sa gaseasca oare? Viata, origini, bla bla…

    • N-or să găsească praz, mânz sau viezure dar or să găsească kurtos kolacs trimis de unguri, ca să fie ei primii și pe Titan.

  3. Ce-i aia NITROGEN? N-aveti redactori cu ceva cultura tehnica? Sunt cu totii absolventi de Spiru Haret? In romaneste se spune AZOT.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.