G4Media.ro

NASA: Primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity ar putea avea loc…

NASA: Primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity ar putea avea loc luni

Primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity al NASA ar putea avea loc luni, a anunţat sâmbătă agenţia spaţială americană după o întârziere de peste o săptămână a zborului din cauza unei erori tehnice, informează AFP, citată de Agerpres.

Acest zbor, primul care va fi realizat de un dispozitiv motorizat pe o altă planetă, ar trebui să permite NASA să colecteze date extrem de preţioase despre condiţiile de viaţă de pe Marte.

„NASA prevede ca primul zbor al elicopterului său Ingenuity să aibă loc luni, 19 aprilie”, a informat agenţia.

Datele ar putea fi primite „la câteva ore după zborul autonom”, care se aşteaptă să înceapă în jurul orei 03:30 (07:30 GMT)”, potrivit NASA.

Zborul reprezintă o adevărată provocare, deoarece aerul de pe Marte are o densitate de doar 1% din cea a atmosferei Pământului. Însă doar prin împingerea aerului în timp ce se roteşte, elicele pot ridica aeronava. Asta înseamnă că pentru a zbura, Ingenuity trebuie să îşi rotească paletele motorului mult mai repede decât ar face-o un elicopter pe Pământ.

După zbor, elicopterul va transmite rover-ului date tehnice despre ceea ce a realizat, care, la rândul lor, vor fi trimise pe Pământ.

Printre aceste prime date se va număra o fotografie în alb-negru a solului, făcută de Ingenuity direct sub aparat, în timp ce este în aer.

Ziua următoare, odată cu încărcarea bateriilor, elicopterul va transmite o fotografie color a orizontului, realizată de cealaltă cameră.

Dar cele mai spectaculoase imagini ar urma să provină de la roverul Perseverance, plasat la câţiva metri distanţă şi care urmează să filmeze zborul mini-elicopterului.

În cazul unei reuşite, al doilea zbor poate avea loc cel mult peste patru zile. În total, sunt planificate până la cinci zboruri, de dificultate crescândă.

NASA ar dori să poată ridica elicopterul până la cinci metri înălţime şi apoi să încerce să îl deplaseze lateral.

Operaţiunea va fi echivalentul pe Marte al primului zbor al unui vehicul cu motor pe Pământ, în 1903, de către fraţii Wright.

Indiferent de ce se va întâmpla, după cel mult o lună experimentul Ingenuity se va opri, lăsând roverul Perseverance să se dedice sarcinii sale principale: căutarea urmelor de viaţă fosilă pe Marte.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. cum e posibil sa functioneze de vreme ce Marte nu are atmosfera?

    • Evident pentru ca Marte are atmosfera, dar este foarte rarefiata fata de cea de pe Terra. De asta functioneaza si parasutele pe Marte, dar sunt mai putin eficiente. Presiunea atmosferei pe Marte este de doar 0,00628 atmosfere, de 160 de ori mai mica. Dar si gravitatia este de vreo 3,6 ori mai mica, deci in final raportul rezultat este aproximativ 44.

      Ca sa compenseze, cele doua rotoare sunt foarte mari pentru cele doar doua kilograme ale elicopterului: au 1,2 metri diametru fiecare, si o viteza de rotatie foarte mare, 2400 rotatii pe minut. Rotorul principal al unui elicopter obisnuit are in jur de 450-500 rotatii pe minut, de cam 5 ori mai putin.

  2. more fake news!
    (atmosfera ca la 30 de kilometrii aici=ZBOARA PORCU!)

  3. gravitatia e mult redusa=GOOD BY TO GRAVITY!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.