G4Media.ro

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia se alătură boicotului național, de…

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia se alătură boicotului național, de Noaptea Muzeelor/ Palatul Principilor și Muzeul Principia din Alba Iulia participă la eveniment

Palatul Principilor și Muzeul Principia din Alba Iulia participă la Noaptea Muzeelor, un eveniment boicotat la nivel național de foarte multe muzee mari, din cauza salarizării personalului. Pe de altă parte, Muzeul Național al Unirii nu participă la eveniment.

”Centrul Cultural Palatul Principilor prin cele două muzee pe care le deține, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia va sărbători și va continua derularea evenimentului Noaptea Muzeelor.

Din punctul nostru de vedere, este puțin forțat să ne răzbunăm pe public în cursul acestei zile, la acest eveniment atât de important pentru cultura românească” a spus directorul instituției, Robert Roman.

El a explicat și programul evenimentelor la cele două locații: lansarea unui film de prezentare a castrului Legiunii a XIII-a Gemina și a castrului roman Apulum, spectacole de reenactment, concerte și salve de tun.

Accesul va fi gratuit de la ora 18:00 atât în spațiile muzeale, cât și la evenimentele pregătite special pentru această ocazie.

Între orele 18.00 și 02.00, vizitatorii pot participa la spectacole de reconstituire istorică, dansuri medievale, renascentiste, concerte, ateliere antice, lupte cu gladiatori și  vor fi executate salve de tun.

Seria evenimentelor va fi deschisă de spectacolul schimbului de gardă, susținut de Garda Cetății, la ora 18.00, urmat de cel al AIBD Brass&Drums, care vor defila, începând cu ora 18.30, de la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina, până în curtea palatului princiar.

La Muzeul Principia vizitatorii vor fi întâmpinați de centurionul Legiunii a XIII-a Gemina și de gladiatori iar la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei își va face apariția Mihai Viteazul (în costumul original purtat de Amza Pelea în filmul cu același nume), împreună cu un număr însemnat de oșteni, într-un moment prezentat de istoricul Andrei Pogăciaș.

Muzeul Național al Unirii nu va participa la eveniment. Angajații instituției s-au alăturat unei acțiuni de protest care are loc la nivel național, având în centru salarizarea personalului.

Angajații nu sunt în grevă (Noaptea Muzeelor fiind organizată în afara programului de lucru) ci au decis pur și simplu că nu vor participa.

Reprezentanții muzeului din Alba Iulia au transmis că programul zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, este cel obișnuit: 10-18.00.

La nivel național, unele dintre cele mai importante muzee din ţară nu vor participa la Noaptea Muzeelor 2024, invocând inechităţile salariale din domeniu.

Un protest al sindicaliştilor din muzee este programat la București, în faţa Ministerului Culturii şi în Piaţa Victoriei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...