G4Media.ro

Muzeul Etnografic din Budapesta digitalizează muzeele din Covasna și Harghita

Muzeul Etnografic din Budapesta digitalizează muzeele din Covasna și Harghita

Personalul Muzeului Etnografic din Budapesta a efectuat lucrări de digitalizare la muzeele din Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe, iar de luni a început să digitalizeze materialul etnografic de la muzeele din Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni, transmite agenția maghiară MTI, citată de Rador.

Muzeul Etnografic din Budapesta aminteşte că obiectivul proiectului-pilot dezvoltat de personalul său este acela de a lua în evidenţă şi de a prezenta patrimoniul cultural etnografic al tuturor regiunilor în care trăiesc comunităţi vorbitoare de limbă maghiară.

Proiectului-pilot li s-au alăturat cinci muzee din județele Covasna și Harghita: Muzeul Secuiesc al Ciucului (Miercurea Ciuc), Muzeul Haáz Rezső (Odorheiu Secuiesc), Muzeul Naţional Secuiesc (Sfântu Gheorghe), Muzeul Tarisznyás Márton (Gheorgheni) şi Muzeul Judeţean Mureş (Târgu Mureş).

Pentru ca instituţiile participante să deţină cât mai devreme nişte evidenţe moderne, inclusiv digitalizate, cu posibilitatea publicării lor, experţii de la Muzeul Etnografic din Budapesta au dezvoltat un sistem complex de lucru, bazat pe cinci piloni. La început, se realizează o bază de date, apoi urmează digitalizarea şi arhivarea, acordându-se atenţie şi actualizărilor ulterioare, se subliniază în comunicatul transmis Agenţiei ungare de presă MTI.

Pentru desfăşurarea activităţilor, Muzeul Etnografic din Budapesta a adus în Ţinutul Secuiesc propriul său studio mobil, astfel încât procesul de digitalizare să se desfăşoare la faţa locului. În plus faţă de activitatea de digitalizare efectuată cu propriile echipamente, experţii de la muzeul din Budapesta asigură pentru colegii din Transilvania o pregătire profesională teoretică şi practică în domeniul digitalizării. Prima oară, studioul mobil de digitalizare a ajuns la Sfântu Gheorghe, iar apoi la Miercurea Ciuc.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. De curând am văzut Muzeul Secuiesc al Ciucului, este foarte frumos, plin de exponate valoroase și uite cum, și în privința asta, vecinii maghiari sunt înaintea celor care, de la București, ar trebui sa inițieze niște proiecte culturale utile. Dar ei se ceartă pentru putere și lasă tot în urmă.

  2. Orban are grija de votantii lui, nu ca penelacheii care ii omoara la propriu in spitale!