G4Media.ro

Muntenegru investighează ruși și muntenegreni suspectați de spionaj

sursa foto: Unsplash

Muntenegru investighează ruși și muntenegreni suspectați de spionaj

Autoritățile din Muntenegru au demarat o anchetă împotriva unui număr nespecificat de persoane acuzate de spionaj, a declarat joi un purtător de cuvânt al Procuraturii Speciale de Stat, relatează Reuters.

La începutul zilei, cotidianul Pobjeda, cu sediul la Podgorica, a relatat că Agenția pentru Securitate Națională (ANB) din Muntenegru și Parchetul Special de Stat (SDT) au reținut șase diplomați ruși, 30 de cetățeni ruși cu permise de ședere temporară și doi muntenegreni suspectați de spionaj.

Vukas Radonjic, un purtător de cuvânt al SDT, a declarat pentru Reuters că poliția a percheziționat mai multe apartamente în căutarea de dovezi de conspirație și spionaj.

„În urma solicitării SDT și a ordinului judecătoresc, poliția percheziționează mai multe apartamente și alte spații din cauza suspiciunii rezonabile de conspirație în vederea realizării unei întreprinderi criminale și spionaj”, a declarat el telefonic pentru Reuters.

Radonjic a precizat că, după finalizarea perchezițiilor, „se va stabili cine va fi acuzat și arestat”.

El nu a precizat câți suspecți au fost luați pentru interogatoriu.

Mai devreme în cursul zilei, premierul Dritan Abazovic a declarat, în cadrul unei transmisiuni în direct a unei ședințe a cabinetului, că o „operațiune internațională” cu parteneri străini și cu procuratura este în curs de desfășurare pentru a proteja interesele țării, dar nu a dat detalii.

Muntenegru, membru NATO și candidat la aderarea la Uniunea Europeană, s-a alăturat sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina. În trecut, a expulzat diplomați ruși.

Ambasada Rusiei nu a răspuns imediat la apelurile Reuters care a solicitat un comentariu.

În 2016, Muntenegru a acuzat agenți ruși de implicare într-un complot pentru a aduce opoziția pro-rusă la putere, pentru a-l asasina pe premierul de atunci Milo Djukanovic și pentru a opri integrarea fostei republici iugoslave în NATO.

Moscova a respins în mod repetat aceste acuzații ca fiind absurde. Muntenegru s-a alăturat alianței militare occidentale în 2017.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. In Romania nu sunt agenți rusi !