G4Media.ro

Mulți evrei londonezi „își fac planuri de a părăsi Capitala” pe fondul…

Foto: Petru Clej

Mulți evrei londonezi „își fac planuri de a părăsi Capitala” pe fondul unui val uriaș de antisemitism declanșat după atacul terorist Hamas din 7 octombrie 2023

Campania Împotriva Antisemitismului (CAA) a avertizat că numărul locuitorilor evrei care se gândesc să părăsească capitala a crescut zilnic ca răspuns la ostilitate, relatează cotidianul Evening Standard.

Un număr tot mai mare de familii evreiești se gândesc să părăsească Londra pentru a pleca în străinătate din cauza antisemitismului în creștere din capitală, au avertizat marți organizatorii campaniei, care au cerut măsuri mai dure pentru a combate intimidarea și ura.

CAA susține că unii locuitori evrei au plecat deja din cauza temerilor pentru siguranța lor, dar a adăugat că numărul celor care se gândesc să părăsească Londra crește zilnic ca răspuns la ostilitatea manifestată față de ei.

Grupul de campanie a dezvăluit o serie de atacuri antisemite în Londra, pe fondul relatărilor privind creșterea nesiguranței în rândul evreilor cu privire la siguranța lor.

Gideon Falter, directorul executiv al CAA, a declarat că un sondaj de opinie anterior a arătat deja că aproximativ jumătate dintre evrei se gândesc să se mute în străinătate și că tendința este în creștere din cauza ostilității continue din partea unor segmente ale comunității.

El a spus că exemplele variază de la amenințări adresate parlamentarilor și în afara Parlamentului la antisemitism în universități și atacuri pe străzi, precum și la impactul marșurilor de protest pro-palestiniene, care au implicat incidente de antisemitism și sprijin pentru terorismul Hamas.

„Suntem conștienți de persoane care acum au părăsit țara. Este cea mai mare poveste nespusă, efectul pe care îl are asupra familiilor evreiești intimidarea în masă. Efectul cumulativ este destul de devastator”, a spus el.

Foto: Petru Clej

Armata israeliană a lansat o ofensivă pentru a distruge Hamas după ce atacatorii săi au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au luat ostatici în Gaza, la 7 octombrie 2023. Ministerul Sănătății din teritoriu, condus de Hamas, susține că, de atunci, peste 30.500 de persoane au fost ucise în Gaza.

„De la 7 octombrie, am văzut cum antisemitismul a crescut vertiginos în toate domeniile vieții britanice. Pe străzile noastre, în campusuri, pe internet, la locul de muncă și în alte locuri, asistăm la manifestări regulate de vitriol antievreiesc și chiar la violență. Copiilor evrei li se spune să își ascundă sacoul de la școală, studenții evrei sunt terorizați în campusuri, sinagogile sunt păzite, magazinele cușer sunt atacate, proprietarii de afaceri sunt amenințați” a spus Falter.

„Efectul este că, așa cum arată sondajele noastre, majoritatea evreilor din această țară se tem să își arate evreitatea în public. Aceasta nu este Marea Britanie tolerantă pe care o prețuim – este o Britanie care cedează în fața unei mulțimi rasiste.” a mai spus el.

Un raport realizat luna trecută de Community Security Trust (CST), care colectează date privind infracțiunile antisemite motivate de ură, a constatat că că au existat 4.103 incidente de „ură antievreiască” în Marea Britanie în 2023, o creștere de 147% față de anul precedent.

Raportul a precizat că două treimi din total au avut loc după 7 octombrie, cu 416 în săptămâna de după atacul Hamas, într-un indiciu că această creștere a fost „o celebrare” a acțiunilor grupului terorist mai degrabă decât o reacție la ofensiva terestră a Israelului, care a început trei săptămâni mai târziu.

Foto: Petru Clej

Trustul a adăugat că 2.410 dintre infracțiunile antisemite motivate de ură înregistrate anul trecut au avut loc în Londra, aproape 60% din total și mult peste dublul celor 923 de astfel de incidente din capitală în 2022.

Cifrele Poliției Metropolitane arată că 1.177 de infracțiuni antisemite motivate de ură au fost înregistrate între octombrie și decembrie. Acest lucru reprezintă aproximativ două treimi din astfel de infracțiuni înregistrate între ianuarie și decembrie 2023. Falter a declarat că marșurile pro-palestiniene alimentează problema și a cerut ca poliția să folosească puterile prevăzute de Legea privind ordinea publică pentru a le interzice, din cauza impactului negativ cumulativ asupra populației evreiești.

„În epicentrul acestui dezastru se află marșurile săptămânale anti-Israel, care prezintă panouri antisemite, retorică genocidară și intimidare. Acestea au făcut din Londra o zonă interzisă pentru evrei. Destul este destul. Țara noastră se află într-un punct critic. Situația evreilor din Marea Britanie este disperată.” a mai spus Falter.

Avertismentul CAA vine în urma plângerilor privind atmosfera de intimidare creată de afișarea imaginilor antisemite la protestele din Gaza și de scandarea sloganului „De la râu la mare”, care este interpretat de mulți evrei și de alte persoane ca fiind un îndemn la distrugerea Israelului (de la râul Iordan până la Marea Mediterană, n.r.).

Foto: Petru Clej

De asemenea, lozinca a fost proiectată pe Turnul Elisabeta al Palatului Parlamentului, care găzduiește Big Ben, în timpul unui protest în masă în ziua în care parlamentarii au votat luna trecută încetarea focului în Gaza.

În timpul unei vizite la o sinagogă din Londra, săptămâna trecută, Prințul moștenitor William a declarat că el și soția sa, Kate, sunt „extrem de îngrijorați de creșterea antisemitismului” și că astfel de prejudecăți nu ar trebui să aibă „niciun loc în societate”. Și premierul Rishi Sunak, vorbind vineri în fața sediului său la  Downing Street nr 10, a avertizat că extremiștii alimentează ura împotriva evreilor și musulmanilor.

În ciuda apelurilor pentru încetarea intoleranței, alte incidente de presupuse infracțiuni antisemite motivate de ură au inclus un evreu care a fost abuzat în metrou de un bărbat care i-a spus: „Religia ta îi ucide pe musulmani”. 

Proprietarul unui club de noapte evreiesc din estul Londrei a fost, de asemenea, forțat să renunțe la funcția de director după o campanie de hărțuire care a implicat apeluri la boicotarea localului său și trimiterea unui pachet la domiciliul său cu un bilet în care era descris ca fiind un „ucigaș de copii sionist” și haine de copii îmbibate în sânge fals. De atunci, el a părăsit Londra pentru o nouă viață în Israel.

Potrivit recensământului din 2021, 145.000 de persoane s-au declarat evrei în Londra, circa 53% din totalul evreilor din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. ramane London cu harnicii musulmani

  2. ce tot plingeti Palestine, ei au scormonit rahatul, acum so iau in freza.si israelul va termina treaba sa fie siguri ca o vreme au liniste