G4Media.ro

MOTIVARE De ce a fost condamnat fostul primar PSD Neculai Onţanu la…

Foto: Neculai Onțanu / Facebook

MOTIVARE De ce a fost condamnat fostul primar PSD Neculai Onţanu la doar 3 ani de închisoare cu suspendare, deşi a fost găsit vinovat că a primit mită un teren de peste 1,4 milioane de euro de la Cristi Borcea

Înalta Curte (…) şi-a format convingerea că se impune aplicarea unor pedepse orientate spre minimul special, iar ca modalitate de executare (….) va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, apreciind că şi în acest fel poate fi imprimată acestora (inculpaţilor – n.r.) o atitudine corectă, onestă faţă de norma de drept şi regulile elementare de convieţuire socială” – este esenţa motivării deciziei din aprilie 2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care fostul primar PSD al Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost condamnat la doar 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Motivarea a fost publicată acum pe site-ul Înaltei Curţi.

Onţanu a primit pedeapsa minimă şi cu suspendare, deşi instanţa l-a găsit vinovat că, în 2006-2007, a primit mită de la Cristi Borcea un teren de 1.500 de metri pătraţi pe strada Barbu Văcărescu din Capitală, în valoare de peste 1,4 milioane de euro, ca să îi retrocedeze acestuia terenuri de peste 8 hectare în Sectorul 2.

În ceea ce priveşte acuzaţia referitoare la acceptarea promisiunii pentru sine iniţial, urmată de pretinderea şi primirea folosului material de către inculpatul Onţanu Neculai, cu ajutorul persoanelor interpuse Radu Loredana-Claudia şi Radu Aurel, în schimbul urgentării soluţionării dosarului de retrocedare privindu-l pe … (beneficiarii în fapt Borcea Cristian şi …), Înalta Curte constată că probatoriul administrat a dovedit, dincolo de orice îndoială rezonabilă, vinovăţia inculpaţilor la comiterea infracţiunii de luare de mită în forma autoratului – Onţanu Neculai, respectiv complicităţii – Radu Loredana-Claudia şi Radu Aurel”, se arată în motivare.

Potrivit dosarului, Cristi Borcea a încheiat două contracte de vânzare-cumpărare fictive prin care a transferat terenul în două loturi, gratuit, către cei 2 interpuşi ai lui Onţanu. E vorba de Loredana Radu, o nepoată a fostului lider UNPR şi ex-ministru de interne, Gabriel Oprea, şi Aurel Radu, un fost director Metrorex, ginere al unui şef din Curtea de Conturi.

„Inculpaţii Radu Loredana-Claudia şi Radu Aurel au ajuns în posesia celor două suprafeţe de teren datorită legăturilor avute cu inculpatul Onţanu Neculai.

Radu Loredana-Claudia este fiica verişoarei primare a martorului Oprea Gabriel, coleg de partid cu inculpatul Onţanu Neculai, conducător al tezei de doctorat al acestuia (2006-2009), al cărui nume era înscris pe un birou din incinta Primăriei Sectorului 2 Bucureşti, martor în posesia căruia a şi ajuns în final suprafaţa de teren atribuită inculpatei. 

Radu Aurel este ginerele martorului … (audiat în dosar cu privire la fapte ce au format obiectul disjungerii), martor care ocupa o funcţie de conducere în cadrul Curţii de Conturi, terenul din strada Barbu Văcărescu fiind predat Primăriei Sectorului 2 Bucureşti în baza unui protocol încheiat cu Curtea de Conturi.

Mai mult, inculpatul Radu Aurel a fost cel care a indicat disponibilitatea atribuirii acestui teren prin compensare, urmărind evoluţia dosarului de retrocedare (conform propriei depoziţii). În acelaşi sens, martorul .. l-a indicat pe inculpatul Radu Aurel ca fiind apropiat inculpatului Onţanu Neculai, precizarea fiind făcută şi cu referire la inculpata Radu Loredana-Claudia.

În plus, inculpatul Radu Aurel a confirmat faptul că a fost coleg de armată cu martorul Oprea Gabriel şi asociat cu acesta într-o societate comercială, iar pe inculpata Radu Loredana-Claudia o cunoştea ca fiind verişoara/nepoata martorului Oprea Gabriel”, se arată în motivare.

Procurorii au arătat că, pe 17 decembrie 2008, nepoata fostului lider UNPR, Loredana Radu, a vândut lotul de 1.000 de mp către Gabriel Oprea „în baza unei tranzacții în care a fost menționat un preț de aproximativ 5 ori mai mic decât valoarea de piață a imobilului”.

La rândul lui, pe 6 februarie 2008, Aurel Radu a vândut lotul de 500 de mp către un cumpărător de bună-credință cu suma de 1.400.000 euro și „a retras sumele astfel obținute în numerar, iar apoi le-a transferat în patrimoniul unei persoane a cărei identitate nu a putut fi stabilită până în acest moment.”

De ce a primit Onţanu doar 3 ani cu suspendare, deşi limitele de pedeapsă pentru luare de mită sunt între 3 şi 15 ani, potrivit vechiului cod penal şi între 4 şi 13 ani şi 4 luni, potrivit noului cod penal

Instanţa a considerat că legea penală cea mai favorabilă este vechiul cod penal. Apoi, judecătorii i-au aplicat lui Onţanu pedeapsa minimă de 3 ani, la care au adăugat suspendarea executării pedepsei, cu un termen de supraveghere de 8 ani, „apreciind că şi în acest fel poate fi imprimată acestora o atitudine corectă, onestă faţă de norma de drept şi regulile elementare de convieţuire socială”.

Fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onţanu a formulat două căi extraordinare de atac faţă de verdictul definitiv al judecătorilor. Contestaţia în anulare i-a fost respinsă pe 25 noiembrie 2021, iar recursul în casaţie are termen pe 16 decembrie 2021.

În ce priveşte implicarea fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, la care a ajuns până la urmă lotul de 1000 de metri pătraţi din terenul de la Cristi Borcea, acest aspect este investigat în cadrul unui dosar disjuns aflat încă în lucru la DNA.

Foto: Neculai Onțanu / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

40 comentarii

 1. Sa condamne hotii cu executare doar cine n-a furat sau talharit macar odata in viata.

  • Oare de ce toate aceste jafuri și condamnări sunt trecute sub tăcere la televiziuni iar cazul Dide este umflat la maxim ? 😉

  • Roast din epoca de aur! Tovarășul Nicolae Ceaușescu: „Copiii trebuia sa se duca la scoala, oamenii trebuia sa se duca la munca, iar hotii trebuia sa se duca la puscarie, acum vad ca nimeni nu trebuie sa se mai duca nicaieri…”

  • ASTIA FURA PE RUPTE SI inalta curte II MANGAIE PE CAP !
   NU DEGEABA IA PARTIDUL 10 MILIARDE DE EURO ANUAL DE LA populatia generala SI II DA specialilor.

  • Mă mir ca nu i-au dat despăgubiri pentru deranj 😁
   Tara bandiților !

  • romania se transforma intr-un circ

 2. După calculele mele, acel teren a fost evaluat de instanță la 933 de euro per metru pătrat, ceea ce este de noaptea minții. Unde se cred ăștia frate, pe lună? Cum adică 1000 de euro metru pătrat, hai să fim realiști. Dacă eu aveam acel teren și statul vroia să construiască ceva pe el, nu primeam mai mult de 20 de euro despăgubire per metru pătrat.

 3. Un analfabet funcțional care a furat pe rupte.

 4. De ce sunt iertati mafiotii politici la ICCJ? Va faceti ca nu stiti?
  Pentru ca sefa ICCJ este Corina Corbu, impusa de gashca anti-justitie si pro-PSD din sectia de judecatori a CSM, condusa de Lia Savonea, de-aia!

 5. Pentru ca asta merita boborul

 6. Ca i-au dat cu suspendare, aia e. Terenul i l-au confiscat?

 7. Ati auzit de MAGIRLOPI ? MAGISTRAT + INTERLOP = MAGIRLOP, MAGIRLOPI. In curand, va fi inscris si in Dex.

 8. Ati votat pentru Justitie? Nu, ati votat pentru 100 de lei in plus la pensie (dar numai la cele speciale, genii ce sunteti).

 9. Eee, omul e general, ma mir ca n-a cerut sa fie judecat de Tribunalul Militar.
  Am iesi mai castigati daca i-ar taia pensia speciala.

 10. Cum de ce?

 11. Daca furi un ou, faci puscarie cu executare.
  Daca furi 1 milion euro, primesti cu suspendar.
  Suuuuuck it ICCJ.

 12. Romania ar trebui sa se numeasca Tara Hotilor

 13. Si pe care dna il va cerceta inca 100 de ani dupe care va da clasare. Halal anticoruptze

 14. Cum de ce a primit numai 3 ani cu suspendare?
  Pentru ca e de-al lor… oameni de bine. Intrebati-l pe Ilici pe mana cui a lăsat tara asta. Oamenii de bine sunt aia care au pensii speciale si nu au făcut nimic in viata lor decât sa suga din banul public atârnând dintr-o funcție in alta cu sprijinul partidului.

 15. Daca ar ajunge intr-o cale de atac la ICCJ o hotarare judecatoreasca a unei instante inferioare care a motivat suspendarea executarii pedepsei unui inculpat OARECARE pe chestiuni de maxima generalitate precum : …”suspenda executarea pedepselor aplicate …cu un termen de supraveghere de 8 ani, apreciind ca si in acest fel poate fi imprimata acestora o atitudine corecta, onesta fata de norma de drept si regulile elementare de convietuire sociala” cea mai inalta instanta ar admite recursul apreciind ca masura suspendarii NU A FOST MOTIVATA !

  PS Daca e vorba de un primar fost PSD de notorietatea lui Ontanu, merge si nemotivata !!! :))

 16. Asta este „justiţia” făcută de clanuri pentru fraţii lor esenţiali, speciali şi cu epoleţi.

  Hai cu Dosarul Revoluţiei!

  „Justiţie”! Fă-te că lucrezi!

 17. La cite minuni a facut ontanu cit a fost primar (punea borduri cind incepuse modernizarea radicala pe colentina-mosilor si se decoperta soseaua, fintini, cit mai multe fintini, sa se scalde puradeii in ele vara etc, etc.) pedeapsa e de-a dreptul ridicola si nemeritata. Vreo 20 de ani cu confiscarea averii ar fi fost mult mai corect. Dar pentru asta ar trebui inceput din alta parte, de la judecatori ale caror averi nu sint verificate si ale caror conexiuni cu lumea interlopa la fel. Dar noi il avem pe dulapul iohannis si nu pe Maia Sandu.

 18. Daca primarii de sectoare, inclusiv acest Ontanu ar fi luati la puricat sa justifice averile nu ar putea in veci. Toate contractele de reabilitare termica, de agrement parcul Tei, cu restaurant si piscina in parc au la baza spaga si firme de casa. In clusiv aprobarea de malluri MegaImage, Kaufland etc in partea centrala a sectorului2. Nicio parcare si nimic pentru copii si tineret, cluburi de hobbiuri, teatru de vara, si expozitie si proiectare film in parcuri, mai ales vara.

 19. Motivarea pare scrisă la beție! Dar beție cruntă!
  Desigur că Onțanu, Oprea au rămas și cu terenurile!

 20. Pentru că justiția e un srl facut de hoți pentru hoți cu paza si supraveghere de la securitate. Liber la furat pentru unii

 21. Locuiesc in sectorul 2.
  Ontanu a fost cel mai gospodar primar al Sectorului 2.
  Ceilalti…vai si vai…

 22. Cenzore, porc e de porc? Sau ce te-a deranjat?
  Publicati o lista cu cuvintele interzise, sa nu mai uzam degeaba clapele.

 23. Domn geral de …brigadă 🤕🤣⭐, nu va mai saturați domle? Nici matale..nici Borcea..nici ăla cu patru stele?!
  Băăă.. nesimțiților…plecați dracului din țara asta…că ne.am saturat de voi, de rudele voastre…de porcăriile pe care le instrumentați pe aici..🤕😢
  Să va ducă dracul pe o 🏝️ și să vă faca borcea copii la fiecare….

 24. Asa, tovarasul Ontanu. Ia-ti matale angajament frumos ca nu mai faci, ca te indrepti si poate mai primesti un teren. Sa le contopesti si sa pui blocuri pe ele, contribuind in acest fel la cotropirea Bucurestiului de catre voi!

 25. dupa cum zicea un ;clasic; in viata, pentru ca noi putem

  • Citat greșit:
   ,, Atâta putem…”… Pițurcă Victor..alt filantrop…cercetat penal.. român verde…

 26. De ce?
  Pentru ca „justitia” romana. Ce nu este clar?

 27. inalta curte????????????????????? cat de inalta???? caterinca de institutie.