G4Media.ro

MOTIVARE De ce a fost achitată o fostă primăriţă UDMR, deşi a…

Foto: Melinda-Sarolta Porsztner - Sursa Facebook

MOTIVARE De ce a fost achitată o fostă primăriţă UDMR, deşi a încasat comisioane din sporurile salariale acordate angajaţilor

Melinda-Sarolta Porsztner, fosta primăriţă UDMR a comunei Sălacea din judeţul Bihor, a fost achitată definitiv  de Curtea de Apel Oradea pentru acuzaţiile de luare de mită, deşi chiar judecătorii au stabilit că femeia a încasat comisioane din sporurile salariale acordate angajaţilor.

Decizia de achitare a fost luată de judecătorii Denisa Vidican şi Olimpiu Berindei pe motiv că „fapta nu există”, deşi fosta primăriţă a fost judecată pentru 858 de infracţiuni de luare de mită. Şi casierul primăriei, Jószef Endre Sándor, a fost achitat.

Care erau acuzaţiile

Fosta primăriţă din Sălacea din perioada 2004-2012, Melinda Sarolta Porsztner, a fost acuzată de procurorii Parchetului Bihor că le-a acordat sporuri salariale angajaţilor din primărie şi, în schimb, a primit un comision de 10 la sută de la fiecare, adică 25-30 de lei de persoană. Totul a început în 2006 când funcţionarii au primit un „spor special pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii” de 30% din salariul de bază, adică aproximativ 350 lei de persoană.

Sporurile s-au acordat în baza unei hotărâri de consiliu local iniţiate de primar. „Le-a transmis funcţionarilor Primăriei că din sporurile pe care urmau să le primească, fiecare să îi dea şi ei o sumă de bani cuprinsă între 25-30 lei. Cu toţii au fost de acord„, au arătat procurorii în rechizitoriul din 2017.

În fiecare zi de salariu, timp de 5 ani, funcţionarii i-au plătit primăriţei un comision de 10%, adică între 25-30 lei, din sporul special. Banii erau strânşi de casierul primăriei, Jószef Endre Sándor. Procurorii au calculat că, între iulie 2006 până în octombrie 2011, primăriţa a încasat 858 de astfel de comisoane, în total 25.000 de lei.

De ce a fost achitată primăriţa

Judecătorii au concluzionat că fosta primăriţă a încasat comisioanele de la subalterni, dar nu le-ar fi pretins şi nu i-ar fi condiţionat. Unii angajaţi au susţinut că i-au dat banii primăriţei „din solidaritate” sau pentru că „așa se procedează„.

Temerile și prejudecățile, manifestate de unii martori, în sensul că dacă nu remiteau sumele de bani primarului li se putea rezilia contractul de muncă sau ar fi fost supuși unor șicanări din partea inculpatei, nu sunt suficiente pentru realizarea dezideratului dincolo de orice îndoială rezonabilă„, au arătat judecătorii.

Este adevărat că au fost martori și care au avut credința că dacă nu sunt de acord, vor suferi consecințe nefavorabile de genul că ar putea să rămână fără locul de muncă sau că ar fi fost o atmosferă neplăcută la lucru, deoarece inculpata era foarte dificilă, stresantă, care înjura, însă aceștia au declarat că au remis suma de bani respectivă din salariu, cu ocazia plății acestuia, către casier, fără să le fi cerut aceste sume de bani inculpata, fără să fi fost condiționați în vreo modalitate și fără vreo legătură cu atribuțiile de serviciu„, au explicat judecătorii.

„Instanţa constată dincolo de orice dubiu rezonabil că inculpata Porsztner Sarolta-Melinda a primit sume de bani din drepturile cuvenite salariaţilor Primăriei Splacea, în fiecare lună, în perioada 2006-2011, prin intermediul inculpatului Sandor Joszef Endre, casier, care şi acesta a procedat la rândul lui în acest mod, însă primirea nu a fost în legătură cu îndeplinirea vreunui act ce intra în atribuţiile de serviciu ale acesteia, ci doar pentru că inculpata nu beneficia de aceleaşi drepturi salariale ca în cazul celorlalţi angajaţi.

În context, acţiunea poate fi calificată ca fiind imorală, incorectă și contrară competenţelor pe care trebuie să le dețină o persoană care se afla la conducerea unei comunități. Comportamentul social și de lider al comunității ar trebui să constituie un model de urmat pentru urbe și exemplul personal este cel mai lesne de urmat„, au arătat judecătorii.

Decizia judecătorilor a fost luată după ce, în faţa instanţei, martorii şi-au schimbat declaraţiile date la parchet şi nu au mai recunoscut că primăriţa le-ar fi cerut să-i plătească un comision, dacă le acordă sporul salarial.

Nota red: Subiectul a fost tratat și de publicația Bihoreanul

Foto: Melinda-Sarolta Porsztner; Sursa: Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. USR Plus vrea sa puna mana pe justitie ! Nu-i asa tocarasi postaci ?

  • aleioxuta…
   văleuu … bre … d-aia nu vrea udîmîrî sa desfintese siij ???
   … astia or strans randu’ in juru’ pîsîd si aurî si tăț in juru’ lu siij …
   … alooo … electoratu’ maghiar … schimba-ț edilu’ bre … kelemen o expirat…
   … iote ca tine cu ăi de fac ilegalitat’ ….
   … alooo … kelemen … nu-i frumos sa protejez’ judecatorii corupti bre … nu mai tine siiju-n brate bre ….
   … rusine …. mare rusine aduci electoratului maghiar …

 2. Sa zicem ca asa ar fi, dar bani au fost declarati? A platit impozit pe aceste comisioane? Daca nu, atunci nu este vorba de evaziune fiscala?

  • Ba da, dar dezincriminat Iohannis evaziunea fiscala sub 100.000 de euro, deci poate primi doar amenda si recuperarea impozitului neplatit.
   Evident ca sunt un cumul de alte infractiuni pe care procurorii nu le-au mentionat, pe langa evaziunea fiscala : foloase necuvenite, deturnare de fonduri, abuz in serviciu, fals etc.

   Te pisi pe ea de justitie.

 3. deaia nu vroia UDMR-ul desfintarea SIIJ ? :)))

 4. udmr-istii SUNT DEASUPRA LEGILOR romanesti.

 5. PENTRU ASTA dornenilor SI tudoreilor TREBUIE SA LI SE MAI DEA CATE O PENSIE SPECIALA SI TOT CE AU SA SE DUBLEZE.

  AR FI POTRIVIT SA NUMIM romania REPUBLICA INTERLOPIA.

 6. DACA ASA E OBISNUIESTE… E LEGAL.

 7. Bah sa va intre bine in capatzani,in Romania cea mai puternica mafie e MAFIA JUDECATORILOR SI A PROCURORILOR.

  • SUNT DOAR EXECUTANTI…

 8. curtea hotilor de la oradea a mai dat o,, lovitura” de imagine,auzi cum isi schimba aia declaratiile ca pe sosete,asta-i tara hotilor

 9. Pt ca mafia din justitie subordonata infractoarei Savonea sluga lui Dragnea lucreaza de zor pt salvarea tuturor hotilor si infractorilor care au jefuit,distrus si devalizat tara indiferent din ce partid face parte,simplu,totul pt hoti si mafioti,pt prostime miuie

 10. Oricat vreau sa-i vad curati pe romanii de etnie maghiara, mereu si mereu acestia se dovedesc a nu fi altceva decat aceeasi dinozauri imperiali, honvezi, cu behavior de vechili cu sandwitch-ul sub sa, care au tinut sub talpa Ardealul mai bine de 500 de ani. Astea cu „Asa se obisnuieste” is apucaturi de administratie imperiala. Nu e cum tot zice Gherman ca bacsisul s-a inventat la Stambul. Si Budapesta are „o bacsiso” sau cum naiba s-ar pronunta in limba lor.

 11. Cat de interesantă este Justiția românească!!!!!

  • 😂😂Revin cu o întrebare, poate mă lămuriți -” ce încadrează un partid naționalist precum AUR in genul extremist și de ce un pseudo-partid precum UDMR nu se incadrează in același aceluiași ~gen literar~”?😂😂😂

 12. Cred ca domnul și doamna judecători nu au auzit de Infracțiunea de PRIMIREA DE FOLOASE NECUVENITE…… Cum adică nu era în legătură cu atribuțiile primarului??? Pai dacă primarul prim atribuțiile acordate de lege nu acorda acele sporuri, lucrătorii nu primeau bani în plus și automat nu mai dădeau ȘPAGA 10% din spor…

 13. Deși nu sunt un susținător al AUR, nu l am auzit niciodată pe George Simion sau pe Sosoaca sa spună ca o sa i adune pe toți cei cari li se opun pe un stadion unde o sa i mitralieze.. 🤣

 14. judecatori de tip „savoniera”

 15. Clasic. Daca nu iei mita pe contract, instanta nu poate trece de „indoiala rezonabila”.

 16. Inca odata ma conving ca Justitia din Romania este o CLOACA PUTIND A RA H AT !