G4Media.ro

Moscova salută faptul că limba rusă a redobândit statutul de limbă de…

Moscova salută faptul că limba rusă a redobândit statutul de limbă de comunicare interetnică în Republica Moldova / Critici la adresa UE și României

Moscova salută faptul că limba rusă a redobândit statutul de limbă de comunicare interetnică în R. Moldova, anulat în 2018 de către Curtea Constituțională urmare a unei sesizări a Partidului Liberal, se arată într-o declarație emisă de Ministerul Afacerilor Externe din Rusia, transmite TASS cu referire la MAE rus, preluat de Independent.md

Reprezentantul oficial al MAE rus, Maria Zaharova, a subliniat faptul că în pofida că în 2018 limba rusă a fost lipsită de statutul de limbă de comunicare interetnică, mass-media de limbă rusă a fost limitată în difuzare, cererea pentru limba rusă în Republica Moldova nu a scăzut.

„Într-o măsură sau alta, limba rusă este vorbită de 80% din populația țării, inclusiv etnici ruși, moldoveni, ucraineni, găgăuzi, evrei, reprezentanți ai altor naționalități. Problema limbii ruse este importantă în contextul soluționării transnistrene.

În acest sens, decizia Parlamentului moldovean are o importanță deosebită în pentru stabilitatea internă a republicii”, a subliniat Zaharova.

Zaharova a atras atenția și asupra declarațiilor venite din partea UE și a României cu privire la deciziile recente ale Parlamentului de la Chișinău.

„La început, reprezentantul oficial al UE de la Bruxelles i-a acuzat pe parlamentarii moldoveni de faptul că proiectele de lege au fost introduse pe ordinea de zi în grabă și în mod netransparent, iar votarea s-a făcut fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare și cu sprijinul persoanelor implicate în acte de corupție”, a explicat Zaharova.

Parlamentarii moldoveni au fost criticați și de către reprezentantul oficial al UE la Chișinău, sugerând că adoptarea legilor va avea o consecință negativă asupra asistenței financiare a republicii. Aceeași atitudine a demonstrat-o și MAE al României.

„Facem apel către partenerii noștri occidentali să renunțe la politica standardelor duble de impunere a unor decizii politice avantajoase lor în detrimentul intereselor cetățenilor moldoveni, și la implicarea în treburile statului suveran moldovenesc”, a subliniat Zaharova.

Menționăm că Uniunea Europeană și România au reacționat la felul cum au fost votate în Parlamentul de la Chișinău un set de legi controversate.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului European de Acțiune Externă, legile votate, inclusiv cea cu privire la limitările prerogativelor prezidențiale prin trecerea SIS-ului din subordinea Președinției în cea a Parlamentului, au fost adoptate fără a fi respectate procedurile parlamentare.

Sursa: Independent.md

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

  1. Doar dezbaterea publica daca ar fi respectat-o socialistii lui Dodon si tot ar fi fost un iz de democratie.
    Dar in mama Rusia, aia ai lui Putin n-au tinut cont decat de boss si de interesele lor, iar rusnacii, cei muritori de foame, chiar cred ca sunt cei mai avansati democrati.
    In consecinta, nu blamez comunicatul MAE sovietic.

  2. Atunci voi saluta si eu.

  3. Daaaaaa ce m-am emoționat. Simt că mi se rupe ceva. Nu au reușit cu toate eforturile să aducă românia la stadiul de colhoz rusesc și acum simt că pierd și moldova. Bine,moldova nush dacă mai are scăpare că sunt prea imbecili( nu departe de români de altfel) dar speranța moare ultima. Ce țară poate fi aia care acum 5 ani îl punea pe dodon președinte, omul folosit pe post de chiloți de rusia.

  4. Ultima șansă:treceți rapid la grafia latină, altfel cît de curînd veți mînca cu bețișoare.

  5. Zaharova asta mai bine s-ar ocupa de problemele rusilor. Se baga ca musca intr-un loc. Numai in rusiia si in coreea de nord este posibila ucidera concurentului politic. Niste criminali vorbesc despre duble standarte. Asta ca si hotul striga prindeti hotul.

  6. Hahahahaha. Moscova îl saluta pe Putin. Restul e vorbe, ca sa zic asa.