G4Media.ro

Mormântul tracic de la Sveştari s-a deschis pentru noul sezon turistic

sursa foto: captura video

Mormântul tracic de la Sveştari s-a deschis pentru noul sezon turistic

Mormântul tracic de la Sveştari s-a deschis pentru noul sezon turistic şi primeşte deja turişti, a declarat pentru BTA ghidul turistic Elena Dimitrova. Mormântul, cu cariatidele sale remarcabile, este unul dintre monumentele bulgăreşti aflate pe lista patrimoniului cultural şi natural mondial al UNESCO din 1985, transmite Agerpres.

Potrivit Elenei Dimitrova, circa 14.000 de turişti din întreaga lume au vizitat mormântul în 2023, inclusiv turişti din Franţa, România, Spania şi Italia.

„Turiştii care vin aici spun că sunt impresionaţi şi că nu au mai văzut niciodată un astfel de loc”, a declarat Dimitrova.

Ceea ce diferenţiază mormântul de toate celelalte este faptul că, după ce a fost complet excavat şi explorat, a fost construită o cameră în jurul lui, iar ansamblul îngropat.

„Vizitatorii au posibilitatea de a se plimba în jurul mormântului şi de a-i vedea pereţii exteriori. Niciun alt mormânt din ţara noastră nu oferă acest lucru”, a spus Dimitrova.

Mormântul a fost construit în secolul al III-lea î.Hr. pentu a adăposti rămăşiţele pământeşti ale unui bogat rege al geţilor. Cele mai remarcabile decoraţiuni din mormânt se găsesc în camera funerară – 10 figuri feminine (cariatide) ale căror chitoane sunt sculptate în forma unei palmete răsturnate.

De doi ani, mormântul regal tracic îi întâmpină pe turişti într-o formă complet renovată.

Mormântul a fost renovat în cadrul proiectului „Sveştari într-o lumină nouă”, care a fost implementat cu sprijinul Fondului Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Ambasadei SUA. „Restaurarea permite acum vizitatorilor să vadă această capodoperă remarcabilă a arhitecturii funerare tracice într-o nouă lumină”, a adăugat Dimitrova.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează