G4Media.ro

Monitorul Oficial va fi accesibil gratuit integral online. Premieră: Noul format va…

Monitorul Oficial va fi accesibil gratuit integral online. Premieră: Noul format va permite inclusiv căutarea în interiorul documentelor

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că formatul electronic al Monitorului Oficial, Partea I şi a II-a, este disponibil în mod gratuit şi liber, permanent, acesta fiind accesibil tuturor utilizatorilor în aceeaşi zi cu publicarea, inclusiv pentru căutare, salvare, distribuire şi imprimare.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.18 din Legea pentru organizarea Monitorului Oficial al României, în sensul instituirii gratuităţii accesului la formatul electronic al Monitorului Oficial al României, Partea I şi Partea a II – a, document portabil, fără filigran sau inscripţii suplimentare formatului tipărit, accesibil pentru citire, căutare, salvare, distribuire şi imprimare de către orice utilizatori.

„Regia Autonomă „Monitorul Oficial” editează Monitorul Oficial al României atât în format tipărit, cât şi în format electronic. Formatul tipărit este pus la dispoziţia tuturor utilizatorilor contra cost. Formatul electronic al Monitorului Oficial al României, Partea I şi a II -a, este disponibil în mod gratuit şi liber, permanent. Formatul electronic gratuit şi liber este de document portabil, fără filigran sau inscripţii suplimentare formatului tipărit; acesta devine accesibil tuturor utilizatorilor în aceeaşi zi cu publicarea, inclusiv pentru căutare, salvare, distribuire şi imprimare”, mai prevede textul adoptat.

Ministrul Economiei, deputatul USR PLUS Claudiu Năsui, iniţiator al proiectului, a spus că această lege este o „dovadă de normalitate”, menţionând că speră ca mai multe dintre instituţiile statului să meargă în direcţia „datelor deschise, a transparentizării”.

„Am crede că în 2021 nu este nevoie de o lege ca Monitorul Oficial să fie în format deschis, prietenos, PDF, dar iată că este nevoie de o astfel de lege. Este normal ca românii să aibă uşor acces la lege, fără îngrădiri, fără o platformă, cum este acum, în care nu se pot face căutări, nu se poate salva, să se facă scanări de pe document. Nu este normal. Şi de aceea mă bucur că am avut o susţinere transpartinică pentru acest proiect”, a spus Năsui.

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a arătat că toate actele normative pe care Monitorul Oficial le publică trebuie să fie accesibile fiecărui cetăţean român.

„Monitorul Oficial este un serviciu public. Pe cale de consecinţă, toate actele normative pe care Monitorul Oficial le publică trebuie să fie accesibile fiecărui cetăţean român. În formatul actual, este evident că nu avem de a face cu accesibilitate şi este aproape o imposibilitate de a citi Monitorul Oficial”, a adăugat Andronache.

Deputatul AUR Dan Tanasă a criticat faptul că în Monitorul Oficial se publică actele şi în limba maghiară.

„În anul 2021, cetăţenii României trebuie să aibă acces neîngrădit liber la legislaţia pe care o avem noi aici, care apare şi în alte instituţii publice. În acelaşi timp, AUR atrage atenţia tuturor colegilor din Parlament (…) cu privire la o situaţie halucinantă. România este singurul stat din lume care editează publicaţia oficială de stat în altă limbă decât limba oficială de stat. (…) Să corectăm această ticăloşie. Am înţeles jocurile politice, am înţeles negocierile, dacă edităm în limba maghiară, edităm în limba tuturor minorităţilor. (…) România este unica ţară din lume care editează publicaţia oficială de stat şi în altă limbă decât limba oficială de stat. Dacă domnii de la UDMR vor editarea în Monitorul Oficial în limba maghiară, să modifice, mai întâi, să obţină modificarea Constituţiei, să pună limba maghiară ca limbă oficială de stat”, a spus Tanasă.

În replică, deputatul UDMR Szabo Odon a spus că Monitorul Oficial funcţionează în acest fel de 30 de ani şi nu este cazul de a face un pas înapoi.

„Trebuie să spunem că aşa funcţionează de 30 de ani Monitorul Oficial. Nu este nicio noutate faptul că cineva nu citeşte şi nu ştie. Eu vă rog să nu facem un pas înapoi în timp”, a adăugat deputatul UDMR.

Camera Deputaţilor este for decizional.

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Uau, format electronic in care se poate cauta! Acusi-acusi parca vad ca inventam si apa calda.

    Stau si ma gandesc, pana acum cati responsabili cu informatizarea administratiei or fi luat bonusuri de performanta. In timp ce, aparent, informatizarea nu se poate face decat pe baza de legi…

    • E bine că ne pricepem la glumițe și miștouri dar adevărul e că timp de 30 de ani unii au frecat menta pe acolo de a trebuit să vină unul cu o lege să intrăm și noi în secolul 21.

    • @Nume Vrei sa spui secolul 20, ca www-ul exista din 1989. Pana si web 2.0 vine din secolul trecut, din 1999.

  2. Incredibil cat a durat sa se intample asta.. Iisuse.. ce sa mai zicem de restul platformelor statului incremenite in Worduri si Exceluri.

  3. Un pas mic, bine ca se face si asta. Sa rezolve cu prioritate informatizarea la evidenta populatiei, acolo e noaptea mintii. Daca vrei sa-ti schimbi buletinul duci un snop de acte si completezi o gramada de formulare. In alte tari iti vine actul acasa in posta fara sa faci nimic deosebit.

  4. Daca nu au mutat Raportul de activitate al instiutiilor de interes public in MO Partea a II-a, degeaba

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.