G4Media.ro

Moment istoric: China a reuşit prima aselenizare realizată vreodată pe faţa nevăzută…

Moment istoric: China a reuşit prima aselenizare realizată vreodată pe faţa nevăzută a Lunii

China a efectuat joi cu succes prima aselenizare realizată vreodată pe faţa nevăzută a Lunii, au informat mass-media de stat, conform AFP, preluată de Agerpres.

Modulul de explorare Chang’e-4, lansat pe 8 decembrie, a aselenizat în siguranţă la ora 10:26 ora Beijingului (02:26 GMT), a informat China New News Agency. El a trimis o fotografie a suprafeţei lunare către satelitul Queqiao, aflat pe orbită în jurul Lunii, a precizat televiziunea publică CCTV.

Spre deosebire de faţa Lunii aflată cel mai aproape de Pământ, care este întotdeauna îndreptată spre planeta noastră, nicio sondă sau modul de explorare nu au atins vreodată solul celeilalte părţi.

Faţa ascunsă a satelitului natural al Terrei este montană şi accidentată, presărată cu cratere, în timp ce faţa vizibilă oferă multe suprafeţe plane, care permit aselenizarea.

Una dintre provocările majore este de a comunica cu robotul lunar: întrucât faţa ascunsă este întotdeauna orientată în direcţia opusă faţă de Pământ, nu există nici o linie directă pentru transmiterea semnalelor, cu excepţia instalării unei releu.

În luna mai, China a lansat satelitul de telecomunicaţii Queqiao, poziţionat pe orbita lunară astfel încât să transmită comenzile şi datele schimbate între Terra şi modul.

Dispozitivul chinez trebuie să efectueze studii privind frecvenţele radio reduse, resursele minerale şi cultivarea de roşii şi alte plante.

Chang’e 4 continuă misiunea de succes Chang’e 3 care a trimis pe Lună, în decembrie 2013, un modul de aselenizare şi un rover autonom denumit Yutu (iepurele de jad) , care a rămas activ timp de 31 de luni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Chinezilor (ma refer la guvernul lor) le plac in mod special fetele nevazute. Ca sa nu mai intrebe lumea de transparenta, si alte concepte care necesita lumina …
    Da, mare reusita, dupa ce au fortat toate companiile occidentale sa le cedeze tehnologie in schimbul accesului la piata Chineza, au facut si ei o aterizare, undeva mai pe dindos. Cica sa fie si ei primii undeva.

  2. Gata, chinezii i-au depasit pe rusi. E o chestie de cativa ani sa le ia Siberia si le bunuie cateva nucleare peste Moscova. Bye bye russia!

  3. Sunteti siguri ca nu e vreo filmare facuta pe calculator ?
    Parca umbra cade nasol, intocmai cum cadea si la americani acum 50 de ani ! :))

    PS. Aia oricum cica au filmat totul intr-un garaj… erau la inceput… :))))

    • trebuie observat daca nu cumva li se falfaie

  4. China a inceput campania agricola, la toamna va exporta cartofi cultivati pe Luna.

  5. Tehnic vorbind este o realizare! chiar daca unii nu vad performanta, doar fiindca ne-am obisnuit sa-i luam la misto pe chinezi.
    Lasand la o parte performanta americanilor de a duce Omul pe Luna (insemnand riscul pierderii de vieti omenesti, dar avand ca avantaj un control direct) aducerea unui vehicul telecomandat nu-i chiar de colea. Fie ca-i pe fata vazuta sau nevazuta.
    Pilotarea de la distanta nu e chiar ca si cum ai sta la volan. Acum, e drept, sunt parcurse cateva etape de IA si alte softuri, decat pe vremea lunahodului.
    Ce se vede pe monitoare este deja ce s-a intamplat acum o secunda… Noroc ca nu-i cine stie ce trafic pe acolo.
    Si inca nu stim de la a cata incercare au reusit 🙂

  6. Si cand te gandesti ca in urma cu 50 de ani erau pe punctul de a fi neantizati de Mao cu revolutia lui culturala! Au renascut ca pasarea Phoenix.
    Incep sa cred ca am intrat deja in mileniul galben.

    • Intr-adevar, parca nu-ti vine sa crezi ca asa ceva – o revenire din asemenea haos – se poate intampla.
      Dar, pe de alta parte, la o civilizatie cu vechime neintrerupta de 4-5000 de ani, epoca Mao este doar ca o clipa.
      Cate catastrofe or mai fi fost si nu le-am stiut!