G4Media.ro

Modificările la Codul Rutier care relaxau sancțiunile pentru șoferii recidiviști, întoarse la…

sursa foto: Facebook/ Poliția Capitalei

Modificările la Codul Rutier care relaxau sancțiunile pentru șoferii recidiviști, întoarse la Comisia de transporturi a Camerei Deputaților, anunță USR

USR anunță, într-un comunicat remis presei miercuri, că a obținut întoarcerea la Comisia de transporturi a amendamentelor prin care „coaliția șmecheriei la volan a măcelărit Codul Rutier, reintroducând posibilitatea pentru șoferii care încalcă grav regulile de circulație să rămână cu carnetul de conducere”.

„Astăzi am reușit să oprim coaliția șmecheriei la volan din a merge mai departe cu măcelărirea Codului Rutier, în țara cu cei mai mulți morți din accidente rutiere din UE. Toate portițele și șmecheriile pe care le-au băgat înapoi cu dedicație pentru șmecherii cu legitimație, girofar și bolizi se reîntorc în dezbaterea Comisiei de transporturi, unde alături de colegii mei nu vom renunța până nu vom corecta aceste amendamente periculoase și iresponsabile. Prin dezbatere și critici reale, nu cum au făcut PSD-PNL-UDMR călcând în picioare democrația. Vrem reguli de circulație europene, nu șmecherie post-sovietică pe drumuri!”, a declarat președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, citat în comunicat.

Prin amendamentele aduse Codului Rutier, PSD-PNL-UDMR au modificat ordonanța, promovată chiar de ministrul de Interne Lucian Bode, prin care se înăspreau pedepsele pentru încălcarea regulilor de circulație.

La începutul lunii iunie, președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, l-a confruntat pe ministrul Lucian Bode în legătură cu amendamentele  la Codul Rutier și i-a cerut să se poziționeze clar și să spună dacă acest proiect va fi votat de PNL sau nu mai departe în plen, neobținând niciun răspuns din partea lui la acel moment.

Cătălin Drulă i-a cerut aceste lămuriri lui Lucian Bode în condițiile în care este și secretar general al PNL și în contextul în care MAI nu trimisese până la acel moment niciun reprezentant în Comisia de transporturi din Camera Deputaților, deși este obligat legal, pentru a exprima poziția oficială a Guvernului pe acest subiect.

USR prezintă lista modificărilor nocive aduse Codului Rutier de PSD-PNL-UDMR:

● Șoferilor recidiviști pentru sancțiuni grave (de ex: depășire de coloane oprite, trecut pe semaforul de culoare roșie, nerespectat indicațiile polițistului, vorbit la telefon la volan, comportament agresiv, mers pe sens opus pe autostradă, neacordare de prioritate, depășire în zonă interzisă, consum de alcool, viteză excesivă ș.a.) li se reduce perioada de recidivă, în care primesc automat o suspendare în plus de 30 de zile a permisului, de la 6 luni la 3 luni.
○ Mai mult, recidiviștii pentru sancțiuni grave vor avea posibilitatea să dea un test pentru reducerea perioadei de suspendare, ceea ce în prezent nu este posibil.
○ La fel și vitezomanii, care depășesc viteza legală cu peste 70 km/h (ex. viteză de peste 120km/h pe străzile unui oraș)
○ Tot vitezomanii, care depășesc viteza legală cu peste 70 km/h vor primi dovadă cu drept de circulație pentru 15 zile, față de legislația actuală conform căreia sunt lăsați pietoni pe loc.

● Șoferii care acumulează 15 puncte de penalizare, fapt ce duce la suspendarea permisului, vor putea contesta în instanță contravențiile fără ca termenul de prescripție de 6 luni de la primirea punctelor să fie înghețat. Cum de cele mai multe ori acțiunile în instanță durează mai mult de 6 luni, asta va duce la prescrierea punctelor și, automat, la ne-suspendarea permisului niciodată pentru cumul de puncte folosind această portiță.

● Șoferii care dau testul pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului își vor putea recupera mai repede permisul decât înainte. De exemplu, o perioadă de suspendare de 90 de zile se reducea cf OG la 60 de zile (la ⅔ din perioada inițială), iar amendamentele din parlament ar reduce suspendarea la doar 30 de zile (la ⅓ din perioada inițială).

● Se reintroduce suprapunerea suspendărilor de permis, versus cumularea perioadelor de suspendare a permisului. Mai precis, un șofer cu permisul suspendat pentru 30 de zile, dacă ar comite o nouă abatere în perioada de circulație cu dovadă, să zicem sancționabilă tot cu 30 de zile de suspendare, va avea permisul luat timp de 30 de zile, nu timp de 60 (30+30), ca în prezent.

● Pentru necomunicarea datelor de identificare a șoferului contravenient către poliție, se reintroduce facilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în 15 zile (eliminată de OG 1/2022).
Asta înseamnă, spre exemplu, că pentru o contravenție constatată cu mijloace automate de depășire gravă a vitezei legale (de ex., 150 km/h în oraș) contravenientul refuzând să comunice datele de identificare ale șoferului, va putea plăti doar 652 de lei (½ din minimul prevăzut pentru amendă) în loc de cuantumul stabilit de agent al amenzii care poate fi de până la 2900 de lei pentru persoane fizice și 14500 de lei pentru persoane juridice.

sursa foto: Facebook/ Poliția Capitalei

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Câtă dreptate ai, mă refer în primul rând la titlu.! Dar ce te faci cu inteligenții din mediu rural care votează care votează doar cum zice dom’ primar ?