G4Media.ro

Modelul Viktor Orban. Iliberalismul promovat în Ungaria trece granițele: 750 milioane euro…

Modelul Viktor Orban. Iliberalismul promovat în Ungaria trece granițele: 750 milioane euro investiți de Budapesta în vecinătate în patru ani

Cînd a preluat puterea în 2010, premierul Viktor Orban a promis ‘reunificarea virtuală’ a Ungariei cu populațiile maghiare din teritoriile pierdute în urma Primului Război Mondial. Lucrul acesta pare să se întîmple deja, cu efecte imprevizibile pe alocuri, se arată într-o investigație BIRN, preluată de Sinopsis.

La un secol după ce Tratatul de la Trianon a redus dramatic dimensiunile statului ungar și a scos milioane de maghiari în afara granițelor țării, Orban livrează mulți bani comunităților din țările învecinate, emite pașapoarte și atrage voturi și sprijin politic pentru Fidesz, partidul său, de guvernămînt.

Generozitatea aceasta, reiese dintr-o investigație BIRN în Slovenia, Serbia și România, a avut un cost mare, căci sumele alocate pentru maghiarii din afara granițelor au crescut de la 40 milioane euro în 2015 la 330 milioane în 2018. În total, în cei patru ani din intervalul menționat, sumele totale au depășit 750 milioane euro.

Oricum, costul e mare și pentru democrație, deoarece apropiați, din țările de mai sus, ai regimului de la Budapesta dețin o influență îngrijorătoare în media, cultură și asupra fondurilor de dezvoltare, imitînd modelul lui Orban de ‘democrație iliberală’.

Orban susține financiar ‘paralelismul etnic’ în România 

De atunci, Erdélyi Médiatér Egyesület a acaparat cea mai mare parte a cotidienelor de limbă maghiară din Transilvania, mai multe reviste ilustrate, un periodic literar, televiziunea, radioul și cel mai important portal de știri, Székelyhon.

Sándor Fall, redactor-șef  la Főtér, afirmă că banii au însemnat puțin pentru activitatea sa, în afara unui nou sediu și a două achiziții noi. El a respins îngrijorările pe tema independenței editoriale: “Nimeni nu ne spune despre ce putem scrie. Scriem despre ceea ce credem noi că este important”.

Totuși, el a recunoscut că, în lipsa unei finanțări din afară, Főtér și alte publicații în limba maghiară din Transilvania ar putea cu greu supraviețui.

Dar observatorii Ungariei lui Viktor Orban se îndoiesc că o asemenea mărinimie survine în mod necondiționat.

Ei văd în cheltuielile fără precedent destinate magharilor din afara granițelor Ungariei o extindere a ‘democrației neliberale’ pe care partidul Fidesz al lui Orban a instituit-o în țară începând din anul 2010, când a preluat puterea.

În Transilvania, mari sume de bani au fost investite în presa de limbă maghiară, în baze sportive, grădinițe, școli și biserici, construindu-se un “paralelism etnic, menit să consolideze și să mențină un sistem în care maghiarii să-și ducă viața ca și cum ar trăi nu în România, ci în Ungaria”, potrivit declarațiilor pentru BIRN ale lui Tamás Kiss, cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale. Iar consumul de media este crucial, spune el.

Când cei de la Főtér spun că nu sunt cenzurați, “îi cred”, afirmă Zoltán Sipos, redactor-șef al singurei publicații de jurnalism de investigație destinată comunității etnicilor maghiari din România, Átlátszó Erdély, sau Transilvania Transparentă. Dar, mai spune el, “funcționează și autocenzura”.

“Nu au nimic rău de spus” despre Fidesz sau despre principalul partid politic al etnicilor maghiari din România, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (RMDSZ – UDMR), a declarat Sipos pentru BIRN.

Bisericile influente beneficiază din plin

Transilvania deține un loc special în identitatea națională maghiară și ‘trauma’ – capitalizată de Fidesz – provocată de destrămarea Imperiului Austro-Ungar după Primul Război Mondial, când Ungaria de dinaintea anului 1920 a pierdut două treimi din teritoriu, o jumătate din populație fiind înstrăinată în afara statului reconturat.

Urmărind ‘unificarea virtuală’ a tuturor maghiarilor, Orban a făcut ca ei să obțină mai ușor cetățenia maghiară și, prin apropiații locali, a investit bani în comunitățile etnicilor maghiari din Slovenia, Slovacia, Ucraina și România.

Cele mai mari cheltuieli s-au făcut în Transilvania – peste 145 de milioane de euro în 2017 și o sumă similară în 2018. Anul trecut, Ungaria a lansat fundația Pro Economica – o replică a fundațiilor similare mai mici din Slovenia și Serbia – prin care a promis să verse 312 milioane de euro sub formă de mici fonduri destinate dezvoltării agriculturii.

La fel ca și în alte țări, modul în care funcționează aceste fonduri nu e ușor de urmărit.

“Pro Economica este o fundație privată, așa că FOIA [Legea liberului acces la informația de interes public] nu se aplică,” afirmă Sipos. “Acesta este pasul următor prin care calea banilor veniți din Ungaria rămâne complet opacă”.

În plus, o serie de alte fonduri sosesc de la autoritățile centrale și municipalitățile maghiare prin programe culturale și sponsorizări venite din partea unor companii de stat. La fel ca în Serbia și Slovenia, Ungaria a finanțat baze sportive, iar deținătorii de pașapoarte maghiare din România pot cere sprijin financiar pentru familiile lor și din partea statului ungar.

Unele licitații pot fi găsite online, unele programe apar numai în bugetul de stat, dar nu există o bază de date unică care să cuprindă toate cheltuielile destinate comunităților maghiare din afara Ungariei

Cel mai mare beneficiar din România este Biserica Calvină din Transilvania, cu peste 130 milioane de euro. Biserica este condusă de Béla Kató, care a desmințit numeroasele speculații potrivit cărora el ar fi prieten bun cu Orban, afirmând că sunt doar în relații bune.

Sipos, care a investigat cheltuielile maghiare din Transilvania, spune că Biserica a cheltuit jumătate din sumă pentru renovarea bisericilor și sume considerabile pentru modernizarea grădinițelor și a clădirilor comunitare, pentru aziluri de bătrâni și pentru alte proprietăți aparținând Bisericii.

“Nu știm cum decide Biserica ce proprietate va fi renovată. Nu știm cum alege biserica firmele cu care se încheie contracte. Dar știm, de exemplu, că, într-un proiect de 2,9 milioane de euro, firma contractantă a fost Construcții Comerț Ilcom Ltd. Fundația Kida, care este prezidată de Kató, deține 50% din compania respectivă”. Anterior, Kató afirmase că se vor depune toate eforturile pentru a preveni corupția.

Administrând grădinițe, școli și chiar o universitate, bisericile catolice și protestante din Transilvania sunt profund implicate în comunitățile etnicilor maghiari, fiind deseori singurele care oferă programe comunitare de sprijin în orașe mici și sate. O parohie catolică deține chiar și o academie de hochei, care beneficiază și ea de pe urma fondurilor vărsate de Orban.

“Bisericile sunt adânc implicate în comunitatea maghiară din Transilvania”, a declarat o sursă familiarizată cu activitatea UDMR, dar care a dorit să își păstreze anonimatul.

Alți mari beneficiari sunt fundațiile educaționale, precum Iskola Alapítvány, fondată de UDMR, și Sapientia Alapítvány, fondată de biserică.

Foto: Viktor Orban arătându-i premierului polonez harta Ungariei Mari (Facebook)

Citește tot articolul pe Sinopsis.info

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Da, bun articol. Biserica e varf de lance aici, foarte prost. Slovacia a contracarat agitatia lui viktor orban pentru minoritatea maghiara din acea tara prin decizia foarte clara vizavi de obtinerea cetateniei maghiare, respectiv cine ia cetatenie maghiara, renunta la cea slovaca. I-au taiat ghearele lui orban foarte frumos si scurt.

 2. cine seamana vant culege furtuna, ungaria va suferi mult si dupa ve orban va disparea.

 3. Adica maghiarii (de fapt unii, poate mariritari, nu stiu, sper ca nu) din Romania aleg sa fie paraleli cu realitatea. Oare se vor trezi la realitate sau vor alege sa continue nebunia (si marind doza)?

 4. Stand up, stand tall, stand strong.

 5. Establishmentul romanesc centru-stanga, centru-driapta „pa sistem” nu se descurca „prea bine” cu cei care inca au ramas pe aici dar cu romanii de pe alte teritorii.

 6. Se ridica iliberalismul si mai aproape , USR este noua stea. E-mail-urile afisate la contact nu functioneaza, ca altfel ati fi vazut probe de santaj la Iulian Bulai, care santajaza intern membrii din Neamt sa voteze la referendum „ori else”

 7. Sa fim atenti totusi, Viktor Orban a reusit sa creeze aceasta „lume paralela” in care traiesc Ungurii din Ungaria (si in care sunt prinsi, si trebuie des-prinsi si prea multi Romani maghiarofoni). Este modelul Rusesc al crearii unei lumi paralele, o forma de alienare mentala colectiva practicata de Putin. Acelasi model l-a incercat si Dragnea. Si acelasi model pare sa prinda si in Polonia. Este intr-adevar o nebunie, si nu functioneaza in Romania dar gluma se ingroasa in regiune.

  • Adica sa identifici corect problemele si pericolele si sa actionezi in consecinta este alienare mintala dar ca sa stai ca Romania si sa te depopulezi accelerat fara sa faci nimic si sa fii reprezentata de toti nepriceputii este perfect nu?

  • BPS, nu vorbesti cu tampiti. Mars de-aici!

 8. De laudat cum incerca Guvernul Ungariei sa contracareze actiunile de deznationalizare, romanizare fortata si purificare etnica, ducerea la bun sfarsit al planului nationali numit stat national omogen etnic.
  Din pacate, in ”marea democratie balcanica” au disparut mai toate etniile importante, daca la 1920 cca. 35% din populatia Romaniei era non-romaneasca, astazi mai putin de 10% apartin vreunei etnii: au fost eliminati evreii, germanii etc, doar maghiarii autohtoni mai rezista in ciuda actiunilor nonstop de schimbare a raportului etnic in Transilvania.
  Evident, toate cele mentionate anterior, in afara etniei rome cu cca 4 milioane de suflete care, in curand, va inghitii etnia majoritara, razbunandu-se astfel pentru sutele de ani de sclavie barbara, pentru holocaust si discriminarea permanenta.

  • War Ass,
   lucrurile stau in felul urmator, si nu cum iti joaca tie iluziile in cap:

   1. In 1930, Romanii erau 72% din populatie, deci celelalte etnii erau impreuna 28%. Ca fapt divers, maghiarofonii erau 8% (ca. 1,43 milioane), germanofonii 4% (ca. 0,645 milioane) evreii 4%, ucrainienii 3%, rusii 2%, bulgarii 2%. Detalii aici (capitolul Demographics): https://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Romania

   2. Evreii au fost „eliminati” de nazisti, inclusiv de hortistii care au ocupat prin circumstante si abuz Transilvania de Nord in timpul ocupatiei dintre 1940 si 1944. Este un subiect de discutie in sine, iar a pune asta in carca exclusiv a Romaniei in contextul de atunci esti absolut stupid. Apoi majoritatea celor ramasi au emigrat in Palestina, ca o consecinta a formatii statului Israel. De altfel, evreii (Ashkenazi) emigrasera in tarile Romanesti pentru ca erau persecutati in alte tari de la nord de Romania, si au gasit atunci aici un mediu prietenos in care puteau sa traiasca.

   3. Germanii au fost „eliminati” de prietenii vostrii Sovieticii: prima data direct prin deportare la ocuparea de catre Armatei Rosii; si apoi prin instalarea regimului Comunist cretin si anti-uman care abuzat TOATA populatia Romaniei, iar pe Germani a inceput sa-i lase sa plece in schimbul unor bani. Curat „comunism” si „anti-capitalism”. De altfel relatiile dintre Germani si Romani au fost intotdeauna bune; UNGURII au fost cei care au avut o problema cu Germanii si in Transilvania si in zonele germanofone de langa Budapesta (unde i-au asimilat fortat). A acuza pe Romani de situatia dinamicii demografice a Germanofonilor din Romania nu poate fi decat stupid si … ramai fara cuvinte de altfel, cand vezi astfel de acuzatii.

   4. Ucrainienii erau mai ales in Bucovina, acolo unde au fost favorizati de catre imperiul vostru Austro-Ungar in defavoarea Romanilor. Ulterior, majoritatea acestora s-au regasit in partea ocupata de URSS, deci n-au fost „eliminati” in niciun fel de Romani, ba din contra, Romanii au fost eliminati in Bucovina de Nord si pe timpul Habsburgilor, si pe timpul Sovieticilor.

   5. La fel, majoritatea Rusilor si Bulgarii s-au regasit apoi in teritoriile ocupate de URSS, respectiv de Bulgaria (Sudul Dobrogei). Mai mult o parte din Rusi erau (si sunt) de fapt Rusi Lipoveni care au fugit din Rusia in Moldova datorita persecutiei religioase. Aici au fost protejati.

   6. In rest, cultura minoritatilor in Romania actuala este protejata.

   Deci vorbesti ca un unul care ets esi rau intentionat si slab dotat la minte.
   Hai acuma pleaca la primitivii tai pro-rusi din Ungaria.

 9. Lui Ioan
  Tot acolo am gasit o harta edificatoare
  https://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Romania#/media/File:Romania_1930_literacy_EN.svg
  Cred ca zonele cu rosii nu prea s-au schimbat… Deci poti sa comentezi ce face vreun guvern din alta tara, dar cred ca calitatea primeaza. Oricum cred ca cei de la G4 au primit ceva bani de la Soros, altfel nu-mi explic ingrijorarea manifestata fata de Ungaria

  • Da este o harta foarte interesanta si care merita studiata – este din 1930.
   Cateva comentarii as face:
   – Zonele verzi sunt mai ales cele cu prezenta masiva a Germanofonilor.
   – Zonele rosii din Transilvania se datoreaza politicii Ungariei de excludere sociala si marginalizare a Romanilor
   – Zonele rosii din Basarabia (adica toata Basarabia) s-a datorat mai ales politicii Imperiului tarist de deznationalizare – si asta se face prin negarea accesului la educatie. Pur si simplu nu au construit scoli, ce sa mai vorbesc de universitati. Mai grav, dupa 1920, Guvernul dominat de sudisti de la BUCURESTI a REFUZAT sa infiinteze universitati in Basarabia !!! Apoi a refuzat orice investitie in industrie in Basarabia sub motivul siderant ca „Basarabia nu poate fi industrializata” – asa au decretat ei.
   – Zonele galben-portocaliu reflecta nivelul de urbanizare plus dezvoltare generala si deja arata ca:
   (1) adevaratul spirit Romanesc din Muntenia a venit din nucleul / zona istorica a vechilor capitale de sub munte (Campulung-Muscel, Curtea de Arges si Targoviste) unde au venit Valahii si Sasii care au infiintat tara (o parte din sasi s-au intors in Transilvania apoi, iar o parte mai mica au ramas si s-au asimilat cu Valahii); un alt nucleu de educatie era in zona Braila si spre Moldova-Galati – deci influenta „deschiderii spre lume” din zona porturilor Braila si Galati;
   (2) Moldova de Vest ( doar cu o minoritate de zone roz, si nicio zona rosie) era peste Muntenia plus Oltenia (dominata de roz, plus zone rosii); si asta in ciuda tuturor invaziilor si nenorocirilor venite dinspre est de care Transilvania a fost protejata de cele mai multe ori protejata (de faptul ca a existat Moldova si Carpatii).
   (3) Ok, ma opresc. Cine vrea poate gandi si singur.

   PS. Comentariul despre Soros este vreo gluma, sau? Nu inteleg ce incerci sa sugerezi. Apoi, sa zicem ca Soros promoveaza Societatea Libera – ce este rau in asta?? Si de ce n-ar fi G4 interesata de Ungaria (platiti sau nu, este treaba lor)? Trebuie cumva ca G4 sa ceara permisiune cuiva sa vorbeasca despre Ungaria?? In timp ce Ungaria se amesteca infect in Romania?? Esti serios, sau ai ramas cu mintea la clasa a 2-a primara? Da-mi voie sa te informez: Romania este o tara Libera, unde oamenii au dreptul sa spuna ce vor si sa aiba interese fara sa li se dicteze de catre cineva.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.