G4Media.ro

Mircea Miclea: Excesul de teste de antrenament determină învățarea nu pentru înțelegere,…

Mircea Miclea: Excesul de teste de antrenament determină învățarea nu pentru înțelegere, ci pentru test. Asta înseamnă că învățarea devine superficială

Ministerul Educației a decis ca de luni, 17 mai, să publice în fiecare săptămână câte 2 seturi de teste de antrenament pentru examenele de Limba română, Matematică și Limba maternă, pentru a-i pregăti pe elevii de clasa a VIII-a să susțină Evaluarea Națională, potrivit surselor Edupedu.ro. “Excesul de teste de antrenament determină învățarea nu pentru înțelegere, ci pentru test. Asta înseamnă că învățarea devine superficială”, a declarat pentru Edupedu.ro psihologul Mircea Miclea.

“Testarea excesivă determină modificarea învățării: nu mai este o învățare pentru înțelegere, ci pentru rezolvarea testelor. Asta înseamnă superficializarea învățării total. Ar trebui învățământul remedial masiv să țintească grupurile dezavantaje, pentru că ei au pierdut cel mai mult. Programele remediale sunt soluția, nu testele excesive care din nou vor cosmetiza realitatea”, a precizat profesorul universitar, fost ministru al Educației.

Până acum, Ministerul Educației publica 1 set de teste de antrenament pe săptămână. Mai mulți profesori au declarat pentru Edupedu.ro că cele 2 teste pe care Ministerul plănuiește să le dea pe săptămână se rezolvă în 4 ore, adică acoperă cele 4 ore de predare săptămânală de la clasa a VIII-a și asta înseamnă că “ori nu ne putem face orele normale de pregătire pentru examen, adaptate capacității de înțelegere a elevilor de la clasă, ori nu facem testele la școală și atunci ele ajung să susțină industria meditațiilor”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. in sfarsit o idee despre educatie si nu despre cum ne afecteaza covidu si ca din cauza lui mareata noastra educatie a picat , si nici cum din cauza PNRR educatia noastra magnifica va suferi

 2. Miclea incepe sa fie un Gica Contra ridicol. Testele de antrenament sunt binevenite pentru ca ofera o baza de lucru, nu au toti elevii auxiliare, nu toti se mediteaza. Pentru cei de clasa a VIII-a e cu atat mai bine. Pentru ca s-a schimbat structura subiectelor, e bine ca si profesorii, si elevii se pot ghida, au o idee despre tipul de cerinte. Educatia remediala e alt subiect.

 3. Exista doua alternative.

  Fie testele sunt masura suprema, si atunci te folosesti de ele ca cea mai buna masura a competentei pe domeniu, a abilitatii de invatare in general, a vointei si a posibilitatilor.

  Fie testele nu sunt bune, si atunci te alegi cu universitarii Nicolae Mischie sau Jared Kushner. E curios cum pilotii de avion sau chirurgii nu sunt selectati pe dosar, nu?

  Iar programe remediale de bagat cu palnia in cap nu exista. Poate domnul Guta se ingrijoreaza de copii care ar fi putut ajunge intr-a opta, da s-au oprit la a patra. Eu zic ca gama sparanghelistilor se extinde de la astia pana la bacalaureat, inclusiv. La ce sa le mai pierzi timpul cu scoli, daca noul CAER ne-a atribuit doar rol de tara agricola?

 4. Pai ideea e sa promovezi testele ,nu sa inveti! Limba romana nu ti foloseste la nimic dupa terminarea liceului! Ce rost are sa ti incarci memoria cu gramatica limbii romane?
  Ce sa faci cu romana in afara? Iar despre literatura romana …maculatura!
  Legat de matematica….pai viata nu se invarte doar in jurul matematicii.Exista viata si fara matematica!
  Deci ideea e ca testele trebuie tocite pentru a promova.Restul nu mai coteaza!

 5. Testele nu sunt obligatorii.
  Așadar nu se poate vorbi despre excese.

  Afirmația lui Miclea este corectă în principiu, dar nu are legătură cu situația concretă din educație care se afla de foarte multă vreme în dificultate din motive complexe dintre care cele mai importante sunt politizarea excesivă și proasta reglementare.

 6. total de neinteles aceasta cheltuiala si pierdere de timp cu aceste teste. pana la reforma programei nu ai ce sa mai testezi.

 7. Cuplul ăsta Miclea-Ralu Pantazi seamănă cu un duet obosit care a ramas fara contracte.
  Scoala adevarata inseamna creion, hartie, conspect, fișă de subiect, exerciții, repetat, teste.
  Intrebati orice doctor, inginer, istoric, filologist (ăia adevarati, nu papagalii din invatamant) cum și-a facut studiile.
  Aburelile Miclea-Pantazi sunt pt scolile waldorf si colegiul regal de moftangii.
  Miclea a fost ministru, a dat bir cu fugitii pt ca s a panicat, habar nu avea ce sa faca.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.