G4Media.ro

Ministrul sârb al integrării europene: „Nu există substituenţi sau modele de amânare…

Ministrul sârb al integrării europene: „Nu există substituenţi sau modele de amânare pentru aderarea la UE”

Comentariile recente ale preşedintelui Consiliului European în legătură cu consolidarea integrării şi a cooperării dintre Serbia şi Uniunea Europeană se referă ”în mod clar la adâncirea cooperării în cadrul actualelor negocieri de aderare cu Serbia”, a declarat luni ministrul sârb al integrării europene Jadranka Joksimovic, relatează luni euractiv.com, citată de Agerpres.

Potrivit reprezentantei Belgradului, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au subliniat clar hotărârea UE şi a Serbiei de a consolida cooperarea bilaterală.

”Mesajul, lipsit de ambiguitate, este că nu există substituenţi sau modele de amânare pentru aderare. Este vorba despre adâncirea cooperării în cadrul discuţiilor de aderare existente cu Serbia”, a spus Joksimovic, comentând ideea lui Charles Michel privind o ‘comunitatea geopolitică europeană’.

Ea a adăugat că liderii UE sunt conştienţi de importanţa economică, politică şi strategică a Balcanilor de Vest, în special a Serbiei, pentru securitatea continentului şi şi-au accelerat eforturile de a construi pacea, democraţia şi integrarea în această parte a Europei.

Unele state membre ale blocului comunitar au aşteptări mari de la toate ţările candidate atunci când vine vorba despre alinierea la politica externă şi de securitate comună a Uniunii Europene. ”Este un nou crez politic care a devenit parte a realităţii politice, chiar dacă alinierea în acel domeniu nu a fost definită ca o condiţie în cadrul de negociere pentru ţara noastră”, a explicat Jadranka Joksimovic.

Preşedintele Consiliului European a declarat joi, la Belgrad, că Uniunea Europeană doreşte să accelereze integrarea ţărilor din Balcanii de Vest în faţa provocărilor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Provocările de astăzi necesită noi moduri de gândire şi de lucru, trebuie să grăbim integrarea”, a spus Charles Michel după o întâlnire cu preşedintele Aleksandar Vucic.

Michel a subliniat că UE trebuie să dea un nou impuls pentru a încuraja integrarea europeană şi pentru ca procesul de extindere să fie mai rapid şi mai eficient, cu beneficii imediate pentru ţările aspirante şi „fără a fi nevoie să aşteptăm încheierea negocierilor” de aderare.

Sursa foto: Unsplash / Ivan Aleksic

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Serbia nu are ce căuta în UE. Poate în Federația Rusă!!!!
    Ce colaborare cu Serbia? Trebuie izolată la fel ca și Rusia.
    Ungaria este suficient!

  2. Am lucrat cu sarbi si sunt oameni deosebiti, dar politrucii sovietici nu au ce cauta in UE

  3. S-au dus vremurile cand pe la noi se zicea ca Iugoslavia e cel mai bun vecin al Romaniei dupà Marea Neagrà…

  4. Cu tot respectul, dar ăștia nu au ce căuta în UE. Ei sunt cu rușii! Să fie sănătoși!!! Le dorim numai bine și sănătate! Suntem ca în filmele cu proști: de abia așteaptă să intre în UE ca să combată „decadența” vestului….

  5. astora le trebuie inchis robinetul prin veto, nu are ce cauta trompeta kremlinului in EU

  6. Ideologic, vucic e satelitul satelitului lui putin. Satelitul lui putin fiind orban…