G4Media.ro

Ministrul Sănătății susține că femeile se vaccinează tot mai mult împotriva HPV,…

Photo 145098146 © Andranik Hakobyan | Dreamstime.com

Ministrul Sănătății susține că femeile se vaccinează tot mai mult împotriva HPV, virusul care poate duce la cancer de col: ”Începem să recuperăm decalajul”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că femeile din România au început să arate interes faţă de vaccinarea anti-HPV, susţinând că decizia statului de a compensa acest vaccin, care nu este unul ieftin, le încurajează pe multe femei în a lua hotărârea pro-vaccinare, transmite News.ro.

”Există interes pentru vaccinarea HPV, şi un interes tot mai mare. Am încercat să oferim această posibilitate femeilor cu vârsta între 19 şi 45 de ani, chiar puţine ţări fac lucrul ăsta, dar noi trebuia să-l facem, pentru că incidenţa cea mai mare a cancerului de col uterin afectează exact această categorie de femei – ele se pot vaccina. Cunosc foarte multe femei care se vaccinează. Vaccinul nu e tocmai ieftin şi cred că această compensare de 50% le ajută în decizia pe care o au de luat, mai ales că e un vaccin care, practic, nu are reacţii adverse decât extrem de rar”, a afirmat medicul Alexandru Rafila într-o emisiune la TVR Info, luni seară.

El a atras atenţia că ”este legată în proporţie de sută la sută infecţia cu unele virusuri papiloma de apariţia cancerului de col uterin, dar şi a altor tipuri de cancere, inclusiv la bărbaţi”.

Potrivit ministrului, România asigură vaccin gratuit anti-HPV fetelor şi băieţilor cu vârste între 11 şi 18 ani. Pentru femeile peste 18 ani şi până în 45 de ani, medicul de familie prescrie reţeta compensată pentru o reducere de 50% a preţului serului.

Alexandru Rafila a adăugat că România începe să recupereze decalajul pe care îl avea, comparativ cu alte state europene, în ceea ce priveşte vaccinarea anti-HPV.

”Începem să recuperăm decalajul. Noi am introdus această vaccinare în 2008 prima dată, s-a renunţat prin 2010, pentru că a fost un mare eşec, atunci nu a fost o campanie de informare nici pentru medici, nici pentru populaţia generală”, a afirmat ministrul.
Photo 145098146 © Andranik Hakobyan | Dreamstime.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...