G4Media.ro

Ministrul Muncii: În acest moment avem 500.000 de contracte de muncă suspendate/…

sursa foto: Inquam Photos/ Alexandra Pandrea

Ministrul Muncii: În acest moment avem 500.000 de contracte de muncă suspendate/ Suntem pregătiţi pentru dublu, cu o estimare de 4 miliarde de lei pentru acoperirea unui milion de contracte suspendate

O jumătate de milion de contracte individuale de muncă sunt suspendate în prezent, a declarat, luni, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru. Ministrul Muncii a adăugat că statul este pregătit pentru acoperirea indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru un milion de persoane.

„Reglementările pe care noi le-am luat sunt aferente decretului pe care domnul preşedinte l-a emis. În orizontul acestui decret, care înseamnă 16 martie – 16 aprilie, noi ne-am făcut o estimare în două etape. O etapă care ar fi însemnat aproximativ 500.000 de contracte individuale de muncă suspendate, respectiv 1.000.000 (de contracte de muncă suspendate – n. r.). Suntem pe la jumătatea acestui scenariu. Noi ne-am pregătit cu o estimare de 4 miliarde de lei pentru acoperirea unui număr de 1.000.000 de contracte suspendate. În acest moment suntem la jumătate. Sigur, nu înseamnă că ne aşteptăm ca cifra să rămână aici, doar ne-am pregătit pentru dublul numărului pe care îl avem în acest moment şi suntem atenţi în continuare, pe măsură ce evoluează lucrurile şi discuţiile noastre se reiau, pentru a fi pregătiţi în orice scenariu”, a declarat Violeta Alexandru, la Digi FM, citată de Agerpres.

Ministrul Muncii a explicat că angajatorii care şi-au plasat angajaţii în şomaj tehnic pot depune, începând cu 1 aprilie, solicitările către agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

„Statul va plăti (şomajul tehnic, n.r.), nu va plăti niciun angajator urmând ca statul să-i ramburseze banii, ci ei vor veni direct de la stat. De aceea am şi simplificat procedurile prin care angajatorii pot avea acces la aceste resurse. Dacă sunt angajatori cu angajaţi având contracte individuale de muncă, atunci în baza unei cereri şi a unei declaraţii, două modele foarte simple, (…) oamenii vor avea acces rapid la fondurile guvernamentale. Se pot depune începând cu 1 aprilie, oricând în intervalul de până în 15 zile începând din prima zi a lunii aprilie, urmând ca imediat ce se va depune cererea, indiferent că este vorba de AJOFM sau AJPIS, să se proceseze rapid şi să se şi vireze banii pentru angajator, astfel încât, până la jumătatea lunii, aşa cum se întâmplă în practica oricărei companii, să se poată încasa şi banii şi să se poată face şi plăţile de îndată către angajaţi. Pentru angajaţii cu contracte individuale de muncă, având în vedere că statul acoperă şi contribuţiile la salariile acestora, plata se va face la angajator, urmând ca acesta să îi vireze în trei zile banii şi să plătească toate contribuţiile acoperite din resursele statului pentru salariile acestora, astfel încât ei (angajaţii – n. r.) să aibă continuitate în această perioadă”, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a adăugat că vor exista controale la angajatorii care primesc şomajul tehnic de la stat, dar doar după încheierea crizei actuale.

„Vor fi controale după această perioadă – subliniez, după perioada de criză, dar controale vor fi. Eu voi avea grijă să nu se facă abuzuri şi voi fi atentă şi eu şi ceilalţi colegi care au instituţii, care se ocupă cu activităţi de control, să nu existe abuzuri. Dar sunt bani publici şi trebuie să fim responsabili pentru cheltuirea lor. De aceea spun că cine îi va cheltui corect n-ar niciun motiv să se îngrijoreze. Cine nu, probabil că se sperie. Nu trebuie să avem niciun fel de sperietură cu privire la eventuale verificări, pentru că nu avem de gând să se întâmple abuzuri. O parte din bani, cea mai mare parte din bani, sper, vor fi rambursaţi de Comisia Europeană şi, prin urmare, suntem obligaţi, inclusiv prin procedurile pe care le avem în accesarea banilor europeni, să efectuăm aceste verificări, care însă nu au de ce să sperie pe niciun angajator”, a menţionat Violeta Alexandru.

Pe de altă parte, ministrul Muncii a confirmat că legislaţia actuală îi obligă pe părinţii cu copii să se întoarcă la muncă în perioada vacanţei şcolare de Paşte.

„Aşa cum este acum ordonanţa, da (…). Este o reglementare similară cu ceea ce aveam într-o perioadă obişnuită, dar vom evalua, funcţie de evoluţia lucrurilor, şi în mod evident, dacă se impune şi dacă este cazul, voi veni cu propuneri în completarea reglementării astăzi în vigoare, dar da, în această dimineaţă, răspunsul este da: ordonanţa prevede întoarcerea în activitate – a se înţelege şi activitatea de la domiciliu – în perioada vacanţei, aşa cum se întâmplă în mod obişnuit, când n-ar fi fost criză şi ar fi trebui ca părinţii să găsească o soluţie pe perioada vacanţei şcolare pentru copii”, a declarat Violeta Alexandru.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Alexandra Pandrea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Nu cred ca vreau, vreodata, sa testez pe pielea mea „cat sunteti de pregatiti”. Statu’ Roman este in DISOLUTIE multumita poltici psd si tziganimii (psd a ajuns pardid tziganesc) de favorizare a borfasilor in dauna oamenilor cinstiti. Si va fi si mai rau, pentru ca tziganimea va fi majoritara in cel mult 50 de ani. Venitore de haur tzara noastra hare!

 2. Din astia jumatate de milion de someri, cati sunt bugetari?Nici unul?Ce boierie e la statul roman!!!

 3. O sug pe un covrig!

  • Zdreanța hoață care folosește numele furat bad@ a observat că de fiecare dată când ”suge”, îi vine câte un cuvânt nou în gură așa că, bucuroasă nevoie mare, scuipă repede, ca să ajungă și la tovarășii ei din mafia PRO-PSD.

 4. Atât timp cât Statul e așa cretin încât nu oferă niciun fel de facilitate angajatorilor care nu trimit oameni în șomaj tehnic, deși se confruntă cu scăderea încasărilor, o să aveți mult mai mulți.

  Am crezut că dacă scăpăm de PSD scăpăm de proști, dar se pare că nu…

  • Ce se intâmplâ cu firmele care își continuă activitatea la nivelul strict necesar și ca atare își țin personalul prezent la servici dar nu întreg programul, tocmai cu scopul să-i ptotejeze ? Cu cât la sută să fie plătiți acești salariați, dacă cei ce stau acasă primesc de la stat 75 % ?
   Concret : Angajatorul stabilește pe perioada ordonanței militare programul de lucru la 4 ore / zi și ca atare își continuă activitatea pe cât posibil. El chiar plătește salariatul pentru cele 4 ore. Pe cale de consecință a șomajului tehnic, diferența nemuncită de 4 ore ar trebui suportată de stat. Pe când hotărâți asta ? Plătim nemunca 75 % dar munca parțială nu o finanțăm ?

 5. Săraca de ea, la început nu vedea mai mult de 300.000!
  Credea ca ce spune unul ca Daraban sunt exagerări…

 6. Aveti pregatiti 4.000 lei / somer, adica cate 500 lei pe luna timp de 8 luni pentru fiecare somer! Sunteti foarte pregatiti, se vede! Oare cum s-ar descurca bugetarii si parlamentarii romani cu banii astia?