G4Media.ro

Ministrul Mediului anunță că în ultimii cinci ani a crescut de 20…

Ministrul Mediului anunță că în ultimii cinci ani a crescut de 20 de ori numărul apelurilor la 112 care semnalează prezența urșilor

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunţat, joi, că în acest an fost peste 4.400 de apeluri la 112 care indicau prezenţa unui urs, în timp ce acum cinci ani au fost înregistrate aproximativ 260 de asemenea apeluri.

Ministrul Mediului a fost prezent joi, la lansarea proiectului “Implementarea Planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România”.

El a afirmat cu acest prilej că trebuie luate măsuri pentru gestionarea situaţiei de urşi din ţara noastră.

“Ieri am primit de la STS ultimele cifre. În 2021 suntem la peste 4.400 de apeluri 112 pe atacuri de urs sau prezenţă de urs în localităţi sau în afara localităţii în comparaţie acum cinci ani vorbeam de 263 dacă nu mă înşeală memoria de apeluri 112 generate de prezenţa ursului în localităţi. Evoluţia acestui fenomen arată o agravare a situaţiei. Lucrurile au luat amploare şi trebuie să avem curajul să luăm măsuri, să intrăm în subiect şi să oferim soluţii, nu doar în intravilan, ci pe ansamblul pentru a gestiona această populaţie de urşi bruni în România”, a afirmat ministrul Mediului.

El a menţionat că ultima estimare a populaţiei de urşi din România a fost în urmă cu cinci ani.

“Ştim sau nu ştim câţi urşi sunt în ţară? Lumea vorbeşte despre diverse cifre, despre diverse evaluări, despre diverse estimări. Acel stop cadru care s-a făcut în 2016 ultima dată ne arată o populaţie care se situeaza undeva între 6-7000. Cu siguranţă aceste cifre sunt estimative, dar sunt ultimele care sunt raportate şi către Comisia Europană. De atunci nu s-a mai întâmplat mare lucru în ceea ce priveşte estimarea populaţiei, de aceea proiectul este extrem de important. Vine cu o soluţie nouă şi cu finanţare pentru a face o estimare fără precedent populaţiei de urs brun”, a declarat ministrul Mediului.

sursa: News.ro, sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Sogorul asta nu stie ce sa mai faca pentru a da drumul la vanatoarea de trofee la urs, il preseaza asociatiile de vanatori, foamea e mare.
  In loc sa faca un recensamant al ursilor si sa vada si ce habitat le-a mai ramas (ce paduri au mai ramas in picioare dupa jaful din ultimii ani) el numara apelurile (false sau nu)…
  Despre numarul mare de sacali si pagubele pe care le creeaza astia nu zice nimic, pentru ca nu exista vanatoare de trofee la sacali!

 2. Si cate apeluri ai avut pentru Caprele Negre (de la printi) de ai dat çota, vanator vopsit se esti TB?

 3. Atunci e clar, avem de 20 de ori mai multi ursi, pentru ca sunt de 20 de ori mai multe apeluri la 112. Logica de fier, bai ursilor!

 4. Fără discuție, urșii nu pot fi lăsați să se înmulțească la nesfârșit

 5. poate ca sunt mai mulți oameni cu telefoane care sună la 112

 6. Evident, trebuie ca baietii in verde sa se ocupe de asta, doar nu cred ursii ca pot face ce vor ei acasa, in padure. Baietii in verde sunt mai ursi decat ursii, ei stiu ce e mai bine pentru ursi. Sunt curios, un urs destept e mai important decat un om prost?

 7. Întrebare pentru ministrul mediului:
  Cite tone de alimente ajung zilnic la groapa de gunoi?
  Oare daca ar ajunge in mijlocul Codrului fiarele ar mai coborî în comunitățile umane???