G4Media.ro

Ministrul Mediului anunță că a trimis corpul de control la Agenția pentru…

Ministrul Mediului anunță că a trimis corpul de control la Agenția pentru Protecția Mediului pentru a verifica cum a obținut autorizația de mediu groapa de gunoi de la Chiajna, operată de un apropiat al lui Dan Voiculescu

Ministrul Mediului a trimis corpul de control la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti, pentru a verifica modul în care depozitul de deşeuri de la Chiajna al Iridex a obţinut autorizaţia integrată de mediu, potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis, marţi, Agerpres.

Aceasta în contexul în care Tribunalul Bucureşti a dispus, pe 14 august, anularea autorizaţiei integrate de mediu pe ultimele două suprafeţe încă funcţionale ale depozitului de deşeuri Chiajna-Rudeni.

 • Context. Groapa de gunoi Iridex aparţine lui Corneliu Pascu, fost senator al Partidului Conservator și cunoscut ca un apropiat al lui Dan Voiculescu. Administratorul gropii Iridex, Florin Pascu, este primul fiu al fostului senator. Cel de-al doilea fiu deține Societatea de Salubrizare București. Într-un interviu dat Antenei 3 la finalul anului trecut, Corneliu Pascu susţinea, în calitate de administrator „al celui mai modern depozit de deşeuri” din România despre afacerea sa că ” Imaginați-vă un loc în care deșeurile sunt transformate, prin tehnologii de ultimă generație, în căldură, energie electrică, apă curată și materiale gata de reciclat. Vă sună SF? Nu este. Se întâmplă la Chiajna.”

„Ca ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor sunt direct interesat de bunăstarea cetăţenilor. Cazul bucureştenilor este unul special, aceştia fiind, de mai bine de 4 ani, victimele administraţiei PSD a Capitalei, formată din Primarul General şi cei 6 primari de sectoare. Într-un mandat întreg, aceştia nu au fost în stare să găsească nicio soluţie pentru deşeurile din Bucureşti. O spun cu regret, însă actuala administraţie PSD a Capitalei lucrează împotriva bucureştenilor”, a afirmat ministrul Mediului, Costel Alexe, citat în comunicat.

Potrivit acestuia, autorizaţia de mediu a fost obţinută în 2018, în timpul guvernului PSD.

„În ceea ce priveşte cazul Iridex, am luat act de decizia instanţei, în acest moment aşteptăm motivarea acestei decizii. Am dispus deja Corpului de Control al Ministrului să facă verificări la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti. Vreau să verificăm modul în care această autorizaţie de mediu a fost emisă de Guvernul PSD din 2018, să identificăm vinovaţii şi cine a greşit să plătească. Dar revin şi vă spun: singura soluţie reală, atât pentru Sectorul 1 cât şi pentru restul Bucureştiului este colectarea separată şi reciclarea. Pentru a nu ajunge sufocaţi de deşeuri, trebuie să ducem cât mai puţin la groapă şi să reciclăm cât mai mult. România este codaşa Europei la acest capitol, cu doar 15% grad de reciclare astăzi. Capitala stă mult mai prost de atât. Gradul de reciclare în Bucureşti abia dacă atinge 9%”, a mai arătat oficialul.

El a arătat că deşeurile din sectorul 1 sunt duse tot în acea zonă şi nu sunt sortate.

„Nu pot să înţeleg cât de ipocrit poate fi un primar, tocmai cu cetăţenii care l-au votat în această funcţie. Să te baţi cu pumnul în piept că vrei închiderea unui depozit de deşeuri, în condiţiile în care tu duci tot gunoiul fix peste drum! Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră cunosc faptul că mare parte din deşeurile de la Sectorul 1 se duc chiar vis-a-vis de depozitul Iridex, la societatea 3R Green. Şi se duc, bineînţeles, în amestec, fără niciun fel de sortare. Adică avem acolo şi deşeuri reciclabile – PET-uri, doze de aluminiu, sticlă, carton şi altele, amestecate cu resturi de ciorbă, coji de pepene, scutece folosite şi tot ce mai aruncă omul în gospodărie”, a continuat Alexe.

El a amintit că a solicitat, în mod repetat, Primăriei Generale şi primăriilor de sector să prezinte soluţiile pentru rezolvarea problemei deşeurilor din Bucureşti.

„Nu am primit absolut nimic până astăzi, pentru că viziunea le lipseşte cu desăvârşire. Sunt convins că, mergând pe aceeaşi linie, cu aceeaşi echipă şi fără o schimbare radicală, problemele de mediu din Bucureşti se vor acutiza. Sper ca bucureştenii să înţeleagă asta şi să acţioneze în consecinţă”, a mai spus ministrul Mediului.

Tribunalul București a hotărât, în data de 14 august 2020, anularea Autorizației Integrate de Mediu pentru depunerea deșeurilor pe ultimele două suprafețe, încă funcționale, ale gropii de gunoi Chiajna-Rudeni, anunță într-un comunicat primăria Sectorului 1.

În primăvara anului 2018, Primăria Sectorului 1, Poliția Locală Sector 1, Asociația 21% Oxigen și Asociația pentru Natură și Protejarea Mediului au intentat un proces Agenției pentru Protecția Mediului București (APMB) și companiei Iridex, operatorul gropii de gunoi de la Chiajna-Rudeni, solicitând anularea Autorizației Integrate de Mediu emisă de APMB, document în baza căruia funcționează depozitul de gunoi.

Acțiunea în instanță a fost inițiată ca urmare a repetatelor sesizări primite de la mii de cetățeni din nord-vestul Capitalei, a căror viață este afectată și astăzi de mirosurile insuportabile provenite de la această groapă de gunoi.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. MIASMA!

 2. da o sa mute groapa de gunoi in alta parte: probabil din nord … in sud la Berceni. Ca fara gropi de gunoi nu stiu ce fac bucurestenii cu gunoiul. Oricum e plin Ilfovul de gropi ilegale, abia asteapta desfiiintarea celei oficiale

 3. A
  P
  R
  O
  P
  I
  A
  T

  Ca de obicei, aluzia asta cu „apropiat” e efort minim. Toti bogatii sunt apropiati unii de altii. Chiar si aia care o ard „oameni noi” nu sunt facuti prin munca lor. (Trebuie sa fii foarte naiv sa crezi ca doctorandul ratat in agronomie planta orez pana intr-o zi cand l-au chemat niste necunoscuti la minister sa fie ajutorul lui Remes.)

  Imi lipsesc manipularile alea de la SaitulDeDezvaluri.ro, alea ilustrate cu grafice cu sagetele ca sa ne explice cum gaseau ei valize cu documente „secrete” pe campii.

  Efort minim.

 4. ministrul mediului nu e scula puscariasului fenechiu? ala din iesiul lui scartaie patul, din iesiul Sinistrului todirel, din iesul atat de multor Sinistrii.

 5. Vrajeli electorale, nu se va face nimic.

 6. Cand firma specializata in audit guvernamental si finante internationale din Canada a comunicat statului Roman ca daca vrea sa recupereze banii jefuiti (din conturile externe ale firmelor prin care Romania facea comert), sa-l aresteze pe Dan Voiculescu, (aka turnatorul Felix, infractor condamnat) . Kgb-istul Ion Iliescu, speram viitor condamnat pentru crimele de la Revolutie, a zis pas. L-a folosit pe lacheu .
  Pe langa sutele de milioane de dolari furate de la romani acest securist nenorocit tine Romania sub influenta Rusiei de 3 decenii , face combinatii in Parlamentul si Guvernul Romaniei si imprastie tone de dejectii prin trusturile media infiintate cu banii furati .

  Cand PSD/Alde/Udmr vor pierde controlul Parlamentului Romaniei pe care-l asasineaza tot de 3 decenii cu legi strambe, vrem redeschiderea tuturor dosarelor grave de privatizare si confiscarea extinsa a averilor!
  Puscarie si confiscarea averilor ilicite!

 7. @ Zori de zi . De acord. Romania-i devalizata . Solicit deschiderea tuturor dosarelor privind privatizarile frauduloase , cele de devalizare ale bancilor , marile hotii dela nivelul administratiilor centrale si locale , unde incompetentii , mincinosii si hotii s-au imbogatit pe munca romanilor cinstiti. Deaseamenea , solicit finalizarea Dosarelor Revolutiei . a Mineriadei si 10 August. Suntem o natiune greu incercata de-alungul istoriei , dece sa ne lasam furata , prostita si batjocorita de niste smecheri de talhari , care nu au facut altceva, decat sa fure in „numele democratiei si libertatilor cetatenesti ale statului de drept”.” atat de des invocate. Si-au tras imunitate , ptr. a nu raspunde in fata legilor , care in fapt si acestea sunt ciuntite de catre hotii din politica. Asta-i democratia ravnita de catre romani?