G4Media.ro

Ministrul Energiei: Lucrările la noua centrală termoelectrică cu ciclu combinat cu turbine…

Sursa foto: Romgaz

Ministrul Energiei: Lucrările la noua centrală termoelectrică cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut ar putea începe în data de 1 iulie / Proiectul de la Iernut a fost suspendat în 2021, din cauza întârzierilor la lucrări ale constructorul spaniol Duro Felguera şi a fost reluat oficial după ce AGA Romgaz a votat pentru finalizarea construcţiei cu aceeaşi firmă spaniolă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, la Târgu Mureş, că lucrările de la noua centrală termoelectrică cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut ar putea începe în data de 1 iulie şi că şi-ar dori ca anul viitor, în luna iulie, acestea să fie terminate, relatează Agerpres.

„În momentul de faţă putem spune că la Iernut este soluţia finală. AGA Romgaz a aprobat contractul, noul contract cu Duro Felguera. Creditorii Romelectro, pentru că acolo era o problemă, au aprobat tranzacţia şi noul contract cu Duro Felguera. Practic, în momentul de faţă mai aşteptăm pur şi simplu o chestie formală, aprobarea judecătorului sindic al Romelectro pentru această tranzacţie, pentru a putea începe, a se da ordinul de lucrări (…) Am discutat cu antreprenorul, ni s-a spus că sunt pregătiţi să înceapă imediat ce ordinul de începere de lucrări este eliberat. Asta ar însemna 1 iulie. Practic, în 27 (iunie, n.r,) cred că este programată şedinţa de instanţă pentru aprobarea acestei tranzacţii care a presupus, credeţi-mă, o implicare de la guvern la guvern. Am reuşit împreună cu colega mea, ministrul energiei din Spania, să găsim soluţia ca Guvernul spaniol să vină să garanteze în spatele companiei spaniole că acest lucru se va face. Termenul de execuţie este de 16 luni. I-am solicitat directorului general al Duro Felguera ca acest termen să fie maximal şi mi-aş dori 12 luni. Mi-aş dori ca în luna iulie anul viitor acolo să pornească noua termocentrală de la Iernut”, a declarat Virgil Popescu într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

Ministrul a precizat că în contract termenul final este de 16 luni, însă crede că investiţia de la Termocentrala Iernut se poate finaliza mai repede.

Virgil Popescu a subliniat că la discuţiile cu conducerea Romgaz şi cu antreprenorul spaniol au participat şi parlamentari din Comisia de industrii şi servicii de la Cameră, cât şi din Comisia de energie de la Senat.

„Părerea mea este că (vechiul contract, n.r.) a fost un contract care a fost prost făcut de la început şi care a avut foarte multe hibe. De aceea nici nu s-a putut finaliza. Deci sunt optimist că vom avea anul viitor termocentrala gata şi Iernutul va produce 430 de MW în Sistemul Energetic Naţional, o termocentrală nouă cu ciclu combinat care va permite şi să ofere servicii de sistem şi echilibrarea sistemului energetic naţional”, a arătat ministrul.

Proiectul de la Iernut a fost suspendat în 2021, din cauza întârzierilor la lucrări ale constructorul spaniol Duro Felguera şi a fost reluat oficial după ce AGA Romgaz a votat pentru finalizarea construcţiei cu aceeaşi firmă spaniolă, termenul de finalizare fiind semestrul doi 2024.

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a plătit deja pentru noua centrală de la Iernut aproape 200 de milioane de euro, iar proiectul are un grad de finalizare de circa 80%. Valoarea contractului este de 344,9 milioane lei, fără TVA.

Primarul oraşului Iernut, Ioan Nicoară, a spus, în cadrul conferinţei de presă, că este foarte important, atât pentru Iernut, cât şi pentru judeţul Mureş, ca acest obiectiv să fie finalizat.

„Vreau să mulţumesc domnului ministru, atâta lume a făcut lobby pe tema asta încât iată că astăzi, cu mari eforturi atât din partea executivului, cât şi din partea celor de la termocentrală, să fim într-o situaţie de a avea siguranţa că acest obiectiv nu este pierdut. Mai mult decât atât, sperăm ca anul viitor acest obiectiv să producă în sistemul naţional. Mă bucur că se va finaliza acest obiectiv şi, bineînţeles, ea va continua să aducă zonei noastre şi oraşului Iernut beneficiile cu care eram obişnuiţi până acum. Nu este puţin lucru ca un asemenea obiectiv să existe nu doar pe raza oraşului nostru, ci şi pe raza judeţului”, a declarat Ioan Nicoară.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...